Annons

Nonchalant av statliga Apoteket AB Andraledare

Opinion Det statliga Apoteket AB avvecklar Distansapoteket i Hässleholm.
Opinion • Publicerad 9 september 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det statliga Apoteket AB avvecklar Distansapoteket i Hässleholm och därmed förlorar 57 anställda sina jobb. Distansapoteket är grossist och distributör till kunder inom vård, e-handel och telefoni av läkemedel över hela landet tillsammans med motsvarande distansapotek i Falun, som även det läggs ner. Där förlorar 45 personer jobbet.

Redan grundbeslutet om avvecklingen känns tveksamt. Nu överlåts motsvarande verksamhet framförallt åt ett tyskägt företag, ett beslut som väcker frågor om hur försörjningstryggheten kan säkras till exempel i en krissituation i en framtid.

Annons

Beslutet sägs från Apoteket AB vara till för att ”säkra konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter.” Hur avveckling kan ge utvecklingsmöjligheter är vad man i USA brukar benämna ”corporate bullshit.” Snarare tyder beslutet på att Apoteket AB i den i dag konkurrensutsatta marknaden valt en defensiv strategi.

Men inte bara avvecklingsbeslutet känns tveksamt. Apoteket AB uppträder med stor nonchalans gentemot Hässleholms kommun som vill ha en dialog om nerläggningen eftersom det finns ett företag som både vill ta över lokaler och personal. Inviten från kommunen har hittills mötts med kalla handen.

Apoteket AB arbetar på marknadens villkor. Men det legitimerar inte drummelfasoner. Slå en signal till Hässleholms kommun och be om ett möte.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons