FN:s rapportör om bostadsfrågor, Leilani Farha, arbetar utifrån den grundläggande mänskliga rättigheten till en bostad. I Push reser hon tillsammans med Fredrik Gertten världen runt för att sätta fingret på en global sjukdom.Pressbild

Gertten utmanar bostadsmarknaden

Film/recension

FILM
Push
Regi: Fredrik Gertten
Medverkande: Leilani Farha, Joseph Stiglitz, Saskia Sassen, Roberto Saviano med flera
Betyg: 4

Att greppa, förklara och utmana stora komplexa samhällsproblem i dokumentärfilmens form har blivit Malmöfilmaren Fredrik Gerttens signum, alltid på de svaga, utsatta och utnyttjades sida. De fattiga fruktarbetarnas kamp mot jätten Dole i Bananas!* och uppföljer Big Boys Gone Bananas!* har väl ingen missat och inte heller att Gertten själv blev stämd av Dole som dock drog tillbaka stämningen.
2015 kom Bike vs Cars om kampen mellan cyklister och massbilismen i världens storstäder.

I nya Push stannar Gertten kvar i storstäderna men fokus ligger nu på bostäder och på en bostadsmarknad där så väl lågavlönade som medelklass inte längre har råd att bo kvar och där bostädernas värde stiger mycket snabbare än våra löner. Bostäder blir investeringsobjekt för kapitalfonder, till exempel amerikanska Blackstone som på många sätt är denna films Dole. Frågan är var investeringspengarna kommer från …
Precis som tidigare Gerttenfilmer är Push skickligt pedagogiskt upplagd men berättar också en historia och har en inbyggd dramatisk kurva. Berättandet och det dramatiska står i huvudsak FN:s mycket dedikerade rapportör om bostadsfrågor, Leilani Farha, för. Filmen följer henne på resor runt om i världen.

Hon möter hyresgäster som strejkar för att bo kvar i sina lägenheter i Toronto, en gammal änka som tvingas bort från sitt hem när det lyxbyggs i Valparaíso, bostadslösa före detta hyresgäster från Grenfell Tower som brann i London 2017 och många, många fler.

Hon är också i Sverige där hon djupt förvånad över att ett land som haft en så reglerad hyresmarknad ändå har släppt in Blackstone. Leilani Farha arbetar envist utifrån den grundläggande mänskliga rättigheten till bra bostäder och med kommunikation och upplysning som medel. Den stora frågan är hur hon ska kunna få FN-delegater och andra att förstå allvaret i bostadssituationen världen över. Och naturligtvis om hon kommer att få till ett möte med Blackstone …
Som pedagogisk grund i filmen finns intervjuer med den amerikanska sociologiprofessorn Saskia Sassen, nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz och så den dödshotade författaren Roberto Saviano som också knyter den organiserade brottsligheten till bostadsspekulationerna.

Fredrik Gertten belyser mycket skickligt bostadsproblematiken ur så väl ekonomiska som mänskliga perspektiv och mixen däremellan fungerar utmärkt och kraften i filmen ligger lika mycket i experternas analyser och förklaringar som i de mänskliga ödena och i Leilani Farhas David mot Goliat-arbete.
Visst finns här optimistiska inslag som bildandet av The Shift där borgmästare i städer världen runt går samman för att försöka få bukt med bostadsspekulation i sina städer men i grunden lämnar man biosalongen förbannad och snudd på uppgiven.
Vad Blackstone kommer att säga om Push återstår att se men Gertten är ju van att slåss mot de stora. Och att stå stadigt kvar hos de små.

FILM
Push
Regi: Fredrik Gertten
Medverkande: Leilani Farha, Joseph Stiglitz, Saskia Sassen, Roberto Saviano med flera
Betyg: 4