Annons

Brist på tillsyn gav föreläggande

Vittsjö Flera magra hundar som saknade daglig tillsyn och som dessutom var i behov av vård. Detta mötte djurskyddsinspektörer när de kom på ett oanmält besök hos hundägare i somras.Nu har djurägarna fått ett omfattande föreläggande.
Hässleholm • Publicerad 2 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Tillräckligt med mat och vatten är ett måste om man ska ha hund. Vistas hunden i en rastgård finns en rad regler att hålla sig till. Foto: Tomas Oneborg/TT
Tillräckligt med mat och vatten är ett måste om man ska ha hund. Vistas hunden i en rastgård finns en rad regler att hålla sig till. Foto: Tomas Oneborg/TT

Redan sommaren 2014 gjorde länsstyrelsen ett oanmält besök hos djurägarna. Man konstaterade då att en hund ”var under normalt hull” och skulle behöva undersökas av veterinär. Det bedömdes även finnas brister i den dagliga tillsynen.

I juli i år var länsstyrelsen åter på besök efter en inkommen anmälan.

Annons

På platsen fanns flera hundar som var magra och en hund som behövde veterinärvård.

En rastgård bedömdes vara för liten, renhållningen var bristfällig och det fanns inget isolerat utrymme för hunden att gå in i. Det fanns heller ingen upphöjd och mjuk liggplats i rastgården.

En av hundarna saknade dricksvatten och hade dessutom munkorg på sig.

Sammanfattningsvis hade paret brustit i den dagliga tillsynen av hundarna.

En av hundarna som tillhörde en släkting till paret och som inte alls mådde bra omhändertogs direkt.

Ägaren sa sig inte ha någon möjlighet att ta hunden till veterinären och paret där hunden fanns sa sig inte ha råd med veterinärvård.

Länsstyrelsen har nu lämnat ett föreläggande där hundägarna omedelbart måste ge hundarna tillräcklig tillsyn och vård. Hundarna ska ha fri tillgång till vatten och rastgården ska vara ren och fri från avföring och urin.

Inom åtta veckor ska hundarna ha uppnått ”normalt hull”.

Inom två veckor ska ägarna se till att hunden i rastgården får tillräckligt med utrymme, får en isolerad och ventilerad koja samt en upphöjd liggplats.

Inom tre dagar från meddelandet ska hunden i rastgården få tillgång till inredning som sysselsätter den samt ge hunden tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons