Annons

Hitta godsakerna i din rabatt

HELGREPORTAGE Plocka sallat och gräva upp potatis – självklart. Men att ge sig ut bland perennerna i rabatten och börja stoppa knoppar och skott i munnen känns kanske mer ovant. Fast många av våra prydnadsväxter är faktiskt ätbara.
Publicerad 24 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Örtagården i Tirup utanför Staffanstorp ligger i gassande sol. Det är en av sommarens varmaste dagar och i den här trädgården växer många sol- och värmeälskare. Här frodas förstås timjan, myntor och oregano, alla välkända kryddväxter som vi lärt oss att använda i matlagningen. Men också kärleksört, funkia och daglilja.

Annons

Naturligtvis ska man inte stoppa något i munnen som är okänt. Det gäller att ta tillbaka förlorad kunskap. Hur många vet till exempel att kvannens stjälkar passar bra tillsammans med rabarber, att bitterkrassingen har en fin pepparrotsmak eller att den färska frökapseln på spanska körveln smakar sötlakrits?

Hans viktigaste råd till den som vill lära sig mer om en specifik växt är att ta reda på det vetenskapliga namnet.

- Det är så irriterande med alla ”hitte-på-namn”, som Coca-colaväxt och olivört. De är nya påfund som bara skapar förvirring och ännu mer okunskap. Med hjälp av växtens vetenskapliga namn och en säker källa kan man upptäcka en helt ny smakvärld, säger Janne.

Annons

bild 1/13
”Med hjälp av växtens vetenskapliga namn och en säker källa kan man upptäcka en helt ny smakvärld”, säger Janne Ljungdell.
Trädgårdsmästaren Janne Ljungdells favorit för tillfället är en potatisböna, Apios americana.
Spansk körvel får fina ormbunkslika blad, konstaterar Janne Ljungdell. De färska frökapslarna smakar lakrits.
Dagliljan, som för övrigt inte är en lilja, heter Hemerocallis och är både vacker och ätbar. Den som offrar en knopp får ett spännande tillskott i salladen.
Janne Ljungdell är trädgårdsmästare i Tirups örtagård utanför Staffanstorp, där det mesta går alldeles utmärkt att stoppa i sig.
Guldhumlen växer så det knakar. De allra första, späda skotten är en delikatess.
Både hosta och kärleksört passar bra till sallad.
Att tugga på den färska frökapseln hos spansk körvel är som att smaska på en bit sötlakrits.
Gode Henriks Målla växer mitt bland den brokbladiga kirskålen i Tirups örtagård. Och båda går att äta.
Vacker som en gammaldags spetsgardin är spanska körvelns blad.
Myskmadran är en fin marktäckare som får små vita blommor på försommaren. Bladen kan användas som vinkrydda.
Kvanne är en dekorativ trädgårdsväxt som växer vilt i Sverige. Alla delar av den går att använda.
Vinterkyndeln är både vacker, växtvillig och användbar.
”Med hjälp av växtens vetenskapliga namn och en säker källa kan man upptäcka en helt ny smakvärld”, säger Janne Ljungdell.
Trädgårdsmästaren Janne Ljungdells favorit för tillfället är en potatisböna, Apios americana.
Fakta:

Vanliga ätliga växter

Gunnel Carlson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons