Annons

Släktkär datornörd förnyar förening

Osby • Publicerad 7 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Daniel Andersson är äldsta barnbarnet till Erik och Göta Frostensson. Erik Frostensson hade klädaffär i Lönsboda och drev biografen tillsammans med sin familj.

Det var någonstans där mellan klädgalgar och rörlig bild som Daniel Anderssons intresse för släktens historia och foto grundlades.

Annons

Idag har han ambitiösa projekt för att modernisera inte bara Örkeneds hembygdsförening utan att bygga nätverk mellan flera olika hembygdsföreningar.

Målet är att använda modern teknik, datorer och digitalisering, för att bevara gamla skrifter, bilder, föremål och byggnader.

Daniel Andersson föddes i Lönsboda och bodde där tills han började jobba i Älmhult, där han nu bott i ungefär 20 år. Att han heter Andersson beror på att hans mamma, Karin Frostensson, gifte sig med Daniels pappa, Kent Andersson, som kom från Hallaryd.

Släkten Frostensson och dess förfäder är välkända i Lönsboda.

– Det är en stor släkt och vi har många gamla dokument och saker sparade, ända från början av 1800-talet, berättar Daniel Andersson.

Han började släktforska för runt 13 år sedan och därefter har intresset för släkten och hembygden bara ökat.

– Eftersom släkten är stor har den haft inflytande i Örkeneds och Lönsbodas historia, säger Daniel, som i sin släktforskning kommit ända till 1400-talet.

Men han säger att ju längre tillbaka i tiden man kommer desto mer osäkra är uppgifterna. Daniel Andersson tycker det är svårt att läsa handstilen i gamla kyrkböcker.

Han söker mycket på nätet där han hittar många källor.

Lokaltidningar, som Norra Skåne, är också en källa där mycket information finns bevarad.

Annons

När han fick frågan om han ville gå med i Örkeneds hembygdsförening svarade han ja utan att tveka.

Det var samma sommardag i år som föreningen blev utsedd till Lönsbodas ambassadör. Han blev invald i styrelsen, där han är ledamot, och kom igång med digitaliseringen.

– Jag ville gärna se vilka arkiv hembygdsföreningen har tillgång till och satte igång att jobba direkt. Jag vill hitta gamla dokument, digitalisera dem och spara dem så att de finns tillgängliga för mig och alla andra.

– Jag vill göra ett register med bland annat urklipp från tidningar, till exempel Norra Skåne, och där kommer mina programmeringskunskaper till nytta. Jag scannar också gamla foton och lägger upp dem så de blir sökbara och utrustade med nyckelord.

Han säger att han har begränsad personkännedom, många av hans släktingar är döda och de som finns kvar bor i och runt omkring Lönsboda.

– När jag själv bodde i Lönsboda var jag för ung och inte alls intresserad av vad släktingarna sysslade med. Jag har liten egen historisk personkännedom, men datakunskaper, och dem får jag kombinera med den information som finns tillgänglig.

bild 1/2
Hembygdsföreningarna gör ett viktigt arbete på ideell grund, säger Daniel Andersson. FOTO: SUSANNE GÄRE
– Det är jätteskoj att vara med i Örkeneds hembygdsförening, jag gick med direkt när jag fick frågan, säger Daniel Andersson. FOTO: SUSANNE GÄRE
Hembygdsföreningarna gör ett viktigt arbete på ideell grund, säger Daniel Andersson. FOTO: SUSANNE GÄRE
– Det är jätteskoj att vara med i Örkeneds hembygdsförening, jag gick med direkt när jag fick frågan, säger Daniel Andersson. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons