SVT gör journalistik och driver inga kampanjer

I en insändare i Norra Skåne 19 augusti anklagas SVT för att ljuga och driva klimatkampanj. Det är allvarliga anklagelser som vi vill bemöta. Norra Skånes läsare bör får en korrekt bild av inslaget och av vårt uppdrag.

SVT Nyheter driver inte kampanjer. Vi gör journalistik som ska ge publiken väsentliga och relevanta nyheter och avslöjanden om Sverige och världen. Det finns idag en stark konsensus hos en majoritet av världens forskare att människan har påverkat klimatet i världen. Klimatfrågan är en ödesfråga. Att SVT ger klimatfrågan stort utrymme är alltså varken kampanj eller aktivism. Det är att ta publicistiskt ansvar för en fråga där de flesta seriösa forskare och politiker är ense – den är avgörande för mänsklighetens framtid. Klimatförändringarna och hur de påverkar Alaska, som inslaget som insändarskribenten kritiserar handlade om, är högst reella. Och klimatförändringarna går enligt forskarna mycket snabbare i Arktis.

Reportageresan till Alaska var därför välmotiverad. Invånarna där kan berätta om sina erfarenheter. Vi skildrade bland annat två personer som hade egna upplevelser och tydliga vittnesmål om hur temperaturförändringarna påverkat dem. Insändarskribenten anser sig ha rätten att underkänna deras vittnesmål.
Det kan inte stämma att kvinnan aldrig burit shorts i sin by, vet han bättre än kvinnan själv. Och valjaktskaptenen som fått det svårare att fånga valar och jagar mer på land istället, han har fel när han säger sig aldrig ha upplevt en så varm sommar.
Att det funnits ett enstaka rekord på 22,2 grader en gång på 1900-talet har naturligtvis ingen relevans för mannens utsaga om sin upplevelse av en varm sommar. Ett tv-reportage är några minuter långt. Det ska vara sant och relevant men alla aspekter i komplexa frågor kan inte vara med.
Insändarskribenten anklagar oss för lögner. Vi har använt erkända och trovärdiga källor. En formulering i påannonsen var dock inte helt korrekt.

Det är det enda insändarskribenten har rätt i. Korrekt är att det varit flera värmerekord i Alaska i sommar men inte just i den by vi besökte. Resterande uppgifter i reportaget är väl undersökta och korrekta.
Samma sak gäller filmerna ”Klimatkrisen” som insändarskribenten kritiserar, men som ger en god överblick över forskningsläget.

Vi kan konstatera att insändarskribenten har blivit publicerad i Norra Skåne flera gånger med samma syfte: att anklaga SVT för fake news och att påstå att vi är klimataktivister.
Norra Skåne hörde inte av sig till SVT så att vi kunde bemöta insändaren direkt. Det hade varit rimligt med tanke på de allvarliga anklagelserna.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter
Fouad Youcefi, reporter SVT Nyheter

Svar direkt: SVT liksom alla organisationer, företag och personer som omnämns eller kritiseras på Norra Skånes insändarsida är alltid välkomna med repliker. Dessa bemötanden publiceras också skyndsamt på insändarplats.
Vi har däremot ingen skyldighet att skicka inlägg i förväg till de som omskrivs, även om så sker ibland.
Glädjande dock att SVT uppenbarligen läser Norra Skånes omtyckta debattsida.

Carl-Johan Bauler, chefredaktör och ansvarig utgivare på Norra Skåne

Dagens fråga

Har du varit på auktion?

Loading ... Loading ...