Angelägen barnteater om konspirationer

Teater

Den stora konspirationen
Teater 23, Malmö.
Barnteater (8-11 år).  Urpremiär 6/9.
Manus: Gustav Tegby
Regi: Jörgen Thorsson
Medverkande: Gustav Bloom och Gunilla Andersson

Jorden är platt, människan har aldrig varit på månen och världen styrs av en hemlig elit som arbetar i det fördolda. Ni har säkert träffat dem, människorna som tror på konspirationsteorier lika stora och allomfattande som valfri helig skrift. Teorier som i majoritetens ögon ter sig löjliga men som ändå tyckts växa sig starkare och starkare i filterbubblornas tidevarv.
Gustav Bloom, i den ena av de båda huvudrollerna i Teater 23:s barnteaterföreställning Den stora konspirationen, slår an tonen med en gång.
”Är det någon som har en mobiltelefon?” undrar han och när en lärare lite skamset svarar ”ja, men den är avstängd” så lånar han den bara för att omedelbart slå in den i alluminiumfolie.

Doktor Bloom är något på spåren där i sitt laboratorium. Det är något med maskarna. Ser inte deras gångar ut som något slags hemligt tecken? Som en … illuminatisymbol. Och det är inte bara maskarna. Alla djuren beter sig skumt. Är de ute efter oss?
Att chefen (spelad av Ann Katrin Andréassson via videoskärm) stänger ned projektet och Bloom och hans kollega Doktor Andersson (Gunilla Andersson) blir arbets- och hemlösa gär honom bara ännu säkrare på sin sak.

Att göra en barnteaterpjäs på temat konspirationsteorier och källkritik känns viktigt. Det faktum att en bild på en masktunnel i form av en trekant som visas på Doktor Blooms bildskärm omedelbart genererar ett kollektivt utrop om Illuminati från den unga publiken visar precis hur viktigt.
– Om de nu är så hemliga, hur kommer det sig då att alla här känner till dem?, säger en inledningsvis rimligt skeptisk doktor Andersson (Gunilla Andersson) som ifrågasätter Blooms vilda teorier.

Doktor Bloom bryter tidigt i föreställningen karaktär och ställer frågan till publiken: ”Märker ni vad doktor Andersson gjorde här?” Sedan ger han själv svaret: ”Hon ställde kritiska frågor. Det är något väldigt viktigt.”

Men doktor Andersson fångas av sin kollegas entusiasm och övertygelse. Om djuren är avundsjuka på människan, om de är hämdgiriga eller helt enkelt onda är oklart. Hursomhelst vill de skapelsens krona illa. Det yttre trycket i form av omvärldens oförstående radikaliserar dem.
”Sätt djuren i Buren”, skanderar de. ”Stoppa naturen!”
Utan att avslöja alltför mycket om slutet kan man väl säga att det finns en fin liten vinkning till Umberto Ecos Focaults pendel.

Teater 23 lyckas ta sig an ett allvarligt ämne och göra det underhållande. Stundtals tycker jag att det blir lite statiskt, rent sceniskt, men det hindrar inte att det är både roligt och tänkvärt.
Inte minst ligger det i tiden när så mycket av vår världsbild, inte minst för barnen, formas av sociala medier och det som skrivs på mindre seriösa sajter på nätet..

Teater

Den stora konspirationen
Teater 23, Malmö.
Barnteater (8-11 år).  Urpremiär 6/9.
Manus: Gustav Tegby
Regi: Jörgen Thorsson
Medverkande: Gustav Bloom och Gunilla Andersson