Italien på väg mot politiskt kaos igen

Italiens statsminister, den politiskt obundne Guiseppe Conti har avgått. Han undvek på det sättet en för svenska förhållanden ovanlig misstroendeförklaring från sina egna regeringskamrater i högerextrema Lega och den populistiska men på den politiska skalan svårplacerade Femstjärnerörelsen. Salvini hoppades sannolikt på nyval genom en förlorad omröstning för Conti. Vad som händer nu är oklart, men nyval är fortfarande ett alternativ. Det gynnar sannolikt Salvini, vars parti har ökat kraftigt i opinionen sedan valet och, om italienarna röstade i dag, skulle gå om Femstjärnerörelsen som största parti.
Conti menar att italienarna inte kan förväntas rösta varje år och att det gröper ur förtroendet för demokratin. Han beskyllde med fog Salvini för att sätta sitt eget partis intresse före ro och ro i regering och finanser. Conti anklagar honom också för att inte bry sig om Italiens ekonomi slås sönder. Salvini svarade i ett hetsigt meningsutbyte att han låter sig ledas av jungfru Maria, vilket är svårt att argumentera emot.
När Storbritannien är på väg att lämna EU under tumultartade former är det dåliga nyheter med politiskt kaos i Italien och en potentiell nedgång för den italienska ekonomin. Femstjärnerörelsen vill undersöka möjligheten att regera med socialdemokraterna och stänga ute Lega. Från europeiskt perspektiv vore det det minst dåliga alternativet.

Dagens fråga

Har du varit på auktion?

Loading ... Loading ...