Annons

En historievandring längs kyrkogården

Osby • Publicerad 19 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kyrkogårdsvandringen är en årlig tradition i Lönsboda. När församlingen på söndagen bjöd in till årets vandring på Örkeneds kyrkogård lockades cirka 30 besökare ut i det ostadiga vädret.

I kvarter G på den gamla kyrkogården berättade Sven Hellgren om livshistorier kring församlingsbor som föddes under 1800-talet och i början av 1900-talet.

Annons

– Vi uppväcker dem döda i minnet. Det är intressant att veta mer om dem, säger Sven Hellgren, som sedan knappt 15 år tillbaka leder kyrkogårdsvandringarna.

Ett tiotal familjegravar betades av under den dryga timmen. Berättelser om 1800-talets korgtillverking i bygden och emigranter till USA och Tyskland sattes i sitt sammanhang när livshistorier och familjeträd presenterades vid gravstenarna.

– Många går gärna och tittar på kyrkogården men vet egentligen inte så mycket om personerna som ligger här, säger Sven Hellgren.

Den årliga vandringen lockar inte bara besökare från Lönsboda med omnejd. Under årens lopp har flera stockholmare deltagit i vandringen och under halva söndagens vandring medverkade en handfull amerikaner.

– Det är mycket amerikaner som har sina rötter i Örkened och kommer på besök under sommaren.

En som åkt en betydligt kortare bit var det tidigare kommunalrådet, och nuvarande Osbybon, Erland Nilsson.

– Väldigt intressant. Det är mycket årtal och levnadsöden. Intressant också med byarna och alla öknamnen som de körde på i Örkened, säger Nilsson efter vandringens slut.

Öknamnen syftar på de smeknamn som Sven Hellgren återgett. Under 1800- och 1900-talet fick många församlingsbor smeknamn utefter byarna de kom ifrån, sina yrken eller sina föräldrar.

– Man hittar alltid någonting hos någon som är intressant. Även om man inte kände personen kan historien vara intressant, säger Hellgren själv.

Sedan Ivar Blomberg började med kyrkogårdsvandringarna en gång i tiden har de betat av rad för rad.

Annons

En som varit med vid ett fåtal tidigare tillfällen är Örjan Nordén Goës, tidigare kyrkoherde i Örkeneds församling.

– Det är roligt att lyssna på även om det inte är lätt att hålla reda på alla trådar, säger Goës som även berömmer Sven Hellgren för dennes engagemang.

Genom den årliga kyrkogårdsvandringen menar den tidigare kyrkoherden att gravstenarna får liv – och inte bara förblir inpräntade namn för dem förbipasserande.

– Det mest intressanta är att namnen på stenarna blir levande för deltagarna.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons