Annons

Många bäckar små ska få budget i balans

Osby • Publicerad 24 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I våras saknades nästan nio miljoner kronor för att hälsa- och välfärdsnämnden skulle kunna hålla sin budget för 2019.

Inför sommaren fattades beslut i kommunfullmäktige om att fem miljoner kronor skjuts till.

Annons

Således återstår 3,8 miljoner kronor, vilket förvaltningen fick i uppdrag att under sommaren försöka hitta lösningar på.

Nu har förvaltningens förslag på sparåtgärder varit uppe i nämnden.

– Jag säger ju gärna inte ordet spara utan kallar det hellre effektiviseringsåtgärder, säger nämndens ordförande Jimmy Ekborg (C) och fortsätter:

– Det är ett fantastiskt bra underlag från förvaltningen för att på ett så lindrigt sätt som möjligt nå en budget inom ramen.

Åtgärdsplanen innehåller uppemot tio olika punkter som omfattar drygt två miljoner kronor. Resterande nästan 1,8 miljoner kronor utgörs av tre olika statsbidrag.

Två av punkterna har krävt politiska beslut medan förvaltningen själva kan verkställa övriga.

Ett av de politiska besluten rör en för närvarande extern placering av en person där bedömningen nu är att personens vårdbehov ska kunna tillfredsställas på särskilt boende i kommunen. Besparingen för 2019 beräknas bli 210 000 kronor.

– Det föreslagna alternativet ska fungera väl utifrån den information vi fått. Vi ska kunna ombesörja trygghet, säger Ekborg (C).

Det andra politiska beslutet rör avveckling av dagverksamhet för personer med kognitiv svikt i Lönsboda. Den verksamheten ska istället flyttas till Osby med en beräknad besparing på 125 000 kronor för 2019 som följd.

Förslaget har även tidigare varit uppe för beslut men då gav nämnden avslag. Den här gången gick det igenom; dock med en reservation från Socialdemokraterna.

Annons

– Verksamheterna flyttar ihop i Osby. De som åker från Lönsboda får möta samma personer och ansikten vilket är viktigt vid demens, säger Ekborg (C).

I sin reservation konstaterar Socialdemokraterna att de tror att en flytt blir sämre sett ur användarnas synvinkel. De menar att personerna i Lönsboda tas ur en känd miljö som de känner sig trygga i. Det dryftas även att förslaget varken anger hur eller till vilken kostnad transporten till och från Osby ska ske.

En annan åtgärd är att försöka spara 150 000 kronor genom att minska vikariekostnader.

Frånvaro vid sjukdom och semester ska istället i högre grad ersättas av övrig tjänstgörande personal.

Jimmy Ekborg (C) tror inte att det är någon risk belastningen på ordinarie personal ska bli för stor.

– Det är inte så stora pengar (i sammanhanget), så jag tror inte att det ska behöva bli så stora effekter på personalen i tjänst, säger han.

Nu är vi snart i september. Ni kunde inte väntat mycket längre med att besluta om åtgärderna?

– Nej. Vi väntade så länge vi kunde för att det skulle bli så bra som möjligt och genomtänkt, avslutar han.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons