Satellitbilderna kommer från den Europeiska rymdorgaisationen ESA.
Joakim Wahlqvist.

Satellitbilder nytt vapen i kampen mot skogsdöd

På landet Satellitbilder i kombination artificiell intelligens kan bli ett nytt effektivt vapen mot granbarkborren.
Den nya tekniken kan detektera minskad klorofyllmängd i träden innan några yttre tecken på angrepp är synliga.

En andra våg av granbarkborreangrepp sveper just nu över södra Sverige. Det är en ny generation granbarkborrar som börjat svärma, men som istället för att övervintra angriper nya träd, visar Skogsstyrelsens kontroller.
Angreppen skadade i fjor 3 till 4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Risken är att skadorna blir ännu större i år.

Men allt är inte nattsvart. En ljusning kanske finns i den nya teknik som håller på att utvecklas. Det svenska företaget Sogeti, som är en del av den internationella IT-jätten Capgemini, arbetar med satellitbilder och artificiell intelligens för att ge skogsägarna möjlighet att bättre överblicka sina bestånd.

– Vi kan inte se själva granbarkborren som bara är några millimeter, men vi kan se effekterna av den. Med hjälp av infrarött ljus kan vi mäta klorofyllmängden i träden och se när den mängden går ner, innan det syns visuellt. Det innebär att v väldigt tidigt kan upptäcka om det är problem, berättar Joakim Wahlqvist, nationellt ansvarig för satsningsområde Analytics & Cognitive på Sogeti.
En stor fördel med satellittekniken är förstås också att man betydligt enklare än med andra tekniker snabbt kan se över ett stort område.

– Du kan relativt enkelt få en överblick på 10 gånger 10 mil och se exakt vilka områden som drabbas. Sedan får du så klart åka ut på plats eller med en drönare för att få en mer tydligt bild av vad som händer.
Sogeti arbetar nu tillsammans med Länsförsäkringars innovationsbolag Lfant för att hitta effektiva och användbara applikationer för den nya tekniken. En utmaning är att identifiera stormfälld skog på bilderna.
– Det har visat sig att träd som står upp och träd som ligger ner ser ganska lika ut från rymden. Men framtiden kommer ge oss bättre upplösning så jag är helt övertygad om att det inte kommer vara några problem framöver, säger Joakim Wahlqvist.

Tydlig nytta finns även på lantbrukssidan.
– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Mycket handlar om vatten. Med radar kan vi se vatten inte bara på marken utan även i marken och kan på det sättet se var det behöver dikas eller var det behöver vattnas. På samma sätt kan man få information om gödning eller bekämpning av olika slag. Så tekniken är bra för både miljön och plånboken. Man kan använda de resurser man har på rätt plats, säger Joakim Wahlqvist.
Satellitbilderna kommer från ESA, Europeiska rymdorganisationen, som är samfinansierat av alla EU-länderna. Härifrån finns inte bara vanliga visuella bilder utan även infraröda bilder och radarbilder.

Det Sogeti gör är att foga samman bilderna i tidsserier för att kunna se förändringar över tid. Arbetet har pågått i knappt två år. Vilka konkreta lösningar eller produkter det kommer leda till i framtiden är det nog ingen som vågar sia om. Men Joakim Wahlqvist menar att artificiell intelligens, AI, kommer spela en allt viktigare roll inom skogs- och lantbruk framöver.
– Jag tror att AI kommer bli som elektriciteten, alla har det precis överallt. Det kommer innebära en enorm landvinning för oss alla. Jämför bara med vad elektriciteten har gjort för oss människor.

Det finns 90 arter av barkborrar i Sverige
Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge som tillhör barkborrarna.
Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige. Nästan 30 av dem kan leva på gran, men granbarkborren är den ende av dem som kan döda stora friska granar.
Angrepp av granbarkborre kan identifieras under hela året, men det är särskilt viktigt att hålla utkik efter färska skador från maj till augusti.
Granbarkborren förökar sig främst i färska vindfällen av gran. Tar du bort dem från skogen före sommarsemestern så skyddar du din skog från barkborreskador.
Du kan även förebygga angrepp genom att avverka så kallade riskbestånd.
Stormfällda granar är granbarkborrens lättaste byte, men även levande granar.

Läs På Landet