Foto: TT

Skörden av spannmål bättre än prognosen

Osby/Östra Göinge Många tycker det regnar och är blött men bönderna är glada. Djurbönderna får tillräckligt med foder i år och spannmålsskörden ser ut att bli bättre än prognoserna.

Det visar Hushållningssällskapets fältrapport, en undersökning om läget i fält i hela landet i mitten av augusti.
I delar av Skåne är nästan allt färdigtröskat. Det som har skördats hittills visar på goda resultat. En del fält indikerar toppskördar, men det är för tidigt att bedöma den totala avkastningen.

David Gottfridsson på Hushållningssällskapet berättar att regnskurarna har tagit väldigt olika.
– All raps är skördad och runt Kristianstad och Trelleborg är de flesta gårdar färdiga med tröskning av spannmål. I nordväst är mer än hälften, kanske 75 procent, skördat. Men där börjar det bli besvärligt på grund av de stora regnmängderna de senaste dagarna. I Mellanskåne och i sydost är det minst en fjärdedel, kanske hälften kvar. Generellt är skördenivåerna höga, lite över det normala i alla områden.

Kvaliteten verkar också bra. I de allra flesta fall har proteinet hamnat rätt i både brödvete och maltkorn. Men allt är inte i ladorna än, så mycket kan fortfarande hända. En del höstraps är sådd i bra förhållande och mycket kommer att sås i veckan som kommer. Lyckeby startar kampanjen för stärkelsepotatis tidigare på grund av råvarubristen i fjol.
Det ser bra ut med både kvalitet och volym. De som kör ett fyraskördessystem har skördat tredjeskörden. Majsen växer och trivs.

Stora volymer ger hårt tryck på landets spannmålsmottagningar. Det pressar priserna, som nu ligger 87 öre lägre per kilo än vid samma tid i fjol. Då låg det på 1,32 kr för kvarnvete. Till det kommer prispress både från USA och i Europa. I år kan Sverige exportera mer än 1,5 miljoner ton spannmål och är väldigt beroende av exportpriserna.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...