Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) sågar nya Robin Hoodskatten. Arkivbild.

M-topp varnar för regeringens förslag

Skåne Regeringen vill förändra utjämningssystemet förlandets regioner och kommuner. Glesbygden ska få mer pengar.
Regionstyrelsens moderata ordförande Carl-Johan Sonesson ser det som ett hårt slag mot Skåne.

Regeringens förslag innebär att staten tar ytterligare cirka 290 miljoner från Region Skåne och ger till andra fattigare delar av landet.
– Detta motsvarar driften av Landskrona lasarett under ett år. De skatte som skåningarna betalar in till regionen ska gå till regionens verksamhet. Om regeringen väljer att ta flera hundra miljoner från Region Skånes skattfinansierade verksamhet får det självklart negativa konsekvenser för både sjukvård och kollektivtrafik, säger Carl-Johan Sonesson.

I söndags presenterade statsminister Stefan Löfven skatteförslaget vid sitt sommartal i Björneborg i Värmland. Men innan talet höll han tillsammans med ministrarna i hans ministär, Ardalan Shekarabi och Lena Hallengren ett möte med pressen där nyheten presenterades.
– Regeringen är fast beslutsam att bygga ett starkt samhälle där varje individ har samhället vid sin sida, sa statsministern.

Det kommunala utjämningssystemet går ut på att rikare kommuner och landsting betalar till fattigare kommuner och landsting. Under 2019 fördelar det kommunala utjämningssystemet 124 miljarder kronor mellan regioner. Av dessa går 118 miljarder till kommuner och landsting som bidrag och åtta miljarder betalas av kommuner och landsting som var bidragsgivare.

Bland landstingen är det Stockholms landsting som betalar mest, 439 kronor per invånare. Gotland får den största tilldelningen, 8 120 kronor. Region Skåne får 4 684 kronor per invånare, vilket gör att länet hamnar ungefär på rikssnittet.
Med regeringens nya förslag blir Region Skånes utdelning drygt en kvarts miljard sämre mot i dag.

Förslaget är enbart Socialdemokraternas. De behöver stöd från de andra partierna som ingår i januariöverenskommelsen för att få igenom det. Centern har sagt att de tycker förslaget är bra.
Carl-Johan Sonesson anser att det behövs ett system som stöttar hela landet.
– Det är givet, men att använda Robin Hood-system som tar från de regioner och kommuner som anses vara rika för att ge till de fattiga är fel. detta är statens ansvar och bör finansieras av staten, betonar Carl-Johan Sonesson.

Dagens fråga

Svarar du när det ringer telefonnummer som du inte känner igen?

Loading ... Loading ...