Annons

Musik som Sonja ville ha det

Farstorp Den 16 augusti i år var det 17 år sedan Sonja Stjernqvists röst tystnade för alltid.Men på Sonjagården i Långaröd utanför Farstorp håller släkten minnet vid liv.
Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För tredje året i rad ljuder musiken i trädgården vid Sonja Stjernqvists föräldrahem i Långaröd utanför Farstorp.

Maria och Thomas Nilsson som äger fastigheten idag vill gärna hålla minnet av en av Sveriges mest namnkunniga musikalartister levande.

Annons

Maria Nilsson, som är brorsdotter till Sonja Stjernqvist, berättar att det alltid var mycket sång och musik när det var kalas hos Sonja. Det arrangerades också musikkvällar i Långaröd, men då befann man sig utanför trädgården. Idag har publik och artister fått flytta in bland blommor och odlingar.

Maria berättar att hon bakat ett par hundra bullar som hon hoppas ska räcka till publiken.

Innan Ingegerd Henningsson, Bror Lund och Rune Lindqvist tog publiken tillbaka till musiken på Sonjas tid höll Staffan Örneskans en lite gudstjänst. Och var passar det bäst om inte i Guds fria natur.

Trots Staffan Örneskans närvaro så var vädergudarna inte på sitt allra bästa humör. Men med paraplyer, regnkläder och ett gott humör kan man bortse från sådana detaljer.

Även om Sonja Stjernqvist under många år bodde i en fastighet en bit därifrån fanns alltid föräldrahemmet som en lugn och avskild reträttplats.

Hit kom även vänner och kolleger för att hälsa på och de stannade gärna kvar och sov över i ladan.

Sonja Stjernqvist fick sitt stora genombrott när hon fick titelrollen i Lilla Helgonet på Oscarsteatern i Stockholm 1955. Därefter följde bland annat huvudroller i Sköna Helena, Hello Dolly och Vita Hästen.

bild 1/5
Det röda huset var Sonja Stjernqvists barndomshem.
Ingegerd Henningsson sjöng ackompanjerad av Rune Lindqvist på keyboard. Foto: Helén Fingalsson
Bror Lund trivdes på Sonjagården. Foto: Helén Fingalsson
Thomas och Maria Nilsson vill gärna hålla minnet av Sonja Stjernqvist levande.
Publiken kom trots regnet.
Det röda huset var Sonja Stjernqvists barndomshem.
Ingegerd Henningsson sjöng ackompanjerad av Rune Lindqvist på keyboard. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons