President Donald Trump. Foto: Alex Brandon/AP Photo/TT/Arkiv

Trump för en politik där fakta saknar betydelse

Det republikanska partiet har gradvis förändrats mot en radikal högerpopulism. Det handlar om en medveten polariserande, öppen främlingsfientlig politik och en politik som framställer den vita befolkningen i USA som maktlösa. En politik där fakta saknar betydelse. Partiets kärnväljare ser ett land i kris och är beredda att stödja den kandidat som vill ta tillbaks landet från alla inkräktare. Denna slutsats är kulmen på en utveckling inom amerikanska högern sedan 1960-talet. En av de utmålade inkräktarna är Kina. President Trump marknadsförde sig som en skicklig förhandlare. Överst på listan stod ett löfte om en handelsöverenskommelse med Kina som skulle öka USAs export och eliminera de mest diskriminerande åtgärderna mot amerikanska företag. Det fungerar inte som Trump har planerat. Trump tycks tro att han kan vara tuff mot Kina och samtidigt uttrycka beundran för president XI Jinpengs brutalt auktoritära maktutövning.
För att förstå det pågående handelskriget mellan USA och Kina måste man först inse att Trump inte gör något vettigt. Hans åsikter om handel är osammanhängande. Hans krav är oförståeliga och han överskattar sin förmåga att ”skada” Kina samtidigt som han underskattar Kinas möjligheter att hämnas.

Det andra är att inse att Kinas respons hittills har varit ganska modest. USA har implementerat eller annonserat skyhöga tullar på i stort sett allt som Kina säljer till USA.
Kina däremot har ännu inte använt många av de potentiella verktyg som man skulle kunna använda mot Trumps åtgärder och som skulle drabba hans kärnväljare.
Trumps administration har anklagat Kina för att manipulera sin valuta. Trump har därmed skadat sin trovärdighet.
När ett land intervenerar på valutamarknaden och försvagar sin valuta för att stärka sin export och försvåra importen är detta naturligtvis särskilt allvarligt om landet ifråga har ett stort allmänt handelsöverskott.

Problemet är att Kina inte passar in på en sådan mall. Hur ser fakta ut? Under de senaste åtta åren har Kina reducerat sitt allmänna handelsöverskott från mer än åtta procent av BNP till i stort sett noll. Kina har stärkt sin valuta i stället för att försvaga den.
Den senaste tidens försämring av yuan är marknadens reaktion på Trumps tullar. Det går helt enkelt inte att trovärdigt hävda att Kina manipulerar sin valuta.
Tullar fungerar inte som Trump tror, de betalas inte av Kina, utan blir en skatt för importerande amerikanska företag och konsumenter.
Det går heller inte, som Trump tror, att ha hög ekonomisk tillväxt, handelskrig och en svag exportbefrämjande dollar. Det visar den i förra veckan uppkomna inverterade räntekurvan (långsiktiga räntor lägre än kortsiktiga) på obligationsmarknaden i USA, något som brukar vara en indikation på en kommande recession.

USA har en enorm agenda med Kina – bland annat Nordkorea, Taiwan, Hongkong, Mellersta östern, aggressioner i Stillahavsregionen, mänskliga rättigheter.
Det vore bättre att påverka Kina i dessa frågor än att hålla på med tvivelaktiga påståenden om valutamanipulation, påståenden som dessutom skadar USAs ekonomi.

Anders Lundin, docent i resursekonomi

Dagens fråga

Letar du efter nytt boende?

Loading ... Loading ...