Annons

Vill locka till nyfikenhet genom att dela och sprida

Lönsboda Daniel Andersson brinner för att väcka intresse kring mixen historia och framtid. Det tänker han göra genom facebook, årsboken, tredimensionella bilder och förhoppningsvis ett nätverk mellan olika hembygdsföreningar.
Osby • Publicerad 7 september 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Daniel Andersson arbetar med att göra tredimensionella bilder av gamla byggnader, vilket levandegör dem. Här visar han på sin mobiltelefon en sådan bild på Lönsboda station. FOTO: SUSANNE GÄRE
Daniel Andersson arbetar med att göra tredimensionella bilder av gamla byggnader, vilket levandegör dem. Här visar han på sin mobiltelefon en sådan bild på Lönsboda station. FOTO: SUSANNE GÄRE

– Det finns så mycket information och kunskaper att byta, säger han.

Facebooksidan heter Örkeneds hembygdsförening och kom igång för några månader sedan.

Annons

– Med den försöker jag väcka nyfikenhet och intresse kring gamla föremål, till exempel de som finns på museet. Jag lägger också ut berättelser som jag bland annat hittar i sparade artiklar från Norra Skåne.

Ett exempel är berättelsen om tjuvar och rånare i de djupa skogarna:

”Innan vägen mellan Loshult och Lönsboda byggdes fanns det en slingrig väg mot Böglarehult genom Flyboda skog. Fram till 1860-talet trafikerades denna på kvällar och nätter endast i nödfall då rån och överfall var vanligt. Myndigheterna kunde inte få stopp på dem då det fanns många ställen att gömma byten på i de djupa skogarna. Bakom nuvarande Flyboda sågverk fanns en lönnkrog vid namn ”Grottas” där tjuvar och rånare samlades för att planera överfall på vandrare och handelsmän som kom utmed vägen ovetandes om farorna i detta laglösa område. Även i Tommahult fanns en ”yrkesbroder” vid namn ”Snejra-Jössen” som ofta syntes till i lönnkrogen.

Källa: Norra Skåne 30:e oktober 1963”

Facebooksidan har för närvarande 200 följare och det tycker Daniel Andersson är bra.

– Genom att sprida och dela kanske man skapar ett intresse. Det är viktigt att vara med i utvecklingen och det vore synd om kulturarvet skulle försvinna.

Att skapa tredimensionella bilder på byggnader är ett annat projekt.

– Det gör att man kan se olika vinklar av byggnaden, typ Lönsboda station, och leva sig in i hur det en gång var.

Dessutom tar Daniel Andersson från och med nu över Örkeneds hembygdsförenings årsbok eftersom Sven Hellgren satt punkt. Arbetet börjar inom kort med att planera innehållet.

Daniel Andersson tar eventuellt också över det fortsatta arbetet med torpinventeringen från Jan Rosén.

– Det finns så mycket att göra, det är bara svårt att få tiden att räcka till ...

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons