Annons

Alla måste få uttrycka sin personlighet

Opinion Ett principfall som ska tas upp i högsta förvaltningsdomstolen rör vilken service man har rätt till som funktionshindrad med personlig assistans. Kan man kräva att få vara fin när man går ut?
Opinion • Publicerad 21 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Har man rätt att få känna sig fin när man går ut? Är och bör det vara en mänsklig rättighet med estetiska hänsyn?

Ett principfall som snart tas upp i högsta förvaltningsdomstolen rör vilken service man har rätt till som funktionshindrad med personlig assistans och om att man kan kräva att bli sminkad när man går ut.

Annons

Försäkringskassan säger nej. 25-åriga Amanda Wernersdotter som är cp-skadad och har assistans säger att hon som alla andra vill känna sig fin och vill ha smink på sig när hon går ut.

Försäkringskassan menar att det inte är en grundläggande rättighet att få sitt ansikte målat. De missar både poängen och en essentiell grundformulering kring assistansuppdraget.

Poängen med assistans är att den behövande ska kunna ha ett liv på så lika villkor som alla andra som möjligt. Att vara beroende av någon annan för hjälp gör ens liv annorlunda, det går inte att komma ifrån.

Men den funktionshindrade måste få utrymme att uttrycka sin personlighet med hjälp av assistansen. Gillar hen att åka och fika med kompisar ska hen kunna göra det, gillar hen fotboll ska hen kunna åka och se matcher iklädd sin fotbollströja.

Att ”vilja vara fin” är den Wernersson är. Det är ett uttryck för hennes personlighet. Hela vitsen med personlig assistans är att få en möjlighet att leva som man själv vill i så stor utsträckning som möjligt. Ni vet sådär som alla andra får, på lika villkor.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons