Annons

Hållbart chefsjobb

Opinion För tolv år sen bildades den gröna liberala tankesmedjan Fores.
Opinion • Publicerad 20 augusti 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Klimatet och fossilfria bilar är viktigt för Fores. Foto: TT
Klimatet och fossilfria bilar är viktigt för Fores. Foto: TT

För tolv år sen bildades den gröna liberala tankesmedjan Fores. Tack vare att Centerpartiet sålde Centertidningar AB för stora pengar kunde partiet lägga en ordentlig grundplåt till tankesmedjan, som partiet bildade tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Bertil Ohlin-institutet. Redan från början var tanken att Fores skulle vara partipolitiskt obundet, men den förste vd:n Martin Ådahl var nära knuten till Centerpartiet och tog sen också klivit över till politiken och är numera riksdagsledamot.

Ådahls efterträdare Mattias Goldmann hade däremot inga kopplingar till Centerpartiet, men hade en tid arbetat för Miljöpartiet i riksdagen. Han var talesperson för Gröna Bilister och klimatkonsult. Nu efter sex år som VD lämnar han Fores för ett uppdrag som hållbarhetsdirektör på samhällsbyggnadsfirman Sweco.

Annons

Goldmann har haft en hög svansföring externt och blivit utnämnd till mäktigast i Hållbarhetssverige och varit en given debattör kring klimat- och hållbarhetsfrågor. Vem hans efterträdare blir är ännu okänt, men det är en post som kräver en person med hög integritet och gott renommé, och med ett genuint engagemang för hållbarhetsfrågor.

Fores arbetar inom flera olika områden och tar fram rapporter och analyser kring olika samhällsfrågor. Områdena är digitaliseringen, ekonomiska reformer och entreprenörskap, klimat samt migration & integration. Tankesmedjan har också byggt upp filialer med samarbetspartners i Umeå, Göteborg och Malmö. Goldmann tog dessutom initiativ till 2030-sekretariatet som ska vara en blåslampa för att målet om en fossiloberoende fordonsflotta ska uppnås.

Det som förvånat mest under åren är en rapport om ifall höghastighetståg lönar sig och slutsatsen var att det inte var rätt väg att gå. Men det kan delvis bero på vilken forskare man samarbetar med och vilka utgångspunkter denna har. Oavsett är det nu ett drömjobb ledigt för den som vill jobba med hållbarhetsfrågor i huvudstaden.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons