Annons

Värmen stoppar brandutredningen

Hässleholm Polisens tekniker fick ställa in den planerade undersökningen av brandplatsen på tisdagen. Det är för varmt för att skicka in brandhund och personal.
Hässleholm • Publicerad 20 augusti 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Ulf Borgholm, MSB:s olycksutredare och kriminaltekniker Staffan Persson, som leder platsundersökningen på brandområdet i Hässleholm var på plats på tisdagen. Staffan Persson räknar med att den tekniska undersökningen kan påbörjas senast på torsdag.  - Det är fortfarande för varmt för brandhunden.   Foto: Stefan Olofson
Ulf Borgholm, MSB:s olycksutredare och kriminaltekniker Staffan Persson, som leder platsundersökningen på brandområdet i Hässleholm var på plats på tisdagen. Staffan Persson räknar med att den tekniska undersökningen kan påbörjas senast på torsdag. - Det är fortfarande för varmt för brandhunden. Foto: Stefan Olofson

– Det är 120 grader varmt, vilket gör det omöjligt för vår brandhund att arbeta. Hundens tassar klarar inte det. Det frigörs även ämnen som kan vara giftiga som vi ska ha analysresultat på, förklarar kriminaltekniker Staffan Persson, som leder den tekniska platsundersökningen.

På tisdagen anlände både polisens tekniker och MSB:s olycksutredare, Ulf Borgholm, till brandplatsen.

Annons

– Vi jobbar parallellt tillsammans fast med olika uppgifter. Branden är en av de största i sitt slag i landet, som har slagit ut infrastrukturen i nästan hela södra Sverige, säger Ulf Borgholm.

Han kommer från Göteborg och har deltagit i undersökningen av flera storbränder, men han har aldrig sett så svåra konsekvenser av en brand för infrastrukturen som branden i godsmagasinet.

– MSB:s uppgift är att titta på hur det går att förebygga problem som kan drabba infrastrukturen vid bränder och olyckor. Nu ska vi göra en första inhämtning av information om hur det ser ut på brandplatsen i Hässleholm, förklarar Ulf Borgholm.

Järnvägen i Hässleholm, liksom på många andra platser, omges av många byggnader.

– Godsmagasinet låg nära järnvägen och på andra sidan finns industrier. Så ser det ut på många platser. Eftersom Hässleholm är en av de viktigaste knutpunkterna i järnvägssystemet i södra Sverige blir konsekvenserna enorma när systemet stryps. Det går inte att komma runt Hässleholm. Här blir det totalt stopp för all trafik, säger Ulf Borgholm.

Polisens avspärrningsband runt brandplatsen är lätta att kliva över, vilket flera nyfikna gör.

– Man ska inte vistas innan för avspärrningen. Det finns ångor, som kan vara giftiga, säger Staffan Persson.

Han kan än så länge bara gissa vad det är som har orsakat branden.

– Vi har inte varit nere i källarplanet under godsmagasinet. Strömmen ska säkerställas och betongen är fortfarande oerhört upphettad.

Teknikerna letar efter brandfarliga vätskor, som kan ha utlöst branden och påverkat dess omfattning.

Annons

– Vi ska dels kolla om det har funnits vätskor på plats, dels om de har tagits dit i anslutning till branden. Brandhunden markerar vid brandfarlig vätska. Fynd skickas till analys. Är det brandfarlig vätska ska det ställas mot polisens gjorda förhör, säger Staffan Persson.

Polisen misstänker fortfarande att branden är anlagd och utreder händelsen som grov mordbrand.

Ingen person är misstänkt eller gripen. Polisen har fått in flera tips från vittnen som gjort iakttagelser om obehöriga personer på platsen.

– Vi tar gärna emot tips och foton från olika stadier och skeenden i samband med branden. Det kan bidra till att vi kan dra vissa slutsatser om brandens förlopp, kommenterar Staffan Persson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons