Annons

8,8 miljoner ska sparas i omsorgen

Hässleholm Omsorgsförvaltningen redovisar efter årets första sex månader ett underskott på 4,8 miljoner kronor. Prognosen för hela året pekar mot ett minus på 8,8 miljoner.
Hässleholm • Publicerad 3 september 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Allt fler människor behöver hjälp och allt fler omsorgstagare behöver mer hjälp. För att få ekonomin i balans måste det sparas. Arkivbild
Allt fler människor behöver hjälp och allt fler omsorgstagare behöver mer hjälp. För att få ekonomin i balans måste det sparas. Arkivbild

Trots ett stort underskott är siffrorna bättre än den prognos som redovisades i april. Då såg prognosen för 2019 ut att hamna på ett underskott på 12,6 miljoner kronor.

Det visade sig att antalet köpta platser inom omsorgen minskat under sommaren och därmed har siffrorna friserats.

Annons

Men detta innebär inte att man kan sitta lugnt i båten. En rad ekonomiska åtgärder föreslås för att få ekonomin inom omsorgsförvaltningen i balans.

Inom det ordinära boendet föreslås besparingar genom att effektivisera kringtiden, det vill säga den tid som inte används hos omsorgstagarna eller under resor.

Genom att effektivisera och se över scheman ska man kunna spara 600 000 kronor.

Det är i huvudsak personalkostnaderna som överstiger budget. Även kostnader för fordonen bedöms som höga.

Ett orosmoment är att man ser ett ökat behov av hemtjänst framöver. Både när det gäller antalet personer och att allt fler vårdtagare behöver mer hjälp.

Att vara restriktiv med att tillsätta vikarier riskerar däremot att försämra kvaliteten för omsorgstagarna samt arbetsmiljön för de anställda.

Inom den så kallade resursverksamheten är underskottet också kopplat till personalkostnader. Förutom ökad volym handlar det om ökad vårdtyngd, utbildningsinsatser och vikariekostnader.

800 000 kronor skulle kunna sparas genom ytterligare delegering, mer utvecklade arbetsrutiner samt ökad samlokalisering som innebär att arbetsuppgifter skulle kunna omfördelas och poolanställda kunna minskas.

Effektivisering av scheman som motsvarar 4,5 årsarbetare ska vara genomförd under 2019.

Färre köp av externa platser när det gäller särskilt boende och LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) skulle kunna spara fyra miljoner. Men det finns alltid en risk att dyra placeringar oväntat och snabbt kan dyka upp.

Genom att vakanshålla två tjänster inom system & teknik samt plocka bort en del så kallade förfogandeanslag beräknas ytterligare drygt två miljoner kunna sparas.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons