Boris Johnson. Foto: TT

Allt man kan befara

Brexit har följts av försäkringar av vad som inte kommer att hända: gränsen mot Irland kommer inte att hotas, EU-medborgare kommer inte att slängas ut och Storbritannien riskerar inte att bli utan mat och mediciner. Boris Johnson visar att inga lugnande försäkringar kring Brexit kan tas på allvar. Redan under Brexit-sidans kampanj gav de missvisande information och förlitade sig på ett cyniskt sätt på medborgarnas okunskap kring vad som är möjligt och omöjligt. Han fortsätter i samma spår.
Johnson meddelar nu att EU-medborgare som bor och arbetar i Storbritannien visst kommer att slängas ut om det blir en hård Brexit. Välvilligt meddelas att EU-medborgare fortfarande kommer att tillåtas ”korta besök”. Turistnäringen är viktig för Storbritannien, men Johnson riskerar att göra landet oattraktivt som turistland post-Brexit.
Att slänga ut icke-britter från ett av världens finansiella centrum är ett ekonomiskt vågspel på så många sätt. London riskerar att förlora sin relevans som nod i finansbranschen, men också i det lilla kommer problem att uppstå.
Johnson får hoppas på att britterna själva är sugna på de enkla jobben, som städare och hemtjänstare. De utförs i stor utsträckning av de EU-medborgare man tänker slänga ut. Det kommer knappt att gå att köpa en kopp kaffe i multikulturella London om de spanska och polska ungdomarna som jobbar på stadens kaféer åker hem.
Det finns också stora politiska faror med utspelet: att leka med garantierna kring den nordirländska gränsen visar på ett farligt nonchalant risktagande med den tidigare ömtåliga freden.
Johnson vet enligt de läckta dokumenten från regeringen att mat- och läkemedelsbrist också är en reell risk, post Brexit och ändå satsar han på att krascha ut ur EU, för att sätta en fjäder i sin egen hatt. Storbritannien behöver bättre ledare.

Dagens fråga

Har du tänkt köpa biljett till Helgeåfestivalen?

Loading ... Loading ...