Annons

Båt på grund vid Falsterbo

Publicerad 10 september 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Fyra personer har blivit evakuerade från en segelbåt som gått på grund och som riskerade att slå runt i närheten av Falsterbo fyr.
Foto Johan Nilsson/TT
Fyra personer har blivit evakuerade från en segelbåt som gått på grund och som riskerade att slå runt i närheten av Falsterbo fyr. Foto Johan Nilsson/TT

Larmet kom klockan 21.06 då segelbåten sände "Mayday" på en nödfrekvens.

Enligt Lars Nilsson på Sjö- och flygräddningen i Göteborg, befann sig fyra personer på segelbåten som gått på grund precis vid Falsterbo fyr.

Annons

- Vi har evakuerat tre av de fyra personerna ombord med helikopter. De har lyfts till fiskehamnen i Skanör där ambulans väntade, säger Lars Nilsson.

Under räddningen vinschades en ytbärgare, en person, ner till segelbåten och kunde ta med sig en person åt gången upp till helikoptern.

Vid 22.30-tiden var segelbåten kvar på grund 50 meter ut i havet med befälhavaren kvar ombord.

Enligt Lars Nilsson hade man helst velat evakuera även  befälhavaren men denne valde att stanna. Eftersom det fanns räddningspersonal på stranden och en helikopter standby valde man också att försöka dra loss båten.

Men strax före 23.30 gick befälhavaren till slut med på att vinschas upp i helikoptern från båten. Han ska inte ha fått några skador.

Under räddningsinsatsen blåste det kuling utanför Falsterbo och det gick två meter höga vågor.

Båten som gått på grund är registrerad i Polen, uppger Sydsvenskan.

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons