Annons

Allt fler väljer att vandra på hemmaplan

Hässleholm På Hovdalas vandringsleder har antalet besökare under juli månad i år ökat med 44 procent jämfört med samma måndad i fjol. Söndagen den 8 september kan ännu fler ge sig ut på lederna när en vandringsdag arrangeras på Hovdala.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kanske beror det på en ökad hälsomedvetenhet eller bara på en önskan om att ”hemestra” mera. Oavsett anledningen har allt fler svenskar börjat att vandra.

Enligt Svenska Turistföreningen ägnar sig nästan en fjärdedel av svenskarna åt att vandra under sin semester i Sverige.

Annons

Enligt uppgifter från Hässleholms kommun visar det sig att antalet besökare vid mätpunkterna vid en av Hovdalas vandringsleder under juli månad ökat med 44 procent.

En mätpunkt visade 1 528 besökare i juli i år jämfört med 1 059 besökare i juli 2018.

Under perioden augusti 2018 till juli 2019 passerade sammanlagt 12 103 personer vilket är en ökning på 39 proceent jämfört med samma period året innan.

Söndagen den 8 september kan man prova på de olika vandringslederna runt Hovdala när Hässleholm Hovdala vandringsförening tillsammans med Hässleholm rotaryklubb arrangerar en vandringsdag med olika rundor.

Det kommer att finnas mellan 6-10 olika rundor att välja på, allt beroende på tillströmning av vandrare. Sträckorna varierar mellan 2,5-13 kilometer.

Det är bara att packa en matsäck och dra på sig kläder efter väder. Samtliga vandringar startar på Hovdala yttre borggård klockan 9,30. Från klockan 13 kommer det även att gå att köpa korv och dricka.

De som deltar gör även en god gärning. Intäkterna på 50 kronor (eller mer om man önskar) per person går oavkortat till ett vattenprojekt i Kenya.

Det är Rotary doctors som funnits i 30 år som jobbar med projektet. Under de här 30 åren har de bidragit till inte mindre än 120 brunnar och pumpar i landet.

– En brunn gör en otroligt stor skillnad, berättar Annica Hansson Borg som är president i Hässleholm rotaryklubb.

Hon besökte själv Kenya i november i fjol och berättar att det handlar om hjälp till självhjälp. Byborna måste själv ställa upp med arbetskraft vilket gör att de känner en stolthet på ett helt annat sätt än om de bara fått det gjort av andra.

bild 1/2
Allt fler väljer att vandra och då inte minst på hemmaplan. Den 8 september kan man gå för rent vatten. Foto: Helén Fingalsson
På Hovdala finns en mängd olika vandringsleder. Här vandras det på Alslingan. Foto: Helén Fingalsson/Arkiv
Allt fler väljer att vandra och då inte minst på hemmaplan. Den 8 september kan man gå för rent vatten. Foto: Helén Fingalsson
På Hovdala finns en mängd olika vandringsleder. Här vandras det på Alslingan. Foto: Helén Fingalsson/Arkiv
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons