Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix / TT

Ungdomar ringer falska larmsamtal – och filmar

Skåne Ungdomar ringer polisen och slår larm: ett barn sitter fast i en gunga på en lekplats.
Men ingen sitter i gungan när räddningstjänsten kommer fram. Istället står ungdomarna där och filmar för att sedan lägga ut videoklippet på sociala medier.

Den senaste tiden har polisen uppdagat Det nya fenomenet som går under namnet ”Stuck in the swing”. På sin hemsida skriver polisen på lördagskvällen att man under dagen och de senaste dagarna fått in ett antal sådana ärenden med en spridning över hela Skåne.

Bara under lördagen fick polisen in fyra sådana larm. Ett från Trelleborg, två från Malmö och ett från Staffanstorp, totalt rör det sig om ett tiotal fall i veckan. Enligt Aftonbladet är det i första hand på appen Tiktok som videorna sedan sprids.

– Det är en trend som vi märkt av och valt att gå ut med så att föräldrar ska ha en större beredskap om vad som händer, säger Katarina Rusin, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Det är inte bara olagligt att ringa in falska larm, det höjer även risken att räddningstjärnsten är upptagna med dem när verkliga nödsitutationer inträffar.

”Polisen ser allvarligt på företeelsen och vill i samverkan med Räddningstjänsten Syd med kraft avråda från beteendet”, skriver polisen i region Syd på sin hemsida och poängterar att beteendet kan få till följd att det kan leda till att uttryckningar till verkliga nödsituationer fördröjs vilket i sin tur kan få allvaliga konsekvenser.

”Polisen och Räddningstjänsten Syd vill uppmana föräldrar och vårdnadshavare att prata med sina barn och ungdomar, att allvaret i att fingera en nödsituation och att falskeligen larma räddningstjänst betonas”.