Broby

160 kvadratmeter stort hus i Broby sålt till nya ägare

Artikel Broby Angelica Elina Maria och Erman Ljunglöf, båda 42 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Kristianstadsvägen 26 i Broby.

PREMIUM

Angelica Elina Maria och Erman Ljunglöf, båda 42 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Kristianstadsvägen 26 i Broby. Huset är byggt 1930 och har en boyta på 160 kvadratmeter. Säljare är Dennis Jeppsson. Affären blev klar i augusti 2019 och köpesumman blev 2 500 000 kronor.

Alldeles i närheten såldes nyligen ett annat hus, på Köpmannagatan 20. Där landade priset på 1 200 000 kronor för det 105 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Många positiva till rökförbudet

Rökförbudet på allmänna platser infördes den 1 juli år 2019. Arkivbild.
Rökförbudet på allmänna platser infördes den 1 juli år 2019. Arkivbild.
Fotograf: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 1 juli i fjol infördes rökförbud på en rad platser utomhus i Sverige. En Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Folkhälsomyndigheten visar att 78 procent är ganska eller mycket positiva till den nya lagen. Ännu fler, omkring 90 procent, uppger att de har koll på det nya rökförbudet.

"Vi ser att kännedomen om rökförbudet är hög. Däremot pekar undersökningen på att det finns en viss osäkerhet kring vilka platser som omfattas av förbudet och vilka produkter det gäller", säger enhetschefen Josefin Jonsson i ett pressmeddelande.

Den nya lagen gäller även produkter som vattenpipa och e-cigaretter utan nikotin – och där är kunskapen bland allmänheten sämre. Många av de som svarat på undersökningen uppger också att de nya reglerna inte alltid följs.

"Det visar att mer information behövs. Inom kort inleder Folkhälsomyndigheten, tillsammans med regionala och lokala aktörer, en nationell kommunikationsinsats riktad till allmänheten för att påminna om de rökfria miljöerna", säger Josefin Jonsson.

1 100 personer deltog i undersökningen, som genomfördes i slutet av förra året.

FAKTA

Fakta: Så säger nya tobakslagen

Perronger, busshållplatser och taxizoner ska vara rökfria. Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas av förbudet.

På uteserveringar utanför restauranger och caféer får man inte röka, inte heller på idrottsanläggningar eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till.

Detsamma gäller vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, till exempel entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Rökförbudet omfattar även e-cigarreter och andra njutningsmedel som till användningssättet liknar rökning, men som inte innehåller tobak. Exempelvis e-cigaretter utan nikotin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Hässleholm

Mer lokalt stöd till företag och föreningar

Coronapandemin slår allt hårdare mot näringsliv och föreningar. Kommunen förstärker därför sina stödinsatser.
Fotograf: TT
Hässleholm
Hässleholm För att ytterligare stötta det lokala näringslivet och föreningslivet i kölvattnet av Coronakrisens negativa effekter ska kommunen guida och hjälpa för att näringsliv och föreningar får del statliga riktade insatser.

Kommunstyrelsen beslutade i april om ett handlingsprogram för stöd till lokala näringsidkare och föreningar. sedan dess har förutsättningarna försämrats ytterligare och därför har kommunstyrelsens arbetsutskott nu beslutat att komplettera med ytterligare insatser. Förutom vägledning till statliga riktade anslag ska föreningar få bidrag utbetalt under 2020 baserat på sina faktiska deltagartillfällen föregående år. Utbetalningar 2021 kommer också att baseras på antalet deltagartillfällen 2019 med anledning av eventuellt Coronarelaterat bortfall.

Kommundirektören ska kartlägga de behov som finns för att stödja föreningslivet.

Krönikor

Semestra på hemmaplan

Krönikor
gästkrönika

Äntligen har värmen kommit lite mera och verkligen en efterlängtad sådan i dessa tider. Vi behöver verkligen all energi och hopp för att kunna blicka framåt i denna rådande situation.

Min första tanke med denna krönika var att hålla mig borta från covid-19 och fokusera på annat men tyvärr väldigt svårt då det mesta som händer idag har en avspegling och koppling till pandemin. Vardagen är helt klart annorlunda och jag är helt övertygad att vi kommer se en helt ny vardag efter detta. Både på gott och ont.

Att gynna det lokala på hemmaplan har på något sätt blivit trendigt och kanske ger det oss också en tankeställare att vi även har ett liv efter detta och det är nu vi också skapar framtiden. Vill vi ha vår butik, restaurang och kafé imorgon så använd dem redan idag.

På söndag är det mors dag så varför inte ta tillfället i akt att göra dina inköp på hemmaplan?

Semestern är inte heller långt borta och i år tror jag att vi kommer att slå rekord i antalet som semestrar eller hemestrar på hemmaplan.

Gör en hjälteinsats och stötta den lokala handeln, besök lokala restauranger och smultronställen.

Gör en hjälteinsats och stötta den lokala handeln, besök lokala restauranger och smultronställen. Hitta nya platser och upptäck alla guldkorn som finns på nära håll och njut av allt som vi har att erbjuda. Semestra med hjärtat.

Det kommer en del frågor kring hur det blir med våra event framöver. I förra krönikan skrev jag att vi ställt in alla våra event till och med 30 juni. Men kan glädja er med att vi inte ställer in nationaldagsfirandet utan vi ställer om.

Ett härligt program med traditionsenlig sång, musik, tal och dans som sänds live från Röda salongen i Hässleholm kulturhus den 6 juni klockan 11.00.

Medverkar gör bland andra Hässleholms Stadsmusikkår, Svenska kyrkans Vokalensemble och Arnbergs Dansstudio Hässleholm. Det blir tal av kulturchef Jens Olsson och programmet leds av Pernilla Allisson från Arnbergs Dansstudio.

Du kan se livesändningen via youtube i din mobil, surfplatta, dator eller smart-tv. Sätt dig med morgonkaffet vid köksbordet och njut av ett alternativt firande med Hässleholms älskade lokala aktörer.

Nationaldagen Live arrangeras av Hesslecity och Hässleholms kommun Kultur och fritidsförvaltningen.

Trots att det är tufft och mycket kan kännas omöjligt just nu så tänker jag såhär: Det omöjliga blir möjligt tillsammans.

Ta hand om varandra.

Johan Jönsson är centrumledare i Hässleholm.

Kultur och nöje

Bokmässan blir digital – ska öka räckvidden

I år blir det inga ringlande köer utanför Bokmässan i Göteborg. Arkivbild.
I år blir det inga ringlande köer utanför Bokmässan i Göteborg. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje För första gången på 35 år kan Bokmässan inte arrangeras i fysisk form. I stället blir det en digital variant som ska kombinera "en digital bildningshubb" och en litteraturfestival.

Årets program ska strömmas via flera mediehus och dagstidningar med förhoppningen att det ska locka även dem som inte brukar besöka mässan.

– Vi tillhandahåller det här utan kostnad och vi tror att med det kommer vi att kunna nå nya målgrupper, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Länge var Bokmässans framtid oviss, men utifrån de restriktioner som finns i dag är det inte möjligt att arrangera den i sin fysiska form, menar Frida Edman. Mässans hemsida byggs nu ut med ett Bokmässan Play, en sida helt dedikerad till strömmat innehåll. Sändningarna sker i samarbete med bland andra Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Sammanlagt arrangerar man ett hundratal seminarier, jämfört med förra årets 325. Tillkommer gör också program från scener som lärarscenen och forskartorget.

– Bokmässans viktigaste uppdrag är att sätta ljus på den aktuella utgivningen och vi tror att litteratur och läsning blir viktigare än någonsin i den svåra tid vi nu befinner oss i, säger Frida Edman.

Mässan saknad

Aldrig tidigare har man provat att genomföra en digital bildningshubb och litteraturfestival, och den fysiska mässan kommer att vara saknad, menar Frida Edman. 

– Mötet mellan läsare och författare är livsviktigt men den digitala utvecklingen i samhället går snabbt framåt, och vi tror att vi kommer att kunna ta tillvara på digitaliseringen även i framtiden, säger hon.

Trots den ekonomiska smällen ser hon årets bokmässa som en investering. Dessutom menar hon att mässan är särskilt viktig under rådande omständigheter.

– Jag tänker mycket på författarna, de har det tufft i dag när arrangemang efter arrangemang ställs in. Bokmässan är ett stort och viktigt fönster för den aktuella utgivningen så vi hoppas att författarna ska kunna få den uppmärksamhet som de förtjänar.

Presenteras i augusti

De två spåren är alltså Bokmässans bildningshubb (24–25 september), som lyfter aktuella frågor inom skolans och bibliotekens värld och som också innehåller årets teman Läs! Läs! Läs! och Digital kultur, samt Bokmässans litteraturfestival (26–27 september), som presenterar ett program utifrån årets utgivning.

Programmet håller nu på att arbetas fram, och presenteras på en presskonferens den 25 augusti.

På grund av rådande läge blir 2020 års hedersgäst Sydafrika i stället temaland på Bokmässan 2022. Sydafrika medverkar dock även i år med ett antal programpunkter i det digitala formatet, och kommer också att ha medverkan under Bokmässan 2021.

Elin Swedenmark/TT

Miranda Sigander/TT

Frida Edman, ansvarig för Bokmässan är stolt över årets satsning. Arkivbild.
Frida Edman, ansvarig för Bokmässan är stolt över årets satsning. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

FAKTA

Fakta: Så blir Bokmässan 2020

Bokmässan 2020 pågår den 24–27 september på bokmassan.se.

Bokmässans bildningshubb innefattar ca 50 programpunkter som i första hand riktar sig mot en branschmålgrupp inom skola och bibliotek, men som även är intressant och relevant för en samhällsintresserad allmänhet.

Bokmässans litteraturfestival innefattar ca 75 programpunkter uppdelade i sex olika spår som sänds parallellt: Crimetime, Hjärnan, Samtiden, Idéerna, Livet och Litterär salong.

Programmet för årets Bokmässa presenteras i sin helhet på en presskonferens den 25 augusti.

Årets teman är Läs! Läs! Läs! och Digital kultur.

Bokmässan ska samarbeta med Akademibokhandeln och Bokus som exklusiva försäljningspartners för att författare, förlag och besökare ska kunna köpa och sälja böcker.

Inrikes

90 procent av alla döda i covid-19 över 70 år

Den 30 mars införde regeringen besöksförbud på äldreboenden. Arkivbild.
Den 30 mars införde regeringen besöksförbud på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Drygt 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. 49 procent av dessa bodde på äldreboende och 25 procent hade hemtjänst.
Det visar Socialstyrelsens senaste siffror.

Siffrorna som är en uppdatering från i början av maj visar att andelen av dem över 70 år som dött i covid-19 och som bott på äldreboenden ökat något. Den 6 maj var det 45,6 procent. Den 25 maj var siffran 48,8 procent.

Socialstyrelsens statistisk bygger på läkarnas dödsorsaksintyg och släpar efter något jämfört med Folkhälsomyndighetens (FHM) siffror. Den 25 maj var FHM:s dödstal 4 029 medan Socialstyrelsens var 3 964. Av dessa var 3 585 70 år och äldre.

Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre, 1 973 personer.

Upp till åldersgruppen 85 år är det fler män än kvinnor som dör i varje åldersgrupp. Över 85 år är det fler kvinnor än män, 1 089 jämfört med 884.

Lägst andel döda finns i gruppen under 50 år. Totalt hade 42 personer i den gruppen avlidit, varav 28 män och 14 kvinnor.

FAKTA

Fakta: Döda per åldersgrupp

Den 25 maj hade 3 964 personer avlidit till följd av covid-19 enligt dödsorsaksintyg.

Totalt Procent Män Procent Kvinnor Procent

Under 50 42 1,1 28 1,3 14 0,8

50-59 103 2,6 85 4,0 18 1,0

60-69 234 5,9 167 7,9 67 3,6

70-74 316 8,0 209 9,9 107 5,8

75-79 540 13,6 330 15,6 210 11,4

80-84 756 19,1 419 19,8 337 18,3

85-89 941 23,7 465 21,9 476 25,8

90+ 1 032 26,0 419 19,8 613 33,3

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Planerade operationer ökar igen

Antalet planerade operationer har börjat öka igen efter att antalet gått ned under coronakrisen. Arkivbild.
Antalet planerade operationer har börjat öka igen efter att antalet gått ned under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Utrikes
Utrikes Antalet planerade operationer ökar igen efter att tidigare ha minskat rejält som en följd av coronapandemin.

En orsak till uppgången är att tillgången till skyddsutrustning har blivit bättre.

Men hur stor andel av det normala antalet planerade ingrepp som genomförs skiljer mycket mellan landets regioner, rapporterar Dagens Medicin.

I Västerbotten, Blekinge och Uppsala utförs nu drygt 60 procent av det normala antalet planerade operationer, medan motsvarande andel i Sörmland och Värmland ligger under 25 procent.

I mitten av mars märktes en markant nedgång i antalet utförda planerade operationer och de fortsatte sedan att minska. Under andra halvan av april var antalet planerade operationer som genomfördes som lägst, men har sedan ökat på många håll.

Bara fem regioner låg över 50 procent av det normala antalet planerade ingrepp i mitten av maj, då sammanställningen gjordes.

FAKTA

Planerade operationer i olika regioner

Tabellen visar hur stor andel planerade operationer som gjordes i olika regioner under vecka 20, i jämförelse med ett indexvärde. Indexvärdet är medelvärdet av antalet operationer vecka 3 till 6 i år.

Blekinge – 64%

Uppsala – 63%

Västerbotten – 61%

Östergötland – 51%

Stockholm – 51%

Skåne – 46%

Halland – 44%

Västra Götaland – 42%

Kalmar län – 41%

Västernorrland – 40%

Gävleborg – 39%

Gotland – 37%

Dalarna – 36%

Örebro län – 35%

Capio S:t Göran – 33%

Kronoberg – 31%

Jönköpings län – 30%

Västmanland – 29%

Norrbotten – 26%

Värmland – 23%

Sörmland – 22%.

Riket – 43%

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm särredovisas. Data för Region Jämtland Härjedalen saknas.

Källa: Dagens Medicin, Svenskt perioperativt register, Spor

Utrikes

Peking: Ja till ny Hongkong-lag

En vakt utanför folkkongressen i Peking.
En vakt utanför folkkongressen i Peking.
Fotograf: Roman Pilipey/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kinas folkkongress röstar ja till att fortsätta arbetet med en ny säkerhetslag för Hongkong. Beslutet väntas skärpa spänningarna både i Hongkong, där läget redan är mycket nervöst, och gentemot USA.

Folkkongressen gav under torsdagens session sitt stöd till säkerhetslagen, som i preliminär form lagts fram i parlamentet i Hongkong. Det gröna ljuset från Peking innebär att lagen ska fortsätta behandlas.

Samtidigt tar Hongkongs parlament upp ett annat kontroversiellt förslag, ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Under dagens session gick det så hett till förhandlingarna ajournerades flera gånger. Vid ett tillfälle kom den demokrativänlige ledamoten Ted Hui Chi-Fung in med en stor, stinkande påse, vars innehåll tappades på golvet när vakter försökte stoppa honom.

Efteråt sade Ted Hui att avsikten hade varit att med hjälp av ruttnande växter illustrera Hongkongs förfall.

– Det som ruttnar är "ett land, två system", det som ruttnar är rättssamhället, sade han till medier.

Många gripna

De planerade förändringarna ledde under onsdagen till demonstrationer och stort polispådrag med enligt vissa uppgifter upp emot 10 000 poliser på gatorna. Minst 360 demonstranter greps.

Båda dessa lagar ses som ett tecken på att Kina pådyvlar Hongkong-borna ett alltmer diktatoriskt samhälle, trots löftena om "ett land, två system" som har sagts gälla i flera decennier till.

Trump bestämmer

De väcker också frågetecken om Hongkongs status som asiatiskt finansnav, när utländska företag undrar om de kan lita på rättssamhället i staden. Till den bilden hör att USA hotar att dra in de handelsrättigheter som Hongkong åtnjuter.

Regeringen i Washington har kommit fram till att Hongkong inte fått behålla tillräckligt mycket självbestämmande från Kina för att uppfylla en lag från i fjol om gynnsamma handelsvillkor med USA.

Det är nu upp till president Donald Trump att bestämma om Hongkong förlorar alla, eller delar av, sina handelsprivilegier.

Brandkårspersonal kontrollerar att resterna av de ruttna växterna inte är farliga.
Brandkårspersonal kontrollerar att resterna av de ruttna växterna inte är farliga.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Ted Hui Chi-Fung (i skjorta i mitten) omringad av vakter i Hongkongs parlament. Där bakom skymtas de ruttna växterna.
Ted Hui Chi-Fung (i skjorta i mitten) omringad av vakter i Hongkongs parlament. Där bakom skymtas de ruttna växterna.
Fotograf: AP

Hässleholm

Fiberenhet kan ombildas till bolag

Kommunens fiberenhet bör ombildas till ett bolag, är slutsatsen i en utredning.
Fotograf: Arkiv
Hässleholm
Hässleholm Kommunens fiberenhet föreslås ombildas till bolag från dagens förvaltningsform för att bättre kunna möta de utmaningar som uppdraget innebär.

Men innan det blir aktuellt ska den pågående tvisten med Konkurrensverket om markavtal vara löst. Tills dess stannar fiberenheten kvar i kommunal förvaltning. Det har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat. Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen gav i augusti 2018 kommundirektören i uppdrag att utreda den bästa driftsformen för fiberenheten: i kommunal regi, i Hässleholm Miljö AB, eller i ett eget bolag. Utredaren har landat i att fiberavdelningen i framtiden ombildas till bolag.

Fiberenheten arbetar med utvecklingen av fibernätet och tjänsteutbudet, byggprojekt och upphandlingar och har en egen chef. Hässleholms kommuns Fibernät är i dag en enhet inom kommunens it-avdelning, som ansvarar för utbyggnaden av kommunens fibernät till privata kunder och kommunens interna kommunikationer. Åtta personer arbetar i enheten.

NÄSTA ARTIKEL