Annons

Kärlek och spel i skön harmoni

Kultur och Nöje Två helt nya ansikten, och två som publiken på Kristianstad teater känner igen gör huvudrollerna i Underhållningspatrullens uppsättning av Guys and Dolls, som har premiär om en månad.
Publicerad 21 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Han beskriver Guys and Dolls som en fantastisk musikalpärla, en av de allra bästa i sin genre.

– Den har en bra historia, bra låtar och är otroligt välskriven med bra och roliga scener. Det är två parallellhistorier som vävs ihop och berörs av varandra och otroligt bra musik, säger Ola Hörling, som både regisserar och koreograferar.

Annons

Handlingen utspelar sig i New York på 1950-talet och kretsar kring frälsningssoldaten Miss Sarah Brown, spelarna Sky Masterson och Nathan Detroit och nattklubbssångerskan Miss Adelaide och musikalen innehåller såväl kärlek och spel som klassiska örhängen.

Medan Underhållningspatrullen ibland flyttar sina musikaler i tid och rum har man valt att göra Guys and Dolls precis som den är skriven från början.

– Utmaningen ligger istället i att göra en traditionell uppsättning med själ och hjärta. Och samtidigt hitta ett anslag som gör att man bryr sig om de här människorna, säger Ola Hörling.

För Johan Wikström, som har åtskilliga roller på Kristianstad teater i bagaget, är musikalen ett kärt återseende. 2003 gjorde han nämligen huvudrollen som Sky Masterson i en uppsättning på Kristianstad teater, som regisserades av just Ola Hörling, när båda var i början av sina karriärer.

– Sky var min första riktigt stora huvudroll och jag minns att då handlade det väldigt mycket om att jag ville sjunga snyggt. Nu handlar det mer om att leverera bra scener med rapp komik, säger Johan Wikström, som den här gången spelar Nathan Detroit, en man som ägnar sig åt illegal spelverksamhet.

Malin Karlsson, som spelar Nathans flickvän Miss Adelaide, har också stått på den här scenen flera gånger förut – bland annat som Lovis i Ronja Rövardotter, Regina i Rock of Ages och senast gjorde hon den tondöva Lina Lamont i Underhållningspatrullens Singin’ in the Rain.

– Det är kul att vara lite kameleont, att testa olika karaktärer och bredda sig själv lite, säger hon om att hoppa mellan vitt skilda roller.

Även Erik Espinoza, som gör rollen som Sky Masterson, har spelat Guys and Dolls förut, men då i en juniorversion på Ystad teater.

– Jag var elva år och det var min första musikal. Det är väldigt intressant att göra musikalen igen, i en större roll, en ny tonart och större kläder, säger han.

Han beskriver Sky Masterson som en storspelare som lever exklusivt, tjänar mycket pengar och gör lite som han vill.

Annons

– Samtidigt är han väldigt trevlig, säger Erik Espinoza, vilket får de övriga rollinnehavarna att nästan sätta kaffet i halsen.

– Det är en stor utmaning att få spela den här charmören, fortsätter han.

Huvudrollen som Sarah Brown görs av 23-åriga norskan Karoline Dons, som studerar på Högskolan för scen och musik i Göteborg och just nu gör sin praktik hos Underhållningspatrullen.

– Sarah är en frälsningssoldat som bara vill väl. Hon vill hjälpa de här stackars spelarna på Broadway, men det är inte så lätt. De lyssnar inte och hon är nära att ge upp. Det är en rolig karaktär att spela, hon ligger långt bort från mig själv, säger hon om sin roll.

Guys and Dolls har premiär på Kristianstad teater den 21 september och redan nu har drygt 4 000 biljetter sålts.

– De senaste två åren, när vi spelat Chess och Singin’ in the Rain, har vi fått en ganska stor tillresande publik från Skåne, Småland och Blekinge som upptäckt att vi finns, tyckt om vad vi gjort och Guys and Dolls är en musikal de känner till. Nu ska vi bara få den vanliga Kristianstadspubliken också, säger föreställningens producent Åsa Jensen.

bild 1/2
Frälsningssoldaten Miss Sarah Brown, i Karoline Dons tappning. Foto: Pernilla Ekdahl
Johan Wikström, Malin Karlsson, Erik Espinoza och Karoline Dons gör huvudrollerna i Guys and Dolls på Kristianstad teater i höst. Foto: Pernilla Ekdahl
Frälsningssoldaten Miss Sarah Brown, i Karoline Dons tappning. Foto: Pernilla Ekdahl
Johan Wikström, Malin Karlsson, Erik Espinoza och Karoline Dons gör huvudrollerna i Guys and Dolls på Kristianstad teater i höst. Foto: Pernilla Ekdahl
Fakta:

Guys and Dolls

Musikalen, som är gjord av Frank Loesser, är baserad på två noveller av Damon Runyon.

Urpremiären var på Broadway 1950 och den vann en Tony för bästa musikal.

1953 hade Guys and Dolls premiär i London.

1955 gjordes en filmversion, med Marlon Brando, Jean Simmons och Frank Sinatra i huvudrollerna.

Med åren har Guys and Dolls, som innehåller klassiska låtar som ”Adelaide” och ”Luck be a Lady” kommit att bli en av de mest spelade musikalerna genom tiderna.

Källa: Wikipedia

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons