Nyheter

VM i snus anordnas för första gången

Foto:TT
Artikel Nyheter Ett snusföretag anordnar VM i snustillverkning. Privatpersoner kan skicka in sitt egentillverkade snus som sedan bedöms av en jury.

– Vi kommer tillsammans med en noga utvald jury att hitta det bästa snuset i de två kategorierna, säger Markus Lindblad, informationschef på Snusbolaget.se som ligger bakom tävlingen.

Tävlingen pågår mellan den 20 augusti och den 20 september och riktar sig främst till personer boende i USA, Norge och Sverige.  Tävlingen bedöms i kategorierna lös-och portionssnus.  Vinnaren får sitt eget snus tillverkat i 1500 exemplar. Vinsten av försäljningen går till välgörenhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Northugs stjärnvallare ska lyfta Kalla

Torsby 20200804
Torsby 20200804
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Han har varit personlig vallare åt norska stjärntrion Marit Bjørgen, Petter Northug och Ingvild Flugstad Østberg.
I vinter får Perry Olsson ansvaret för Charlotte Kallas skidor.
– Jag är stolt över att få jobba med Perry Olsson. Det känns jättespännande, säger Kalla.

Perry Olsson, som anses vara en av världens bästa vallare, har de senaste 17 år jobbat i norska skidlandslaget. Där har han varit personlig vallare åt stjärnåkare som Marit Bjørgen, Petter Northug och Ingvild Flugstad Östberg – med strålande resultat.

Inför den kommande säsongen återvände han till svenska laget och i början av sommaren blev det klart att han kommer att huvudansvaret för vallningen av Charlotte Kallas skidor.

”Guldtillfälle”

I samband med veckans träningsläger i Torsby har deras samarbete kommit i gång på allvar.

– Detta är ett guldtillfälle för oss att träffas och inte bara testa skarpt, utan också få möjlighet att samtala. Nu kan jag försöka berätta hur jag kan vara när jag blir nervös och vad han då kan göra för att stötta mig. Det är också viktigt för honom att veta vad han behöver för feedback av mig. Perry kommer nämligen att jobba väldigt nära mig inför start, säger Charlotte Kalla, som öser lovord över sin vallningsexpert:

– Han har mycket energi och enormt stor erfarenhet som jag kommer att få nytta av.

Perry Olsson är också tydlig med hur kan vill att samarbetet med Charlotte Kalla ska fungera:

– Det viktigaste är hur man jobbar tillsammans mer än det som man gör på skidorna. Det är många som kan göra valla. Det viktigaste är vi är trygga med varandra, säger Perry Olsson.

Ärlighet

Han berättar om ett tryggt och stabilt samarbete med de norska skidikonerna som nu ska upprepas med Charlotte Kalla.

– Vi har precis startat vårt samarbete, men kan redan konstatera att det fungerar bra. Det är viktigt att vi är trygga med varandra. Jag har en del idéer som hon är öppen med.

Perry Olsson är tydlig med att ärlighet mellan båda parter är en förutsättning för framgång.

– Det är viktigt att hon är öppen och ärlig med att säga hur man vill ha det. Även om något är dåligt.

Det är en inställning som Charlotte Kalla uppskattar:

– Är man ärlig åt båda hållen kan man glädjas mer åt den ros man får, säger hon.

Perry Olsson ska också valla skidor åt Jonna Sundling och Jens Burman.

Anders Hansson/TT

Torsby 20200804
Torsby 20200804
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Charlotte Kalla

Fakta/Charlotte Kalla

Bor: Sundsvall.

Ålder: 33.

Främsta meriter: OS: Tre guld (2010, 2014, 2018), sex silver. VM: Tre guld (2011, 2015, 2019), sex silver, fyra brons: Världscupen: 12 individuella segrar

Östra Göinge

Misstänks för grov olovlig körning

Östra Göinge
Broby

En man i 30-årsåldern misstänks nu för grov olovlig körning.

Mannen stoppades av polisen på Kyrkogatan i Broby under söndagen strax efter klockan 14. När polisen skulle kontrollera mannens körkort upptäcktes det att han inte hade något giltigt körkort.

Polisen kunde också konstatera att mannen tidigare är dömd för olovlig körning. Därför misstänks han nu för grov olovlig körning.

Utrikes

Norrman med koppling till Mulla Krekar gripen

Najumuddin Faraj Ahmad, känd som Mulla Krekar, vid en rättsförhandling i Oslo tingsrätt förra året.
Najumuddin Faraj Ahmad, känd som Mulla Krekar, vid en rättsförhandling i Oslo tingsrätt förra året.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Den norska polisens säkerhetstjänst, PST, har gripit en norsk medborgare för kopplingar till den terroranklagade islamisten känd som Mulla Krekar.

– PST grep med hjälp av lokal polis en internationellt efterlyst man sydost i Viken fylke (län) på tisdagen. Han är norsk medborgare och efterlyst i Italien, säger PST:s kommunikationsdirektör Trond Hugubakken till NRK.

Den gripne är dömd för förberedelse till terrorbrott i Italien.

Mulla Krekar, som egentligen heter Najumuddin Faraj Ahmad, utlämnades från Norge till Italien tidigare i år. I Italien väntar en dom, som dock är överklagad, på tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.

Den i dag 63-årige Krekar kom till Norge på 1990-talet. Han sågs sedermera som ett hot mot landets säkerhet och det första utvisningsbeslutet fattades 2003.

Kultur och nöje

Svensk Live i "konstruktivt" möte med Lind

Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter den hårda kritiken som har riktats mot Amanda Lind (MP) har branschorganisationen Svensk Live träffat kulturministern.
Stötestenen är fortfarande hur man ska kunna öppna för fler besökare.

Finland blev det första landet i Norden att tillåta offentliga evenemang för fler än 500 personer, under förutsättningarna att riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd följs.

Men i Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer – något som har väckt stark kritik då det förbudet bara omfattar vissa branscher. Det är tillåtet för exempelvis 200 personer att vistas på en restaurang – men samma antal personer får inte samlas på en konsert – även om avståndet mellan besökarna skulle vara detsamma.

"Bra diskussion"

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, berättar att en del av mötet med kulturministern har handlat om hur man kan öppna för fler besökare på ett säkert sätt.

– Vi har diskuterat det som har pratats om i medierna de senaste dagarna, hur ordningslagen som är satt till 50 personer är väldigt trubbig. Även om man har en drive in-konsert får det bara vara 50 personer, trots att alla sitter i sina bilar, säger han.

Han upplever att mötet med kulturministern har varit konstruktivt, även om besked om eventuella förändringar i reglerna inte kommer förrän om ett par veckor.

– Vi pratade om man ska sätta en fast siffra för konserterna, eller ska man tänka på en viss procent av kapaciteten? Hur kan man göra med biljetter och allt runt omkring så att det blir säkert? Det var en bra diskussion, säger Pihlgren.

Vill se förlängt stöd

Svensk Live har även skrivit ett öppet brev riktat till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S). De vill se ett förlängt stödpaket för branschens förluster mellan juni till augusti och att regeringen förbereder ekonomiskt stöd om förbudet mot folksamlingar förlängs.

Amanda Lind har tidigare kommenterat kritiken mot de olika reglerna för TT:

– Ordningslagen reglerar inte alla verksamheter och då slår det väldigt olika och kan i det fallet få oproportionerliga konsekvenser, sade hon då.

Amanda Lind berättade även att regeringen kommer att lämna besked om vad som gäller angående publikbegränsningarna "inom de närmsta veckorna".

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade under tisdagens presskonferens att regeringen inte har rådfrågat Folkhälsomyndigheten i frågan ännu. Tegnell säger att det är viktigt att ligga kvar på en låg nivå "tills vi ser lite bättre utvecklingen under hösten", men tillägger också:

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det.

"Har 'fuckat upp'"

Men även om reglerna ändras har branschen redan drabbats av stora förluster. Ett exempel i raden är konsertarrangören Pelle Aldestam som skulle arrangera en kulturmiddag för 200 personer på Vida museum och konsthall på Öland med artisten Danny Saucedo som mellanakt. Men efter att ett liknande evenemang stoppats i Piteå valde Aldestam att ställa in.

Han anser att restriktionerna redan har fått förödande konsekvenser för branschen, och förutspår "en tsunami av konkurser" eftersom livebranschen drar in stora delar av sina intäkter på sommaren.

– Det hjälper kanske några restauranger i höst som kan ha sittningar med musik, men som kulturminister måste man förstå hur branschen fungerar. Hon har redan "fuckat upp" det här. Sommaren är över, folk är kvar på Öland en vecka till sedan är de borta. Det går inte att göra någonting mer, säger Pelle Aldestam.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Förluster i livebranschen

Intresseorganisationen Musiksverige uppger att musikbranschen har förlorat 90 procent av sina konsertintäkter under perioden mars–maj. Under sommaren räknar man med att den siffran stiger till 100 procent.

På Globen, Friends Arena och Tele2 i Stockholm har 80 procent av evenemangen antingen tvingats ställas in eller genomföras utan publik.

Enligt medlemsorganisationen Svensk Scenkonst, där teater, opera, dans och orkester ingår, har vårens inställda spelsäsong lett till att man förlorat 50 miljoner kronor i veckan i biljettintäkter.

Inrikes

Polisen släpper bild av bilen från mordplatsen

Folk samlas vid blommorna och ljusen på rastplatsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Folk samlas vid blommorna och ljusen på rastplatsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes På övervakningsfilm från platsen där en tolvårig flicka sköts till döds natten till söndag syns mycket folk och en vit bil av kombimodell. Polisen släpper nu en bild på bilen – och säger att de gärna vill komma i kontakt med de personerna och få uppgifter om bilen för att komma vidare i utredningen.

– Vi har tittat på övervakningsfilm från platsen och säkrat material som ingår i förundersökningen. Med det tillsammans med de uppgifter som vittnen lämnat skapar vi oss en bild om vad som hänt på platsen, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen region Stockholm.

Lägger pussel

Samtidigt vill polisen gärna komma i kontakt med de som var på rastplatsen i Botkyrka när skjutningen ägde rum – och med personer som har sett den bil som syns på övervakningsbilderna från tillfället. Därför har polisen nu publicerat en bild av bilen på sin hemsida.

– Vi har hållit förhör med vittnen och andra, men vi vill också ha in uppgifter om sådant som har skett före eller efter händelsen, säger Mats Eriksson.

Han betonar att polisen helst själv vill göra bedömningen av om tips eller iakttagelser kan vara av intresse i utredningen, i stället för att vittnen själva gör det.

– Även till synes små saker kan vara viktiga när vi lägger ett pussel om vad som hänt, säger han.

Polisen jobbar nu på flera plan samtidigt. Samtidigt som vittnen hörs ägnar de sig åt inre spaning för att se om det finns några tidigare händelser som kan ligga bakom dödsskjutningen.

God lokalkännedom

TT: Det finns de som tvekar att höra av sig till polisen på grund av rädsla. Hur ska ni få folk att prata?

– Det gör vi genom att ha god lokalkännedom om medborgare och ungdomar i området. Det är lokalpolisen och kommunpolisen som har det i första hand. Om befolkningen har ett högt förtroende så kan vi möta dem på ett bra sätt, säger Mats Eriksson.

Han berättar att utredningen pågår med full fart framåt, men kan inte avslöja vilka tekniska spår som polisen säkrat eller vilka vapen som använts. Han kan inte heller gå in på om det finns många kulhål på brottsplatsen.

Petronella Uebel/TT

Polisen eftersöker iakttagelser som gjorts av den vita bilen som antas ha använts vid skjutningen på en mack i Botkyrka i helgen och har nu släppt en bild av bilen från övervakningsfilmen.
Polisen eftersöker iakttagelser som gjorts av den vita bilen som antas ha använts vid skjutningen på en mack i Botkyrka i helgen och har nu släppt en bild av bilen från övervakningsfilmen.
Foto: Polisen
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Kvinna svårt skadad i kohage

Andra kor och kalvar i en beteshage. Arkivbild.
Andra kor och kalvar i en beteshage. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Inrikes
Inrikes

Två kvinnor har skadats i en kohage nära Kinnekulle, skriver Skövde Nyheter. De ska ha blivit attackerade av en ko.

Båda kvinnorna är förda till sjukhus. En av dem har allvarliga skador.

– Exakt hur det har gått till har vi ingen uppfattning om just nu, säger Henrik Carlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Skara och Götene, till Skövde Nyheter.

– Det har befunnit sig i kohagen och sen var den en ko som, om man nu kan säga så, gick till attack, säger Henrik Carlsson.

SOS Alarm fick larm om händelsen vid 14.30-tiden.

Den svårast skadade kvinnan är i 70-årsåldern.

Utrikes

Spanien spekulerar om ex-kungens tillflyktsort

Enligt flera spanska medier planerar Juan Carlos att bosätta sig i Dominikanska republiken. Arkivbild.
Enligt flera spanska medier planerar Juan Carlos att bosätta sig i Dominikanska republiken. Arkivbild.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanska medier spekulerade under tisdagen om att den skandalomsusade före detta kungen Juan Carlos har tagit sin tillflykt till Dominikanska republiken. Det spanska hovet vägrar kommentera uppgifterna.

82-åringen, som utreds för korruption, avslöjade på måndagen i ett meddelande på hovets hemsida att han har beslutat att lämna Spanien i syfte att hjälpa sin son, kung Felipe VI, att "utföra sina plikter".

Meddelandet avslöjade inte var Juan Carlos hade tänkt ta vägen, eller när han hade tänkt lämna landet. Dagstidningen ABC rapporterade dock under tisdagen att han hade flugit till Dominikanska republiken via Portugal.

Även tidningarna La Vanguardia och El Mundo uppger att han planerar att uppehålla sig i det karibiska landet med vänner, men onlinetidningen El Confidencial hävdar i stället att ex-monarken ska bo i Portugal, där han tillbringade en del av sin ungdom.

Exilbeskedet har mötts av kritik i det politiskt instabila Spanien, där bland annat vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias kallat Juan Carlos "flykt" ovärdig ett före detta statsöverhuvud.

Men landets premiärminister Pedro Sánchez, ledare för socialistpartiet PSOE, säger att han respekterar kungahusets beslut att stötta Juan Carlos sorti från Spanien. Beslutet passar "en robust demokrati", uppger Sánchez.

Bakom Juan Carlos exil ligger turerna kring den före detta kungens påstådda skattefiffel, som har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Anklagelserna har slagit hårt mot landets monarkistiska statsskick. Färska opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet har sjunkit drastiskt de senaste åren.

FAKTA

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Hans hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Osby

Skadade bil med okänt föremål

Osby
Osby

Under måndagsnatten misstänks en kvinna ha kastat ett okänt föremål på en bil.

Någon gång mellan midnatt och klockan tre på natten misstänks en kvinna i 30-årsåldern ha kastat ett okänt föremål på en bil när den befann sig på Smedjegatan i Osby.

Enligt anmälan till polisen ska detta eventuellt ha lett till en lackskada på bilen. Händelsen rubriceras som skadegörelse på motorfordon.

NÄSTA ARTIKEL