Sport

IFK lånar inte derbyvikarie

Måvaktslånet Kevin Alin hade ingen kul torsdagskväll då han släppte in sex bollar i derbyt mot HIF.Foto: Stefan Sandström
Sport
Sport Det ser inte ut att bli någon fortsättning i IFK Hässleholm för målvakten Kevin Alin som blixtinkallades till torsdagens derby mot Hässleholms IF.– Inget är visserligen bestämt men då vi i höst kommer att ha tillgång till både Alexander Nilsson och Jacob Holmberg så tror jag inte det, säger IFK:s tränare Jonas Jönsson.

Det har varit dramatik på målvaktsfronten i IFK Hässleholm efter det att Alexander Nilsson lämnade för allsvenska Helsingborgs IF för en månad sedan.

Carl Lundahl Persson bröt handleden i början av veckan vilket gjorde att Hässleholmslaget bara hade Jacob Holmberg att tillgå under hösten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hittaut har hittat till Hässleholm

Ludvig Hallabro och Hässleholms OK drar igång hittaut i Hässleholm. Det finns checkpoints att leta efter både i skogen och mitt i stan.
Fotograf: Foto: Stefan Sandström
Sport
ORIENTERING/FRISKVÅRD 9 maj går startskottet. Då inleds jakten på de 110 checkpoints som finns utplacerade mellan Röinge och Hovdala. Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut har blivit en dundersuccé – och nu har den hittat till Hässleholm.

Hittaut firar tioårsjubileum. 2020 finns konceptet på 56 orter över hela Sverige. Och nu ska alltså även hässleholmarna hitta ut!

– Ja, äntligen! Det ska bli härligt, säger Hässleholms OK:s Ludvig Hallabro som är projektledare för hittaut i Hässleholm tillsammans med Simon Engel.

Pókemon Go för vuxna

Hittaut kan beskrivas som en enklare form av orientering där man går, cyklar eller springer för att leta upp kontroller/checkpoints på en karta.

Hittaut har jämförts med geocaching eller Pokémon go.

Är det en passande beskrivning?

– Som den vuxna versionen av Pokémon go, skulle man kunna säga. Kanske inte helt korrekt men lite åt det hållet. Hitta ut är ju inte bara för vuxna utan givetvis något man kan göra med barnbarnen, kanske inte just nu med anledning av corona, men det är en perfekt aktivitet för vuxna och barn att göra tillsammans, säger Ludvig Hallabro.

– Det är ett sätt att uppleva den fantastiska natur vi har runt Hässleholm. Det är vår förhoppning att hässleholmarna ska hitta en ny barnvagnsrunda, ett nytt ställe att plocka blommor på i skogen eller en ny pärla att ta med sig picknick-korgen till.

Galgbacken finns med på hittaut-kartan. Fotograf: Foto: Stefan Sandström

Hur går hittaut till?

– Vi har tryckt upp en enorm karta över hela Hässleholm, från Mölleröds kungsgård ända bort till Röinge skola. På den här kartan har vi placerat ut checkpoints och dessa kan man sedan besöka som deltagare i hittaut, förklarar Hallabro.

Fysisk karta eller app

Startskottet går den 9 maj och deltagarna har fram till den 1 november på sig att leta efter (valfritt antal) checkpoints.

– Antingen besöker man checkpointsen med hjälp av en fysisk karta eller använder man appen med den digitala kartan där man även kan se sin position med gps. Sedan bestämmer man sig för att leta upp en särskild checkpoint: ”Checkpoint 82 – den ska jag ta!” När man hittat sin checkpoint finns där en stolpe där det står 82 och en bokstavskod.

Deltagaren noterar bokstavskoden på papperskartan och för via dator in den på hemsidan. Eller finns möjligheten att skriva in bokstavskoden direkt i appen med en smartphone.

Hur klurigt är det att hitta checkpointsen?

– De har olika svårighetsgrader; gröna är de lättaste, blåa är medellätta, röda medelsvåra och så de svarta som är svårast.

Det kommer att finnas checkpoints även mitt i stan – dock ej exakt där denna är placerad... Fotograf: Stefan Sandström

110 checkpoints

Svårighetsgraden beror på terrängen och tillgängligheten.

– De gröna är princip vid en väg, vid en stig eller inne i stan. De svarta kan sitta intill en sten vid en liten höjd mitt ute i skogen – svårare terräng och svårare orienteringsmässigt att hitta. De svarta kanske inte en person som aldrig orienterat ska ge sig på – om man inte har gott om tid och vet ungefär var man är. Det är bra att ha med sig telefonen i så fall, säger Ludvig Hallabro och skrattar.

Det finns 110 checkpoints att leta efter.

– Därutöver kommer det att bli checkpoints-släpp senare under projektets gång. Så om man vill ha extra äventyr kommer det extra checkpoints, de finns ju då inte med på den tryckta kartan utan i appen och som pdf-karta som man kan ladda ner från vår hemsida.

"Coronatrygg" aktivitet

I dessa tider när många sport- och motionsevenemang är inställda, eller skjutna på framtiden, är hittaut en ypperlig sysselsättning för den som vill aktivera både kropp och knopp.

– Om man är frisk är ju detta ett perfekt sätt att komma ut och röra på sig. Man behöver inte vara flera stycken utan kan göra det själv.

Hela Hässleholms Orienteringsklubb är på olika sätt involverad i hittaut. Arbetet inleddes förra sommaren.

– Simon Engel hade hjälpt till att sätta ut checkpoints på andra orter och tyckte att vi skulle dra igång i Hässleholm. Vi fick okej från styrelsen och satte ihop en grupp på nio personer, berättar Ludvig Hallabro.

– Vi har arbetat med allt från vilka områden som ska vara med och när vi ska starta. Vi har beställt material, reviderat kartor och hittat samarbetspartners för att faktiskt ska kunna genomföra det här. Det är ett gediget arbete från många personer som ligger bakom, så det ska bli väldigt spännande att få se resultatet när vi nu drar igång, tycker den 19-årige projektledaren.

Förhoppningen är givetvis även att någon via hittaut kan hitta in i HOK.

– Vi vill att hässleholmarna ska komma ut, uppleva naturen och känna: ”kolla orientering, spännande!”. Sedan kanske någon också börjar orientera. Vem vet?!

Ludvig Hallabro – projektledare för hittaut i Hässleholm. Fotograf: Stefan Sandström
Ludvig Hallabro vid en checkpoint (som inte kommer att stå på den här platsen när hittaut startar). Fotograf: Stefan Sandström
Checkpoints i olika svårighetsgrader. Fotograf: Stefan Sandström
Checkpoint. Fotograf: Stefan Sandström
Hässleholms hittaut-karta. Fotograf: Stefan Sandström

FAKTA

Hittaut är ett av Sveriges största friskvårdsprojekt. Det samordnas av Svenska Orienteringsförbundets och drivs av lokala orienteringsföreningar.

2019 aktiverade hittaut cirka 60 000 deltagare. 2020 finns hittaut på 56 orter.

Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, oavsett ålder och orienteringskunskaper.

Hittaut går ut på att hitta checkpoints i stads- och skogsmiljö. Aktiviteten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

Hässleholms Orienteringsklubb arrangerar hittaut mellan 9 maj och 1 november.

Kartorna delas ut i brevlådan till samtliga hushåll i Hässleholm i början av maj och finns även tillgänglig som app från den 25 april (digital smygstart).

Hittaut i Hässleholm är uppdelat i två kartor. Den ena sidan innehåller en vanlig orienteringskarta med checkpoints som man kan nå till fots. Den andra sidan innehåller en karta över Hovdala med cykelcheckpoints.

Tre extra checkpoints-släpp planeras under sommar och höst.

Varje checkpoint som registreras i appen eller på hemsidan belönas med en lott. Två vinstdragningar kommer att hållas i Hässleholm. Förstapriset är en cykel.

Mer information finns på hittaut.nu/hassleholm

Sport

Flera lag vill avsluta nederländska ligan

AZ Alkmaars klubbledning vill följa Belgiens exempel och avsluta ligaspelet i Nederländerna. Arkivbild.
AZ Alkmaars klubbledning vill följa Belgiens exempel och avsluta ligaspelet i Nederländerna. Arkivbild.
Fotograf: Peter Dejong/AP/TT
Sport

Nederländska storklubbarna AZ Alkmaar och PSV Eindhoven gör Ajax sällskap i uppropet om att nationens ligafotboll bör avslutas i förtid på grund av den pågående pandemin.

"Vi anser att den rådande situationen med coronaviruset är extremt bekymmersam och att spela resten av säsongen inför tomma läktare är irrelevant", säger AZ-chefen Robert Eenhoorn till nederländsk media.

På torsdagen meddelade grannlandet Belgien att högstaligan avslutas med Club Brygge som mästare.

Ajax, vars direktör Marc Overmars vill att den nederländska fotbollsligan Eredivisie också stängs helt, leder tabellen på samma poäng (56) men med bättre målskillnad än AZ efter 25 av 34 omgångar.

Sport

Skåneboll: Inga seriematcher för ungdomar

barn som spelar fotboll
Det blir inga träningsserier för ungdomar på grund av coronaepidemin.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
fotboll Under torsdagen la Skåneboll ut en skrivelse som kunde läsas som att man godkände träningsserier för ungdomar. Nu backar distriktsförbundet från detta. Dessutom går RF:s ordförande Björn Eriksson ut och säger nej även till träningsmatcher. Turerna fortsätter...

I den första skrivelsen från Skånebolls styrelse stod det att läsa att man bestämt sig enligt följande:

"...vidare att starta ungdomsserierna enligt ursprunglig plan i april, men som en träningsserie under våren och en tävlingsserie under hösten."

Senare under kvällen gick emellertid ett mejlutskick till föreningarna som förklarade att den tidigare skrivelsen inte skulle tolkas som att man godkände träningsserier.

"På förekommen anledning skickar vi härmed ut ett förtydligande som vi vill att ni skickar till alla era lag. Allt seriespel är tills vidare inställt och det gäller samtliga tävlingar som Skånes FF administrerar och alla åldrar och det blir således inga träningsserier.

Läs styrelsens förklaring till beslutet och hur arbetet gått till (Det är i sista stycket i styrelsens berättelse som är beslutet)."

Det sista stycket (beslutet) löd enligt följande:

"Tolkningen Skånes FF gör är att de nya direktiven, efter förtydligande, är att serie/tävlingsmatcher i nuläget inte går att genomföra i någon ålder som förbundet administrerar men att föreningar kan spela träningsmatcher om det sker utifrån Skånes FFs rekommendationer."

Många, inklusive tidningens reporter, tolkade det som att serie/tävlingsmatcher och träningsserie inte var samma sak, eftersom det ovanför det sista stycket stått att man skulle spela träningsserier.

Därför gick Skåneboll ut med ett förtydligande av sin egen skrivelse.

Det återstår att se om Skåneboll tolkat informationen om träningsmatcher rätt.

Under torsdagskvällen uttalade sig nämligen RF-ordföranden (Riksidrottsförbundet) Björn Eriksson och var inte alls positiv till träningsmatcher. Till TT sa han enligt följande:

- Riksidrottsförbundet står fast vid sin tolkning att träningsmatcher i lagidrotter inte är okej under coronapandemin. Träna: ja. Matcher: nej.

Och dessutom, på frågan om träningsmatcher skulle skjutas upp:

- Ja, av det enkla skälet att har du sett en fotbollsmatch utan närkontakt? Samma sak gäller ner i serierna för barn och ungdomar.

Det kan alltså komma nya beslut från Skåneboll redan under fredagen...

Fortsättning lär följa.

Sport

Uppgifter: Stockholm Marathon skjuts upp

Det blir inget Stockholm Marathon om två månader, enligt SVT. Arkivbild.
Det blir inget Stockholm Marathon om två månader, enligt SVT. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Stockholm Marathon den 30 maj skjuts upp, enligt SVT.
De anmälda löparna kan inte räkna med att få pengarna tillbaka, men däremot hoppas på att maratonloppet arrangeras senare i år.

Coronavirusets spridning i Sverige har gjort att regeringen, efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, förbjudit allmänna sammankomster, först med fler än 500 personer och sedan med fler än 50 personer.

Flera idrottsevenemang har skjutits fram eller ställts in under de senaste veckorna och senast i raden är Stockholm Marathon. Enligt SVT kommer arrangören Marathongruppen att under fredagsmorgonen meddela sina löpare att loppet den 30 maj skjuts upp.

– Vi kommer att meddela våra löpare klockan 07.00, säger marknadschefen David Fridell till SVT.

Huvudstadens årliga maratonlopp över 42 195 meter lockade i fjol 12 845 löpare till start och har oftast omkring 15 000 anmälda.

TT har tidigare skrivit om att Marathongruppen, precis som Göteborgsvarvet, inte kommer att återbetala anmälningsavgiften (på mellan 995–1095 kronor) till löpare om lopp ställs in.

Men eliten såväl som motionärerna kan fortfarande hoppas på ett Stockholm Marathon senare i år.

– Vi vill inte ställa in. Vi vill i första hand köra som planerat och i andra hand hitta ett alternativt datum senare under året då vi kan genomföra tävlingen, sade Marathongruppens vd Daniel Almgren tidigare till TT.

David Hjorter/TT

Sport

Norsk kritik mot klubbar som permitterar

Lillestrøms ordförande Morten Kokkim (höger) och sportchef Simon Mesfin (vänster) är kritiska till fotbollsklubbar som permitterar. På bilden finns också svenske Jörgen Lennartsson som presenterades som tränare 2018, men fick lämna efter förra säsongen. Arkivbild.
Lillestrøms ordförande Morten Kokkim (höger) och sportchef Simon Mesfin (vänster) är kritiska till fotbollsklubbar som permitterar. På bilden finns också svenske Jörgen Lennartsson som presenterades som tränare 2018, men fick lämna efter förra säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Audun Braastad/NTB scanpix/TT
Sport
Sport Flera norska fotbollsklubbar väljer precis som vissa svenska att permittera sina spelare för att få ekonomisk hjälp under coronakrisen.
Men inte Lillestrøm – vars ordförande är kritisk till klubbarna som gör det.
– Det är klart att det är en frestande idé att spara pengar och låta staten betala, säger Morten Kokkim till VG.

Lillestrøm åkte ur högsta fotbollsserien i Norge i fjol och gick över 12 miljoner norska kronor back. Men klubben har trots allt inte permitterat en enda anställd under coronakrisen.

– I utgångsläget är permitteringar inte avsedda för att välta över lönekostnader på staten. De är inte heller avsedda för att klubbar ska spara pengar eller rädda upp underskottet från förra året, som vi hade, säger Lillestrøms ordförande Morten Kokkim.

– Så här långt handlar det för vår del om en inkomstförskjutning. Matcherna ska spelas senare.

Kokkim menar också att det är lätt att hamna i ett gränsland, om man permitterar spelarna samtidigt som man ändå har koll på dem och följer upp deras träning.

– Vi vill inte utmana det gränslandet. Så får andra klubbar får göra sina egna värderingar, säger han.

Lillestrøms sportchef Simon Mesfin håller med:

– Det är att missbruka permitteringsmöjligheten när man börjar permittera bara några dagar efter "lock-down" i Norge. Det finns massa företag som blöder varje dag och som måste använda sig av det, säger Mesfin till VG.

I Sverige har flera klubbar också valt att permittera spelare och övrig personal. En klubb som gått mot strömmen är det regerande mästarlaget Djurgården.

Sport

Freed Karlsson lämnar Tyringe

En spelbild som visar Tyringes ishockeyspelare Sebastian Freed Karlsson i aktion
Sebastian Freed Karlsson lämnar Tyringe efter två säsonger.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Sebastian Freed Karlsson lämnar Tyringe efter två säsonger. Han flyttar nu hem till Ångermanland där han ska spela för Örnsköldsviks HF i den norra hockeyettan.
– Jag känner att jag utvecklats under mina två år i klubben, säger den 26-årige forwarden.

Freed Karlsson har under sin tid i Tyringe varit en frekvent poängproducent. Första året blev det 19 poäng (5 mål+14 assist) på 35 matcher medan han i år producerade 13 poäng (3+10) på 40 matcher.

– Jag har haft två bra säsonger i Tyringe även om det tyvärr inte gått så bra för laget. Jag har fått spela mycket och mött bra spelare och tycker själv att jag tagit några kliv framåt. Då den södra hockeyettan är den jämnaste i Sverige så har det blivit många tuffa matcher, säger Sebastian Freed Karlsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Chippen lämnar Sölvesborg

En hockeytränare som deppar med sänkt huvud.
Pär "Chippen" Persson slutar i Sölvesborg efter två tuffa säsonger.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Efter två resultatmässigt tuffa säsonger lämnar tränaren Pär "Chippen" Persson Sölvesborg.

Skador är en av anledningen till att Sölvesborgs IK haft ett par magra år i hockeytvåan. Nu ska klubben bygga om och väljer samtidigt att avsluta samarbetet med tränaren Pär "Chippen" Persson. Tillsammans med sin assisterande Fredrik Åberg har han lett laget under de bägge senaste säsongerna.

"Chippen" har tidigare varit tränare i både Glimma och Osby. Som spelare var han mesta tiden i Kristianstads IK men spelade även några säsonger i den holländska ligan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Sef: "Svårt att tolka Folkhälsomyndigheten"

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist vill få klarhet från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist vill få klarhet från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Folkhälsomyndigheten har gått ut med ett förtydligande riktat till idrottsrörelsen.
Men de allsvenska klubbarna kliar sig fortfarande i huvudet.
– Vi har konstaterat att det fortfarande finns alldeles för mycket oklarheter i de här uttalandena, säger Svensk elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kallade de nya direktiven gällande träningar och träningsmatcher för "luddiga".

Kort senare meddelade Häcken att lördagens vänskapsmöte med Helsingborg ställs in efter att ha gjort bedömningen att Sef, intresseföreningen för klubbarna i allsvenskan och superettan, och Svenska fotbollförbundet (SvFF) behöver komma fram till hur Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska hanteras.

Ja, hur ska egentligen Folkhälsomyndighetens direktiv tolkas?

I klarspråk lyder rekommendationen att träningsmatcher kan spelas så länge de sker utomhus och inte samlar ett större antal åskådare. Dessutom bör närkontakt och onödiga resor undvikas i samband med idrottsutövandet – allt för att minimera riskerna för smittspridning.

"Många frågetecken"

Efter detta kvarstår en rad frågetecken, tycker Mats Enquist.

– I går (onsdag) lät det nästan som att ingen idrott får bedrivas under hela 2020, om man skulle läsa det som fan läser bibeln. Det har klarnat lite grann med de här förtydligandena, men det finns fortfarande tillräckligt många frågetecken kvar, säger han.

För att få tydlighet i frågan kommer Sef under kvällen att sammanträda med Riksidrottsförbundet, Folkhälsomyndigheten och Svenska fotbollförbundet. Förhoppningen är att få en klar bild av vad som gäller och att fotbollsklubbarna vid ett möte på fredagsförmiddagen ska kunna enas om hur riktlinjerna ska implementeras i deras verksamheter.

RF: Inga matcher

TT: Tolkar ni det som att träningsmatcher går att genomföra i begränsad utsträckning?

– Ja, men sen i nästa andetag säger de att det i första hand handlar om barn- och ungdomsidrott. Det är väldigt svårt att tolka vad de sade faktiskt. Vi vill gärna ha ett förtydligande så att vi inte bidrar till att stötta det här scenariot (med smittspridning), säger Mats Enquist.

Enligt Riksidrottsförbundet är dock budskapet tydligt. När TT ringer upp ordföranden Björn Eriksson kommer han med ett svar som är svårt att misstolka:

– Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, det är resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match). Däremot kan det finnas andra idrotter som möjligen kan slinka igenom.

Eriksson tillägger:

– Utgångspunkten är att vi ska bekämpa en pandemi och därför tycker jag att jag kan vara tydlig. Träna: ja, matcher: nej.

Pelle Strandman/TT

Marie Carlsson/TT

Sport

RF: "Inga träningsmatcher inom lagidrotter"

'Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match)', säger Björn Eriksson.
"Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match)", säger Björn Eriksson.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Folkhälsomyndigheten gick ut med ett förtydligande angående träning och matcher.
Men Riksidrottsförbundet står fast vid sin tolkning att träningsmatcher i lagidrotter inte är okej under coronapandemin.
– Träna: ja. Matcher: nej, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Folkhälsomyndigheten kom under torsdagen med ett förtydligande kring hur man anser att idrotten kan fortsätta runt om i landet.

I de allmänna råden står det fortfarande att träningsmatcher bör skjutas upp men Folkhälsomyndigheten förtydligar samtidigt att det kan vara okej att genomföra träningsmatcher som sammantaget samlar färre än 50 personer och om de allmänna råden i övrigt kan följas.

Råden från Folkhälsomyndigheten till idrotten i punktform:

+ Undvik närkontakt mellan idrottsutövare.

+ Om möjligt håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

+ Skjut upp matcher, tävlingar och cuper.

+ Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel.

+ Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande.

Men hur ska det egentligen tolkas? Kan lagidrotter fortsätta med träningsmatcher eller inte?

– Det tror jag inte alls, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

– Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match). Däremot kan det finnas andra idrotter som möjligen kan slinka igenom.

Tennismatch eventuellt okej

Björn Eriksson konstruerar ett exempel med två tennisspelare som bor nära varandra, byter om var för sig och spelar en träningsmatch.

– Då skulle jag kunna tänka mig, om man vände sig till oss, att den kanske skulle klara sig igenom pärleporten. Men i övrigt tror jag att svaret är nej.

TT: Så när statsepidemiolog Anders Tegnell säger att vissa träningsmatcher kan vara okej, så tolkar ni det som att han inte menar lagidrott?

– Jag kommer att tolka det så. Sedan säger han en bra sak och det är att vi är bra på idrott och därför hänvisar han frågorna till Riksidrottsstyrelsen. Jag säger att han är bra på medicin så därför följer jag råden, och när jag översätter dem så finner jag att det inte kan betraktas som okej att ha den typen av matcher för då uppfyller man inte de här kraven.

TT: Ska träningsmatcher på elitnivå skjutas upp?

– Ja, av det enkla skälet att har du sett en fotbollsmatch utan närkontakt? Samma sak gäller ner i serierna för barn och ungdomar.

"Bekämpa en pandemi"

Björn Eriksson påpekar att träning är en annan sak, där kan man enklare följa råden från Folkhälsomyndigheten.

– Det får inte bli så att idrotten ägnar sig åt att fundera över hur man sneddar i ett system för att ta sig förbi. Utgångspunkten är att vi ska bekämpa en pandemi och därför tycker jag att jag kan vara tydlig. Träna: ja, matcher: nej.

Utöver råden som listas i punktform skriver Folkhälsomyndigheten gällande idrotten att: "Det är viktigt att alla är noggranna med sin handhygien, håller avstånd till varandra och att personer med sjukdomssymtom stannar hemma".

Marie Carlsson/TT

NÄSTA ARTIKEL