Det finns en anledning att kontrollera tränare

En handbollstränare fick fortsätta träna unga även efter att han dömts för sexuellt ofredande av en fjortonåring. När han gjorde sig omöjlig i Stockholmsområdet fick han uppdrag ute i landet, visar en genomgång som Uppdrag Granskning gjort.
Under senare år har barns beroendeställning till idrottstränare belysts och hur detta kan utnyttjas. I fallet med tränaren som dömts för sexuellt ofredande var det en privatperson som upptäckte att mannen var dömd och varnade klubben.
Inte ens i de fall där det är meningen att utdrag ur belastningsregistret ska begäras har mannens dom för ofredande av en fjortonåring dykt upp. Han har varit verksam som handbollsdomare och Stockholms handbollsförbund har som policy att kontrollera utdrag ur brottsregistret.
Även om man har avtjänat sitt straff finns det lämpligare arbetsuppgifter för den som är dömd för sexuellt ofredande än att leda idrottsaktiviteter för barn.
Idrottsklubbar vill locka till sig kompetent personal och det kan kännas obekvämt att efterfråga intyga på att folk är ostraffade. Men om aktivisten och före detta handbollspelaren Linea Claesson sammanfattar i en kommentar till granskningen: pedofiler kan vara supertrevliga ledare. Det står inte våldtäktsman i pannan på dig. Tyvärr måste man alltså kontrollera den som vill bli idrottsledare för barn på annat sätt, eftersom man inte kan gissa sig till vem som är olämplig.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Brukar du besöka badplatserna i Hässleholm?

Loading ... Loading ...