Bensinmannen döms för förberedelse till mordbrand till att avtjäna en fängelsedom på ett år samt utvisas ur Sverige. Foto: Peter Paulsson/arkiv

Bensinman döms till ett års fängelse

Broby Kvällen innan åkte han till en mack och fyllde en bensindunk. Morgonen därpå tog han dunken till kommunhuset, hällde bensin över sig själv och hotade att tända på.
Nu döms den 36-årige mannen till ett års fängelse och utvisning.

Den 36-årige man som den 15 maj i år inuti kommunhuset i Broby hällde bensin över sig själv och hotade att tända på döms nu för förberedelse till mordbrand av Kristianstads tingsrätt.
Mannen har själv berättat att han mår mycket psykiskt dåligt och att han den 14 maj bestämde sig för att begå gärningen. Han åkte då till en bensinmack och fyllde en dunk med bensin.

Morgonen därpå åkte han till kommunhuset i Broby och hade då även tagit med sig en braständare. I domen framgår även att mannen uppgett att han först tänkte åka till Arbetsförmedlingen, men att de hade stängt.
När han kom till kommunhuset gick han fram till receptionen, tog fram dunken med bensin och hällde en del över sig. Därefter sa han att han skulle tända eld på sig själv och gick iväg till ett intilliggande väntrum.
Polisen larmades och kommunhuset utrymdes.

Några ur personalen talade sedan med mannen i väntrummet tills polisen ankom till platsen. Polisen diskuterade sedan vidare med mannen, som efter en stund hällde ytterligare bensin på sig själv och på golvet i väntrummet. Samtidigt höll han braständaren i handen och, enligt poliserna på plats, hade sitt ena finger på tändarens knappsats. Han ska även vid upprepade tillfällen hävdat att han skulle tända eld.
Efter drygt en halvtimme gav mannen upp och överlämnade braständaren. Då kunde poliserna gripa honom.
Mannen har själv vidgått händelseförloppet men förnekar brott. Han menar att syftet var att beröva sig själv livet, inte att skada någon annan.

Tingsrätten bedömer att det är klarlagt att det i kommunhuset fanns en konkret fara för andras liv och hälsa om mannen tänt eld på sig. De menar vidare att 36-åringen ”måste ha insett” att den faran var stor.
Åklagaren yrkade initialt att mannen skulle dömas för förberedelse till grov mordbrand. Här väljer rätten dock att lindra rubriceringen.
Under sommaren har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning vilken konstaterar att mannen inte var allvarligt psykiskt störd när han genomförde handlingen.

Således döms han för förberedelse till mordbrand med ett års fängelse som påföljd. Han döms även till utvisning ur Sverige och förbjuds återvända under fem år framöver. Åklagaren yrkade på utvisning samt ett icke tidsbegränsat förbud om att återvända till Sverige.
Han döms även till att betala ett skadestånd till Östra Göinge kommun på strax under 25 000 kronor för sanering av kommunhuset samt samtalsterapi.
Mannen ska vara fortsatt häktad tills domen mot honom vinner laga kraft.

Dagens fråga

Har du tänkt köpa biljett till Helgeåfestivalen?

Loading ... Loading ...