Minns

Festivaldags i Hässleholm

Tre äkta ”försökskaniner” från Lille Mats fritidshem fick en försmak av Bollibompalandets attraktioner.Arkiv: Gugge Nilsson
Artikel Minns du? Festivalen fick hela stan på fötter.

Torsten Karlson

PREMIUM

Förberedelserna inför FestivalDax går på högvarv och Hässleholm byter så sakteliga skepnad till en festplats.

Sedan några dagar har Bollibompalandet funnits på plats i Hembygdsparken, där en grupp barn från Lille Mats fritidshem provat dräkter och smink. Och samtidigt rustar sig en grupp präster och pastorer från stadens olika kyrkor för sina uppgifter under festivalen. ”Festivalkyrkan” kommer att finnas vid Handelsbanken och ska erbjuda såväl själavård som kaffe med bulle.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Matthews tillbaka efter corona: "Mår bra"

Torontos Auston Matthews under måndagens isträning med NHL-laget.
Torontos Auston Matthews under måndagens isträning med NHL-laget.
Foto: Chris Young/AP/TT
Sport
Sport Torontos stjärncenter Auston Matthews har varit sjuk i covid-19.
När det kanadensiska NHL-laget samlades för träningsläger på is inför Stanley Cup-slutspelet var han tillbaka med laget.

Det var för några veckor sedan som 22-åringen testade positivt för infektionssjukdomen som orsakas av coronaviruset. Amerikanen har inte kunnat delta fullt ut i lagets två inledande förberedelsefaser inför slutspelet som inleds i augusti.

– Det har egentligen inte hindrat min träning, säger Auston Matthews till NHL.com.

Han säger sig inte ha känt av några symtom sedan det positiva testet i mitten av juni. När Toronto samlades på is i inledningen av den tredje uppstartsfasen i coronapandemin var stjärncentern tillbaka.

– Jag har kunnat göra saker hemma, men självklart inte kunnat lämna hemmet eller åka skridskor eller något sådant. Det är nog det enda jag har tappat, jag hade åkt skridskor före (sjukdomen) och behövde sedan vara två, tre veckor från isen. Det kommer i kapp dig, säger Matthews och fortsätter:

– Jag har känt mig ganska normal under den största delen av tiden i två veckor. Men självklart har jag suttit i karantän och känner mig frisk nu, så allt är bra.

Enligt nyhetsbyrån Reuters testade 43 NHL-spelare positivt för covid-19 i samband med den andra förberedelsefasen. Den nordamerikanska ishockeyligan delger inte identiteten på spelarna.

Utrikes

Sudan delar ut pengar till befolkningen

En man i Sudan tvättar händerna för att hindra spridningen av coronaviruset. Pandemin har förvärrat den redan ansträngda ekonomin i landet. Arkivbild.
En man i Sudan tvättar händerna för att hindra spridningen av coronaviruset. Pandemin har förvärrat den redan ansträngda ekonomin i landet. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sudans regering ska dela ut direkt finansiellt stöd till 80 procent av landets befolkning för att hålla dem under armarna under den ekonomiska krisen som har förvärrats av coronapandemin, enligt finansdepartementet.

Stödet finansieras med hjälp av donationer på 1,8 miljarder dollar, motsvarande drygt 16,5 miljarder kronor, som 40 länder lovade Sudan vid en konferens i Tyskland i juni.

– Programmet har som mål att hjälpa den här delen av befolkningen att hantera de ekonomiska reformerna, säger Essam Abbas, chef för finansdepartementets avdelning för digital omställning.

Sudan befinner sig i djup ekonomisk kris och inflationen är mycket hög. Krisen har fördjupats av coronapandemin som fick myndigheterna att stänga ner delstaten Khartum, inräknat huvudstaden med samma namn. Restriktionerna började dock lättas under förra veckan.

Kultur och nöje

Actionserien "Hanna" får fortsättning

Mireille Enos, Esme Creed-Miles och Joel Kinnaman är tre av skådespelarna i 'Hanna'.
Mireille Enos, Esme Creed-Miles och Joel Kinnaman är tre av skådespelarna i "Hanna".
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Strömningstjänsten Amazon Prime Video har gett klartecken för en tredje säsong av actiondramat "Hanna", skriver Deadline Hollywood.

Beskedet kommer bara drygt en vecka efter att den andra säsongen hade premiär.

Den svenske Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman gjorde en av huvudrollerna i den första säsongen av "Hanna". I den andra säsongen gjorde han dock bara en gästroll. Titelrollen spelas av Esme Creed-Miles.

Det är än så länge oklart när den tredje säsongen får premiär.

Sport

Oavgjort i stormötet – efter superinhopp

Det blev oavgjort mellan IFK Norrköping och Malmö FF efter en sen kvittering av Pontus Almqvist.
Det blev oavgjort mellan IFK Norrköping och Malmö FF efter en sen kvittering av Pontus Almqvist.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport I onsdags befäste IFK Norrköping serieledningen tack vare 3–1 mot Göteborg. När de gästade Malmö FF var hemmalaget hela sju poäng efter och piskade att vinna.
Ett sent mål av superinhopparen Pontus Almqvist såg till att Norrköping fortsatt har ett stadigt försprång på guldfavoriten.
– Jag vet vad jag har i mig och har haft den här målkänslan hela tiden, säger Almqvist till Dplay.

Ola Toivonen gjorde sin första allsvenska match från start sedan hemkomsten till Malmö FF. I sin senaste sejour i klubben kom han fyra i skytteligan (14 mål) – men det var å andra sidan tolv år sedan.

Anders Christiansen var också han tillbaka. Utan Christiansen, som både gjort två mål i premiären mot Mjällby och hattrick i cupkvarten mot AIK, hade Malmö FF:s anfallsspel kärvat.

Det var också Christiansen som skulle spela fram till Sören Rieks som i den 36:e minuten kunde tråckla sig fri och dunka in 1–0.

Målet var Rieks femte i karriären mot just Norrköping, han gjorde också mål när lagen möttes i höstas.

– De senaste matcherna har jag gjort det, så det känns skönt, sa Rieks i DPlays pausintervju.

Kaptenen tillbaka

Även serieledaren kom till spel stärkta. Alexander Fransson var tillbaka från skada och gjorde sin första start för säsongen.

Kaptenen spelade dock endast 45 minuter.

För Toivonens del blev det 75.

– Man ser att det inte är en hundraprocentigt tränad Toivonen, men i mellanrummen så ser man hans touch, summerade DPlay-experten Jens Fjellström.

Superinhopp

IFK Norrköping var inför mötet i Malmö överlägset målgladast i allsvenskan och hade gjort sju mål mer än något annat lag i ligan. Man skulle inte gå mållösa denna gång heller.

Pontus Almqvist hoppade i segermatchen mot Göteborg in och gjorde mål. Och mot Malmö FF skulle historien upprepa sig.

I 88:e minuten tog 21-åringen emot Rasmus Lauritsens nick, bröt sig fri och placerade in 1–1 via stolpen.

– Jag vet att lägena kommer när man spelar i ett sådant lag som jag spelar i. Jag känner Rasmus och vet att han vinner nästan varje boll. Jag visste den skulle komma till mig, jag tog mig förbi Oscar Lewicki och placerade in den, säger Almqvist.

Malmö FF toppar inför årets säsong guldligan med 20 titlar. Norrköping ligger trea med 13. Efter kvällens 1–1-match lever hoppet om att minska försprånget.

Martin Hardenberger/TT

Inrikes

Hitta rätt i munskyddsdjungeln – detta gäller

Det ser lite olika ut i medelhavsländerna Grekland, Kroatien, Italien och Spanien. Men överlag kan rådet sägas vara: Packa med munskydden. Arkivbild.
Det ser lite olika ut i medelhavsländerna Grekland, Kroatien, Italien och Spanien. Men överlag kan rådet sägas vara: Packa med munskydden. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Munskydd eller inte på utlandssemestern? Det här bör du veta när du reser i Grekland, Italien, Kroatien och Spanien.

Under måndagen kom det efterlängtade beskedet för de svenskar som suktat efter sol, bad och tzatziki: Svenska flygplan får landa på grekisk mark från och med den 22 juli. Och trots att våra grannländer mestadels har karantänskrav på ressugna svenskar tillåter flera länder vid Medelhavet svenska medborgare utan krav på karantän.

Trots det finns det fortfarande en hel del restriktioner kvar i turistländer som Spanien, Italien, Kroatien och Grekland, för att försöka hålla coronasmittan i schack. En av åtgärderna är bland annat krav på munskydd, vilket ändrats flera gånger och är en rejäl djungel för den som nu tänker ge sig ut på solsemester.

Regionala skillnader

I Spanien är kraven på munskydd reglerade regionalt, så beroende på var i landet du tänker resa, kan det finnas olika regler. Enligt utrikesdepartementet är det viktigt att hålla koll på reglerna i landet, eftersom restriktionerna kan ändras från dag till dag.

I exempelvis de spanska provinserna Katalonien, Balearerna och Extremadura är det munskydd på som gäller om man planerar att vistas i offentliga utrymmen – både inomhus och utomhus. Den som bryter mot förbudet riskerar böter på 100 euro, alltså drygt 1 000 kronor. Svenska ambassaden i Madrid noterar också att det inom kort finns planer på att införa munskyddsregler i regionerna Andalusien, La Rioja, Murcia, Aragonien, Kantabrien, Navarra och Asturien. Enda undantaget i de provinser som har krav på munskydd är för den som motionerar, ska äta eller bada.

Även i Italien, det land i Europa som var bland de första att drabbas av pandemin, är det regionala skillnader kring munskydd. Men huvudregeln i landet är ändå att munskydd gäller, bland annat om du ska åka kollektivt, vara inne i mataffären eller apoteket. I Lombardiet och Toscana är det hårdare regler, där är det munskydd som gäller så länge du befinner dig utanför din bostad. Men ambassaden i Rom uppmanar också resande att hålla koll på lokala nyheter och regionala myndigheter för att se vad som gäller i just den region som du reser till.

Grekisk kollektivtrafik

På andra sidan Adriatiska havet, i Kroatien, krävs också munskydd för den som ska röra sig i landets affärer och apotek. Likaså för resor i kollektivtrafiken. Ambassaden i Zagreb skriver också på sin hemsida att det rekommenderas av kroatiska myndigheter att munskydd används vid restauranger och kaféer.

Grekland är det senaste landet vid Medelhavet som öppnar upp för svenskar och vars övärld är ett vanligt charterresmål. Även här gäller det krav på munskydd för de som reser kollektivt i landet. Även flygplatser, taxibilar och alla vårdinrättningar har krav på munskydd.

Victor Blomdahl/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

Ännu ett maraton ställer in

Det blir inget Chicago Marathon i år. Arkivbild.
Det blir inget Chicago Marathon i år. Arkivbild.
Foto: Nam Y Huh/AP/TT
Sport
Sport

Chicago Marathon ställer in årets lopp. Det beslutade den amerikanska storstaden under måndagen.

"På grund av oron för folkhälsan som orsakats av coronapandemin har Chicago beslutat att ställa in årets maraton", skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Loppet skulle ha genomförts den 11 oktober. Sedan tidigare har bland annat New York, Boston och Stockholm valt att ställa in sina årliga maratonlopp på grund av coronapandemin.

Sport

Elfsborg obesegrat – vände sent mot Kalmar

Elfsborgs Samuel Holmén jublade efter sitt 2–1-mål borta mot Kalmar FF.
Elfsborgs Samuel Holmén jublade efter sitt 2–1-mål borta mot Kalmar FF.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Det satt långt inne, men efter sju omgångar är Elfsborgs förlustnolla fortfarande intakt.
Kvitteringen borta mot Kalmar kom med fem minuter kvar att spela, och 2–1-målet gjorde inhopparen Samuel Holmén på tilläggstid.
– Alltid skönt att göra mål, och framför allt när det är viktiga mål, säger Holmén till Dplay.

Ett obesegrat Elfsborg mot ett Kalmar med tre raka förluster och nästan en hel startelva på skadelistan. Det var inte mycket som talade för hemmalaget, som hade tre spelare på bänken som inte gjort en enda allsvensk match.

Men det som är mest logiskt på pappret behöver inte vara det i verkligheten, i alla fall inte i 85 minuter.

Matchen började med något som måste vara nära världsrekord i hörnor. På de första fem minuterna hade sex hörnor slagits, tre för varje lag. Och det var farligt nästan varje gång.

Alitis första

Så att matchens första mål skulle komma på en hörna kändes logiskt. Det var på Kalmars femte hörna, i 13:e minuten, som bollen styrdes mot Fidan Aliti, som för dagen var lagkapten då Viktor Elm fortsatt har problem med ett knä. Aliti slängde sig fram och stötte in sitt första mål för året.

Matchen höll högt tempo och bra fotboll från båda lagen, skillnaden var att Elfsborg hade mycket svårt att hitta fram till målchanser. De hade egentligen bara en på hela första halvlek, och då stod Lucas Hägg Johansson i vägen.

Kalmar hade flera chanser, Filip Sachpekidis kunde och borde ha gjort 2–0, men Tim Rönnings räddning var av ypperlig klass.

"Skön känsla"

Andra halvlek tappade en del i tempo och kvalitet. Mycket på grund av att Kalmar drog ner på tempot, de vill slå vakt om sin ledning.

Kalmar fick i alla fall chansen till många omställningar, men på grund av ett mycket slarvigt passningsspel resulterade det sällan i målchanser.

Kvitteringen skulle komma, på en fast situation. Lagkapten Sivert Nilsen, som var tillbaka i startelvan, nådde högst på en frispark och lobbnickade in kvitteringen med fem minuter kvar att spela.

Segermålet kom på tilläggstid genom inhopparen Samuel Holmén.

– Vi lyfter oss i andra halvlek, vi hade det svårt i första. Men i andra trycker vi ner dem och till slut får vi en och två bollar. Det är en skön känsla i laget vi tror på oss, vet vad vi kan, säger Samuel Holmén till Dplay.

Anders Jönsson/TT

Hässleholm

”Jag vill inte se barn på gatorna utan hem”

Robin Gustavsson, ordförande i socialnämnden i Hässleholm.
Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Hässleholm
Hässleholm I Hässleholms kommun lever 1195 barn i familjer med skuld. Under tre års tid har siffran varit stadig och nu vill Robin Gustavsson, ordförande i socialnämnden i Hässleholm, att fler familjer ska be om hjälp.

Procentuellt bor 11,4 procent av kommunens barn i familjer med skuld hos Kronofogden, en siffra som varit stadig under de tre senaste åren. Robin Gustavsson berättar att socialnämnden arbetar utifrån riksnormen för att avgöra vilka familjer som behöver ekonomiskt stöd.

– Då gör vi en grundlig undersökning och väger inkomster med utgifter för att avgöra om en familj behöver stöd eller inte, säger Robin Gustavsson.

De kommuner med högst andel barn i skuldsatta familjer är Ljusnarsbergs kommun, Grums kommun och Skinnskattebergs kommun där andelen uppgår emot 20 procent. Detta medan Lomma kommun, Danderyd kommun och Habo kommun har längst andel med låga 1,8, 1,9 och 2,4 procent. I förhållande till dessa siffror ligger Hässleholms kommun med sina 11,4 procent nära snittet.

Vill sänka siffran

Robin Gustavsson säger att för att sänka denna siffra måste socialnämnden försöka arbeta mer med skuldsanering och ekonomiskt stöd.

– De som behöver hjälp måste söka den hos oss. Då kan vi hjälpa till och försöka reda upp personernas ekonomi genom skuldsanering och ekonomiskt stöd, berättar Robin Gustavsson.

Han poängterar också att skuld sällan är ett ensamt problem. Ofta hänger det ihop med hög arbetslöshet eller psykosociala problem i samhället.

– Vid procentuella redovisningar av psykosociala problem i olika kommuner har Hässleholm nästan alltid höga siffror vilket kan hänga ihop med att vi har ganska många familjer i skuld, förklarar Robin Gustavsson.

Speciellt ansvar

Vidare berättar Robin Gustavsson att både kommunen och föräldrar har ett speciellt ansvar när det gäller barn. Han tror att många inte är tillräckligt ekonomiskt medvetna och inte planerar för framtiden.

– Vi måste göra allt för att undvika att familjer med barn blir vräkta. Det är en situation som inte får uppkomma. Jag vill inte se barn på gatorna utan hem, avslutar Robin Gustavsson.

FAKTA

Riksnormen

Tillsammans med skäliga kostnader för vissa andra behov avgör riksnormen nivån på försörjningsstödet. Beloppen bestäms av regeringen inför varje nytt kalenderår och gäller som miniminivå för de behov som riksnormen ska täcka. Riksnormen tar hänsyn till:

– Hur många personer som finns i hushållet

– Ålder på barn och skolungdomar

– Om barn och skolungdomar äter lunch hemma

– Om vuxna är ensamstående eller sammanboende

Källa: Socialstyrelsen

NÄSTA ARTIKEL