Ted Larsson, Benny Kronholm och Anders Gunnarsson på fritidsbanken i Östra Göinge.
Ted Larsson, Benny Kronholm och Anders Gunnarsson på fritidsbanken i Östra Göinge.
Ted Larsson, Benny Kronholm och Anders Gunnarsson på fritidsbanken i Östra Göinge.

Fritidsbanken växer fram

BROBY Fritidsbanken växer fram i Broby. Insamlingen pågår för fullt, liksom renoveringen av lokalen vid Alltmöjligtverkstaden.
– När vi fått in runt tusen prylar kör vi igång, säger platsansvarige Anders Gunnarsson.

Fritidsbanken är ett koncept som finns runt om i Sverige och när Gunnarsson, som jobbar på kommunens arbetsmarknadsenhet, fick nys om det tyckte han att det skulle kunna fungera utmärkt i Östra Göinge.
Han pratade med sin chef, Åsa Linné, och fick grönt ljus.
Grundtanken är följande:
Privatpersoner, företag, föreningar och andra organisationer skänker begagnad sport- och fritidsutrustning till Fritidsbanken. Utrustningen kontrolleras och rustas upp av Fritidsbankens personal (om den inte går att rusta upp och få i godtagbart skick lämnas den till återvinning). Sen kan alla som vill låna utrustning för att prova på olika aktiviteter. Det är gratis att låna och lånetiden är max 14 dagar.

– Ledorden är från passiv till aktiv. Det här sänker trösklarna för invånarna som vill prova nya sporter och fritidsaktiviteter. Vill du exempelvis börja fiska är det ju ett stort beslut om du ska köpa utrustningen. På det här sättet kan du komma hit, låna utrustning, testa och sen se om det är något du fastnat för, säger Gunnarsson.
– Man kan också komma hit förutsättningslöst, bara kolla runt vad det finns för grejer här och låna något man blir sugen på att testa. Ska du ha kalas eller liknande kan du komma hit och låna lite grejer som ni kan ha kul med på kalaset.
Gunnarsson och hans kollegor kommer också att ger sig ut på fältet och bidra med utrustning när det anordnas aktiviteter.
– Ja, om en skola ska ha en friluftsdag kan vi hjälpa till med utrustning. Eller så kan vi sticka till Trollabadet på sommaren med prylar som är perfekta att roa sig med en sommardag. Och vi kommer även att anordna olika aktiviteter här där vi använder prylarna.

Gunnarsson poängterar att allt bygger på att prylarna skänks till Fritidsbanken och att det alltid är gratis att låna.
– Vi kommer inte att köpa in saker och det går inte att köpa våra prylar.
Det är inte tillåtet att sälja utrustningen vidare eller att medvetet vandalisera den. Men man ska inte behöva vara rädd för att använda utrustningen.
– Kommer du tillbaka med en grej som gått sönder när du använt den säger vi bara ”kul att den kom till användning, hoppas du hade roligt”. Det utgår inga ersättningskrav, säger Gunnarsson.

Anders Gunnarsson berättar att Fritidsbanken i Östra Göinge är inne i insamlingsfasen. Skidor och tennisracketar, fotbollar och fiskespön, padelracketar och kanoter, flytvästar och vildmarksutrustning, skridskor och klubbor – allt tas tacksamt emot, påpekar Gunnarsson.
– Vi har ju så himla fina rekreationsområden här i vår vackra natur och vi vill hjälpa invånarna att kunna utnyttja det.
Personer som deltar i Arbetsmarknadsenhetens verksamhet kommer att jobba på Fritidsbanken med att ta emot prylar och laga utrustning och se till så att lokalen är fräsch och välkomnande.

– Det finns ju en social aspekt också, vi vill att det här blir en mötesplats, säger Gunnarsson.
Han passar på att rikta ett stort tack till Alltmöjligtverkstaden.
– Vi har ett jättefint samarbete med Alltmöjligtverkstaden, vi känner oss väldigt välkomna.

Dagens fråga

Svarar du när det ringer telefonnummer som du inte känner igen?

Loading ... Loading ...