Annons

Den före detta duk­tiga flic­kans re­vansch

Personligt Hon poddar om utmattning.
Personligt • Publicerad 4 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi träffas i hennes lä­gen­het i uppväxtorten Lands­kro­na. Det var här som hon en dag kraschade av ut­matt­ning ef­ter att i många år ha levt med symp­tomen men stän­digt pressat sig själv att orka lite till.

Anna Johnsson hade sökt hjälp i vården flera gånger men ingen hade fångat upp att hon var slut­körd. Fo­kus låg på att hjälpa henne med ån­gesten.

Annons

I dag har hon fått sin dia­gnos, ut­matt­ning, och är på bätt­rings­vä­gen även om det kommer ta lång tid att bli helt åter­ställd.

Hon har startat en podd, ”Före detta frö­ken duk­tig”, där hon öp­pet och med hum­or be­rät­tar om vad hon har varit med om.

I den för hon en mo­no­log och tanken är att podden inte ska vara för se­riös och kli­nisk i sitt till­tal.

Av­snitten har flera te­man – det kan till ex­em­pel handla om att våga säga nej, om be­kräf­tel­se och hur man und­viker att stressa andra. En del blir nog av­skräckta av tanken på att så öp­pet och ut­lämnande be­rätta om sina be­kym­mer.

För Anna var det ett stort steg att ta men av helt andra skäl.

–Många tycker det är mo­digt men det som har varit mo­digast för mig i det hela, det är att bara ha en podd – den platsen man tar. Att sända ut att jag har nå­got vik­tigt att komma med, som det är värt tiden att lyssna på, för­klarar hon.

Som li­ten hade Anna låg själv­käns­la. Hon kände ald­rig att hon dög som hon var.

Men det fanns ett sam­man­hang där hon kom till sin rätt och det var i sko­lan, på lek­tionerna, där hon kun­de bril­jera med sina kun­skaper och sina fina skol­re­sul­tat. Hon skulle vara bäst på allt.

I hög­sta­di­et, när det var dags för be­tyg, började hon må då­ligt.

Hon trodde att hon älskade sko­lan, att det var hennes grej. Men med fa­cit i hand in­ser hon att det hon älskade var be­kräf­tel­sen, den som hon fick var­je gång hon lyc­kades med nå­got.

Annons

– Utan­för klass­rummet kände jag inte alls att jag dög. Jag var inte mobbad men jag satte mig själv utan­för för att jag tyckte att jag inte var bra nog.

När det var dags för gym­na­sie­stu­di­er valde hon att söka sig till en fri­sko­la i Helsingborg. Hon trivdes och själv­käns­lan ökade.

Sam­ti­digt var det nå­got som inte stämde. Pre­sta­tions­ån­gesten var kvar och även skol­per­so­nalen började upp­märk­samma Annas be­te­en­de.

Ef­ter stu­denten blev hon vo­lon­tär inom Svenska kyr­kan och flyttade till Göteborg.

Mot en li­ten er­sätt­ning hjälpte hon till med ak­ti­vi­teter för barn, fa­miljer, kon­fir­mander och se­ni­orer un­der ett års tid.

– Det var kul men ock­så lite läs­kigt. Jag kände mig ex­tremt osä­ker. Jag tyckte att jag kun­de ju ta mer upp­gifter, för där var inget stres­sigt kli­mat.

På ett feed­back­sam­tal sa hennes hand­le­da­re nå­got som hon minns än i dag: ”När jag hade mitt första jobb sa de till mig att min höga am­bi­tions­ni­vå kun­de stressa andra. Och så är det nog lite med dig ock­så”.

Hon var helt hund­ra på att hon skulle plugga vidare, för det gjorde man ju om man var duk­tig. Planen var att bli re­li­gi­ons­lä­ra­re och hon började med en kurs i re­li­gi­ons­äm­net.

Men första mö­tet med uni­ver­si­tetet blev inte som hon tänkt sig.

– Re­dan ef­ter en dag låg jag ef­ter när jag räknade ut hur många si­dor man be­hövde läsa. Jag hade ald­rig legat ef­ter in­nan. Jag kun­de inte han­tera stressen, be­rät­tar Anna.

Annons

På nå­got vis lyc­kades hon läsa klart kursen men det var en job­big per­iod. Särskilt un­der tenta­tider.

– Flera i min klass kun­de säga ”tur att det är så in­tres­sant i alla fall”. Men för mig spelade det ingen roll, det handlade bara om att trycka in allt. Jag an­tecknade som en idiot på fö­re­läs­ningarna men jag var driven av räds­lan att missa nå­got som kun­de komma på ten­tan.

Ef­ter första ter­minen bytte hon spår, hon hade helt tappat lusten. I dag ångrar hon att hon ald­rig tänkte ”vad vill jag göra?” i stället för ”vad borde jag göra?”.

Hon kom fram till att hon borde hjälpa andra och det fanns flera yr­ken som då kun­de vara ak­tu­ella. Det blev lo­go­ped för hon gillade kom­mu­ni­ka­tion och hade läst det på gym­na­si­et.

Mot slutet av ut­bild­ningen får Anna till slut hjälp, men då mot ån­gest.

Hon tar sin ex­a­men även om hon mår då­ligt och tror i dag att hon var ut­mattad re­dan då.

Men ingen, inte ens hon själv, för­stod att det var på det viset.

Hon flyttar och får jobb först på en skola, där­ef­ter på en lo­go­ped­mot­tag­ning.Men pre­sta­tions­ån­gesten av­stannar inte. Hon är slut­körd och söker vård på nytt.

Anna blir sjuk­skri­ven på 25 pro­cent men får snart höra från vården att hon borde åter­komma till ar­bets­livet igen ef­ter en kort pe­ri­ods från­va­ro.

I dag vet hon att hon snarare hade be­hövt läng­re och ökad sjuk­skriv­ning, en to­tal för­änd­ring.

Annons

Hon flyttar till­ba­ka till Skåne och börjar jobba på elev­häl­so­teamet i Helsingborg. Det är nu hon till slut går in i väggen.

Det var inget särskilt som hände, utan det smög sig på lite i taget tills hon inte orkade göra nå­got alls.

Att få rätt dia­gnos krävde att hon låg på och tjatade sig till en tid på en sär­skild mot­tag­ning, där de di­rekt såg att hon var ut­mattad.

Anna är be­svi­ken på att per­soner med den­na pro­ble­ma­tik har svårt att bli sedda i vården.

Om­giv­ningen för­står inte hel­ler all­tid att upp­muntrande kom­men­tarer som ”du fixar det här!” kan få mot­satt ef­fekt.

Den som är på väg att krascha be­höver snarare hjälp med att sänka kraven.

Med podden hoppas hon kun­na nå dem som är i risk­zonen och på väg mot ut­matt­ning, in­nan det är för sent.

När hon är helt åter­ställd fun­derar hon på om hon skulle kun­na hålla fö­re­drag om vägen till­ba­ka från duk­tig­het och hur man und­viker att själv hamna där.

Till dem som vet om att de är lite för duk­tiga i var­dagen har hon ett råd och det är att stän­digt våga fråga sig var­för man gör vissa saker. Om inte svaret är ”för att jag verk­li­gen vill” bör man vara upp­märk­sam på sina egna möns­ter.

– Det är svårt men det jobbar jag hela tiden på: ”vad be­höver jag?”. För in­nan har det all­tid varit ”vad borde jag?”

bild 1/2
Podden spelar hon in i gar­de­roben – klä­derna dämpar och gör att det blir ett bra ljud. 
Foto: Da­ja­na Kovacevic
Anna Johnsson. 
Foto: Da­ja­na Kovacevic
Podden spelar hon in i gar­de­roben – klä­derna dämpar och gör att det blir ett bra ljud. 
Foto: Da­ja­na Kovacevic
Anna Johnsson. 
Foto: Da­ja­na Kovacevic
Fakta:

Namn: Anna Johnsson

Ål­der: 32 år

Bor: Lands­kro­na

Fa­milj: För­äl­drar, ett år yng­re bror, bror­son samt en myc­ket söt men väl­digt skygg katt.

Yrke: Lo­go­ped. Gör podden ”Före Detta Frö­ken Duk­tig”, en hu­mo­ris­tisk mo­no­log om att sluta vara duk­tig och om hennes egna upp­le­vel­ser av det.

In­tres­sen: Pyssla och vara krea­tiv, in­red­ning, gå på lop­pis, um­gås med vänner.

Da­ja­na Kovacevic
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons