Annons

Atwood-samtal på skånska biografer

Kultur och Nöje På tisdag, 10 september, är det världssläpp för Margaret Atwoods nya roman Gileads döttrar. Och samma dag sänds ett samtal författaren på svensk bio.
Publicerad 9 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Margaret Atwood. Foto: Liam Sharp
Margaret Atwood. Foto: Liam Sharp

Det är Folkets Hus och Parker som livesänder ett samtal med Margaret Atwood från National Theatres scen i London till biografer i Sverige på släppdagen för Gileads döttrar.

De skånska biografer som visar samtalet är: Spegeln i Malmö, Kino i Lund, Röda kvarn i Helsingborg, Landskrona teater i Landskrona, Lomma Folkets hus.

Annons

Gileads döttar, som har titeln The Testaments i original, är en fristående fortsättning på Tjänarinnans berättelse från 1985, som står som förlaga till den enormt populära tv-serien The Handmaid’s Tale.

Gileads döttrar utspelar sig 15 år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre kvinnor vars levnadsöden är tätt sammanlänkade och rymmer hemligheter knutna till den kristna fundamentalistiska staten Gilead.

Romanen ges alltså ut på svenska ut samtidigt som det engelska originalet och utkommer också på en mängd språk samtidigt. Redan nu är det också klart att den kommer att göras som tv-serie.

- Kära läsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag, säger Margaret Atwood själv i ett pressmeddelande.

Margaret Atwood och Gileads döttrar finns också med på den korta nomineringslistan till Bookerpriset 2019. Priset delas ut 14 oktober.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons