minns

När lugna gatan blev genomfartsled

Mitt i villaområdet rullar nu lastbilar, militärfordon, bussar och personbilar sedan gatukontoret lett trafiken från Stobyvägen till Hånellsgatan.Arkiv: Gugge Nilsson
Ingen Sektion satt
minns du Villaägnar upprörda över trafiken på Hånellsgatan.

För närvarande leds all trafik i staden från Stobyvägen in på lugna Hånellsgatan, vilket vållar massiv kritik från de boende i ett av stans äldsta villaområden.

En månad väntas trafikomläggningen bestå. Tung trafik genom ett villaområde är absolut inte populärt och ännu argare är villaägarna över att de inte blivit informerade av gatukontoret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

En omkom i gasexplosion i ryskt bostadshus

Räddningsarbetare vid byggnaden i Orechovo-Zujevo i Ryssland där en gasexplosion inträffade.
Räddningsarbetare vid byggnaden i Orechovo-Zujevo i Ryssland där en gasexplosion inträffade.
Fotograf: Kirill Kudrajavtsev/AFP/TT
Utrikes

En person har omkommit och flera lägenheter har förstörts i en gasexplosion i ett femvåningshus i staden Orechovo-Zujevo utanför Moskva. Minst fyra männoiskot skadades i explosionen i huset, som har 80 lägenheter. Tio lägenheter i huset har förstörts eller fått skador.

Sex personer har hittats under rasmassorna och tre får intensivvård, uppger myndigheterna.

Många boende i huset var hemma på grund av de karantänsregler som infördes tidigare i veckan för att minska spridningen av coronaviruset.

Explosionen inträffade på tredje våningen på lördag eftermiddag och räddningspersonal har satts in.

Gasexplosioner är inte ovanliga i ryska bostadshus varav många byggdes under Sovjettiden med bristande säkerhetskrav för gasanvändningen.

Explosionen inträffade i staden Orechovo-Zujevo, drygt åtta mil öster om Moskva.

Sport

Uefa i krissamtal om belgiska ligan

Spel eller inte? Belgisk fotboll vill lägga ned säsongen, men får motstånd av Uefa. Här är Gent-spelarna Jonathan David, till höger, tillsamman med lagkamraten Laurent Depoitre i samband med en Europa League-match. Arkivbild.
Spel eller inte? Belgisk fotboll vill lägga ned säsongen, men får motstånd av Uefa. Här är Gent-spelarna Jonathan David, till höger, tillsamman med lagkamraten Laurent Depoitre i samband med en Europa League-match. Arkivbild.
Fotograf: Francisco Seco/AP/TT
Sport

Det belgiska fotbollförbundet försöker hitta en lösning med Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, i den infekterade ligafrågan.

I torsdags rekommenderade den belgiska ligaorganisationen att säsongen ska avslutas och att tabellen som föreligger nu, med elva omgångar kvar, blir sluttabell. Det innebär att Club Brygge, som leder tabellen med 15 poängs försprång, blir mästare.

Det fick Uefa och det Internationella fotbollsförbundet Fifa att reagera och hota med att Belgien i så fall inte får delta i det europeiska cupspelet nästa säsong. Organisationerna vill, i nuläget, att förbunden avvaktar coronakrisen.

Det belgiska förbundet vill inte ge upp Europaspelet och skriver i ett uttalande att dess ordförande Mehdi Bayat har talat med Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin.

Vad de kommit fram till framgår inte, men det belgiska förbundet ska förklara sin ståndpunkt för Uefas exekutivkommitté. Det belgiska fotbollsförbundet väntas den 15 april gå på ligaorganisationens linje och ta beslut att resten av säsongen ställs in.

Sport

Hammarby korttidspermitterar all personal

Hammarby korttidspermitterar sina spelare. Arkivbild.
Hammarby korttidspermitterar sina spelare. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Hammarby gör som nästan alla andra i allsvenskan.
Det vill säga korttidspermitterar sin personal.
"Vi har naturligtvis följt utvecklingen kring coronaviruset och ser att det här kommer att ge tydliga ekonomiska konsekvenser för oss", säger klubbens vd Henrik Kindlund.

Fjolårets allsvenska trea Hammarby har beslutat att korttidspermittera hela sin personal, inklusive spelare och ledare i herrlaget.

Detta skriver fotbollsklubben på sin hemsida.

Åtgärden vidtas för att lindra den hårt ansatta ekonomin som blivit en följd av den pågående coronakrisen. Korttidspermitteringen gäller dock inte "personal och ledare inom Hammarby IF Fotbollförenings verksamhet", meddelar klubben.

"Följt utvecklingen"

"Vi har naturligtvis följt utvecklingen kring coronaviruset och ser att det här kommer att ge tydliga ekonomiska konsekvenser för oss. Det är för tidigt att dra några exakta slutsatser kring hur mycket det här kommer att påverka oss ekonomiskt, men verksamheten är i princip satt på paus nu och då anpassar vi vår organisation efter det läget", säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Kindlund tillägger att Hammarby har "kontroll på kassaflödet" och att spelarna i herrarnas A-lag har gått med på att avstå runt 50 procent av sina löner fram till sommaren – pengar som de kommer att få tillbaka.

"Ett tufft läge"

"De pengarna som spelarna avstår under våren kommer vi att betala ut senare under sommaren", säger Kindlund och fortsätter:

"Som vi sagt tidigare är det ett tufft läge för alla i samhället, både för individer och organisationer. Vi kämpar på och hoppas att situationen förbättras och att vi kan komma igång och spela matcher med publik under sommaren."

Förutom Hammarby har följande klubbar i allsvenskan permitterat delar av sin personal: AIK, Falkenberg, Häcken, Elfsborg, Malmö, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Mjällby, Örebro, Östersund, Helsingborg, Sirius och Varberg.

Den enda klubben som inte har vidtagit en liknande åtgärd är svenska mästarklubben Djurgården.

Utrikes

USA förhindrar export av skyddsmasker

USA:s president Donald Trump har skrivit under en order med hänvisning till en lag från Koreakriget på 1950-talet som bland annat begränsar export av skyddsmateriel. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump har skrivit under en order med hänvisning till en lag från Koreakriget på 1950-talet som bland annat begränsar export av skyddsmateriel. Arkivbild.
Fotograf: Gerald Herbert/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA hänvisar till en lag från Koreakriget för att stoppa export av masker och annan skyddsutrustning som behövs under coronapandemin.
Men Tyskland kritiserar USA för att ha stoppat en skeppslast av skyddsmasker från Thailand.

President Donald Trump skrev på fredagen under en order som förhindrar den amerikanska regeringen att exportera ansiktsmasker av typ N-95 och annat skyddsmateriel med hänvisning till en lag om försvarsproduktion som inrättades under Koreakriget 1950–1953.

Ordern "är ytterligare ett steg i den pågående kampen att undvika hamstring, prishöjningar och profiterande genom att undvika skadlig export av avgörande material", sade Trump i ett uttalande.

Ilsket Berlin

Men kritik mot amerikanska åtgärder kommer från både Tyskland och Kanada.

Berlins delstatsregering anklagar USA för att ha stoppat en last med 200 000 masker i Thailand från att skeppas till Tyskland. Maskerna, av typ FFP2, tillverkas av amerikanska 3M.

Berlins politiskt ansvarige för inrikesfrågor, socialdemokraten Andreas Geisel, kallar beslutet för "modernt röveri" och säger att lasten "konfiskerats".

– Det här är inte rätt sätt att agera gentemot en transatlantisk partner. Även i en tid av global kris bör vilda västernmetoder undvikas, säger Geisel.

Hans kritik genljuder i andra EU-länder. I Frankrike säger flera regionala ledare att de inte får tag på skyddsutrustning då amerikanska köpare bjuder över dem, och sökandet efter masker liknas vid "en skattjakt", enligt Île-de-France-regionens ledare Valérie Pécresse, rapporterar BBC.

Kanada varnar

I USA:s grannland Kanada skärpte premiärminister Justin Trudeau tonen och sade att Trumps beslut är ett "misstag". Han fortsatte med att varna för att beslutet kan slå tillbaka mot USA, då läkare och sköterskor från Kanada dagligen pendlar till USA, bland annat till storstaden Detroit, för att bistå amerikansk sjukvård.

Biträdande premiärminister Chrystia Freeland lade till att Kanada "ska göra allt det kan för att försvara nationella intressen".

Sport

Elfsborg: "Det handlar om att rädda jobb"

Elfsborg har ansökt om korttidspermitteringar, skriver Borås Tidning, för samtliga anställda – däribland tränaren Jimmy Thelin – hos den allsvenska klubben. Arkivbild.
Elfsborg har ansökt om korttidspermitteringar, skriver Borås Tidning, för samtliga anställda – däribland tränaren Jimmy Thelin – hos den allsvenska klubben. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Coronakrisen ledde till att spelarna tog initiativet att sänka sina löner.
Ändå tvingas Elfsborg ansöka om korttidspermitteringar, skriver Borås Tidning.
– Det handlar om att rädda jobb, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

Nästan två veckor efter spelarnas initiativ, som även ledare och kanslipersonal hakade på, har Elfsborg tvingats ansöka om korttidspermitteringar för samtliga anställda hos den allsvenska klubben.

– Jag är fortfarande oerhört stolt över det initiativ som togs av så många, det här är något annat. Vi måste nu ta del av de stöd vi kan få. Utifrån det att verksamheten förskjuts två månader handlar det om att rädda jobb, säger klubbchefen Stefan Andreasson till tidningen och berättar om hur upplägget ser ut.

– I en första period handlar det om två månader. Spelare, ledare, alltså A-laget, har ett upplägg, samtliga på kansliet ett annat. Jag vet inte om detaljerna är så viktiga, fokus är att säkra jobb. Det finns regler att följa, vilket vi gör. Alla är lika viktiga i ett sådant här läge, det har vi tagit fasta på.

Enligt Andreasson ska korttidspermitteringar minska lönebördan med några miljoner kronor.

– Totalpaket, inklusive lönereduceringen... Tre miljoner. Eller mer.

Klubbar i allsvenskan som har korttidspermitterat spelare och ledare: AIK, Falkenberg, Häcken, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Malmö FF, Örebro, Östersund, Helsingborg, Mjällby, Sirius, Varberg, Elfsborg och Hammarby.

Sport

Ber egna spelare "fara åt skogen"

Allsvenska nykomlingen Mjällby har valt att korttidspermittera sina spelare under coronakrisen. Arkivbild.
Allsvenska nykomlingen Mjällby har valt att korttidspermittera sina spelare under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Patric Söderström
Sport
Sport "Far åt skogen."
Det är budskapet till spelarna i Mjällby som inte vill gå ned i lön.
– Det är alltid någon som bara ser till sitt eget, säger sportchefen Hasse Larsson till Fotboll Direkt.

Nykomlingen Mjällby tillhör skaran av allsvenska fotbollsklubbar som har valt att korttidspermittera sina spelare, detta för att minska på sina lönekostnader under den rådande coronapandemin.

Många har tagit det bra, men andra har inte varit lika nöjda med att få sina inkomster minskade – något som har fått sportchefen Hasse Larsson att reagera.

– Till 99 procent så sköter sig spelarna men sedan är det alltid någon som bara ser till sitt eget och inte kan se helheten eller vad föreningen behöver, det är alltid så, säger han till Fotboll Direkt.

– Jag ber dem fara åt skogen, tillägger han, halvt på allvar och halvt på skämt, enligt fotbollssajten.

Trots att viruset ännu inte fått samma fäste i Blekinge, som exempelvis Stockholm, så är ekonomin ansträngd i Mjällby på grund av det uppskjutna allsvenska schemat.

– Det är klart att det inte får hålla på i evigheter men jag tror vi skulle klara hela säsongen om det skulle vara så tack vare permitteringen. Sedan kommer detta bli kännbart, så är det ju, säger Hasse Larsson.

Förutom Mjällby har följande klubbar i allsvenskan korttidspermitterat spelare och ledare: AIK, Falkenberg, Häcken, Elfsborg, Malmö FF, Hammarby, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Örebro, Östersund, Helsingborg, Sirius och Varberg.

Kultur och nöje

Hamill skriver tackbrev till "Star wars"-fans

Mark 'Luke Skywalker' Hamill tackar alla 'Star wars'-fans där ute i ett brev som han har delat på Twitter. Arkivbild.
Mark "Luke Skywalker" Hamill tackar alla "Star wars"-fans där ute i ett brev som han har delat på Twitter. Arkivbild.
Fotograf: Jordan Strauss
Kultur och nöje

Mark Hamill, som spelat Luke Skywalker i sex av nio "Star wars"-filmer, verkar ha ägnat den senaste tiden åt reflektion.

Skådespelaren har delat ett brev till sina miljontals Twitterföljare, som framför allt riktar sig till de som är förtjusta i rymdoperan som gjorde honom känd.

"Vilken extraordinär resa det har varit. När vi provfilmade år 1976 för filmen som då hette 'The adventures of Luke Starkiller' hade vi aldrig kunnat ana vilken otroligt fantasifull samling äventyr den här obskyra lilla rymdfilmen skulle bli startskottet för", skriver han.

Hamill hänvisar också till sin vän och kollega Carrie Fisher, som spelade prinsessan och sedermera befälhavaren Leia, som gick bort 2016.

"Som Carrie en gång sade: 'Star wars' handlar om familj, och det är vad vi alla har blivit."

I och med filmen "The rise of Skywalker", som hade premiär i fjol, är Hamills tjänstgöring i "Star wars"-universumet avslutad tills vidare.

Utrikes

Två döda i knivattack i Frankrike

En fransk polis vid en avspärrning i Romans-sur-Isère.
En fransk polis vid en avspärrning i Romans-sur-Isère.
Fotograf: Jeff Pachoud/AFP/TT
Utrikes

En man har dödat två personer och skadat flera andra efter att ha gått till attack i Romans-sur-Isère i sydöstra Frankrike.

Utöver de döda är en person livshotande skadad.

En man har gripits misstänkt för dådet, säger stadens borgmästare Marie-Hélène Thoraval, enligt Reuters.

Thoraval säger att fyra personer skadades i attacken som skedde utanför ett bageri och i affärer i stadskärnan på lördagsmorgonen. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om sju skadade.

Frankrike har infört strikta karantänsregler för att hejda spridningen av coronaviruset men människor har tillåtelse att gå ut för att handla.

Vittnen uppger för Reuters att de såg mannen hugga mot folk på måfå.

Omständigheterna och motivet till attacken undersöks av säkerhetspolisen, säger inrikesminister Christophe Castaner.

En man har knivhuggit två personer till döds i Romans-sur-Isère i Frankrike.

Ekonomi

Hemarbete fick fler att köpa datorer

På grund av coronaviruset jobbar många hemifrån – det har fått försäljningen av datorer att öka. Arkivbild.
På grund av coronaviruset jobbar många hemifrån – det har fått försäljningen av datorer att öka. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg / TT
Ekonomi

Coronakrisen får mycket försäljning att backa – men inte den av it. Det visar ny statistik från branschorganisationen Elektronikbranschen.

I mars ökade försäljningen inom hemelektronikbranschen med två procent jämfört med samma månad i fjol.

Främst ökade försäljningen av stationära datorer, med 36 procent, medan bärbara datorer ökade med 12 procent.

Elektronikbranschens vd Klas Elm, tror att ökningen kan bero på att fler nu jobbar hemifrån.

"Det är tydligt att ändrade arbetsförhållanden lett till en rusning efter datorer och annan IT-utrustning", säger han enligt ett pressmeddelande.

Elm tror att trenden kan hålla i sig.

"Jag tror denna kris kommer att leda till att vi även fortsättningsvis kommer att se ökat hemarbete och fler möten på distans."

Även stora och små tv-skärmar ökade i försäljning i mars.

Andra produkter, som mobiltelefoner, minskade dock i försäljning – med 9 procent.

NÄSTA ARTIKEL