Sven Aronsson fyller 100 år den 25 augusti. Här kelar han med kompisen Bus. Privat bild

100-årsfest för Sven Aronsson

I morgon, söndagen den 25 augusti, lyfter vi på hatten för Sven Aronsson, som blir 100 år gammal.

Sven Aronsson föddes på gården Magnarp i Verum den 25 augusti 1919. Han var nummer fyra i en syskonskara på sex barn och föräldrarna var lantbrukare.
Sju år gick han i Verums skola och favoritämnet var svensk historia. Efter skolgång blev det lantbruksarbete på föräldragården för Svens del.
Familjen flyttade efter Magnarp till gården Tågarp, där de bodde och verkade i drygt 30 år.

Under krigsåren var han inkallad, med placering i norra Sverige. Han vaktade bland annat en viktig bro i Haparanda. Tiden i norr förde med sig att Sven blev en skicklig skidåkare. Han tog med lätthet skidlöparmärket (tre mil på tid).
1954 flyttade Sven Aronsson till Skaraborg för att bli arrendator på gården Häljestorp i Tibro, tillsammans med en äldre bror. Fem år senare gick flyttlasset vidare till Flistad, Tidan. Bröderna arrenderade prästgården i Flistad och sysslade med främst mjölkproduktion. De hade cirka 40 mjölkkor och 20 ungdjur.

Sven Aronsson har ett stort intresse för djur och växtodling.
Han har deltagit i flera lantbruksresor, bland annat till Israel, England, Tyskland, Belgien, Frankrike samt den årliga lantbruksmässan Sima i Paris.
Han har alltid varit mån om att leva sunt och hållit sig i god form med kroppsarbete på gården och om vintrarna arbete i skogen. På äldre dagar har han hållit igång med promenader och motionscykel i sovrummet.
Intresset för fotboll är stort och han har särskild koll på Nilla Fischers bedrifter, vars släkt han kände under åren i Verum.

År 2004 återvände Sven till Skåne och bosatte sig nu i Lönsboda. Här har han hjälpt sina brorsbarn med allehanda gårdsarbete, i synnerhet vedhantering.
2017 flyttade han till äldreboendet Bergfast, där han kommer att fira 100-årsdagen med sin släkt och alla vänner på Bergfast.
Släktingarna beskriver jubilaren som en fantastisk människa; mild, gladlynt, godhjärtad och ödmjuk och de anser sig lyckligt lottade att ha Sven i sin närhet.