Annons

Bi­ståndet i fara under moderaterna

Opinion Mo­de­raterna fort­sätter på spåret att bli ett allt hårdare par­ti, nu ge­nom att fö­re­slå att enprocentsmålet för det svenska bi­ståndet ska över­g­es.
Opinion • Publicerad 10 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Mo­de­raterna fort­sätter på spåret att bli ett allt hårdare par­ti, nu ge­nom att fö­re­slå att enprocentsmålet för det svenska bi­ståndet ska över­g­es. Det är en in­tern ar­bets­grupp som tagit fram för­sla­get in­för par­ti­stäm­man i höst och det pre­sen­terades av Eli­sa­beth Svan­tes­son för­ra vec­kan. Hon vill inte nu spe­ci­fi­cera vad som ska tas bort utan av­vaktar till par­ti­stäm­man. Där­emot pekar hon på att det finns stora be­hov med trygg­het och väl­färd i Sverige och verkar vilja an­vända en del av de sparade me­dlen till dessa om­rå­den.

Ett stort an­tal bi­stånds­or­ga­ni­sa­tioner pro­te­sterar i Dagens Nyheter mot för­sla­get och menar att det är olo­giskt att minska stödet och tro att det ska leda till ökad trygg­het och sä­ker­het. Fö­re­trä­da­rna för bi­stånds­or­ga­ni­sa­tionerna skriver att Sverige och världen hänger sam­man och det har de för­stås rätt i.

Annons

FN in­förde 1970 ett mål för bi­stånd på 0,7 pro­cent av brut­to­na­tio­nal­in­komsten, ett mål som Sverige haft som am­bi­ti­on att klara och att dess­utom över­träffa efter­som en pro­cent sattes som mål.

Sverige har länge varit ett ledande land när det gäller att ge bi­stånd, även om vi inte klarat en pro­cent alla år. Att låta ett po­li­tik­om­rå­de få en viss pro­cent var­je år in­ne­bär ju att bi­ståndet ökar om BNP:n ökar. Det kan för­stås dis­ku­teras om det är en rim­lig prin­cip i för­hål­lan­de till andra ut­gifts­om­rå­den och det lyfter M fram. De pro­te­sterande or­ga­ni­sa­tionerna menar i stället att med­käns­la smittar. Sverige har hit­tills varit en stark röst in­ter­na­tio­nellt och borde fort­sätta vara det. Det finns sä­kert om­rå­den där bi­ståndet kan an­vändas mer ef­fek­tivt och där be­höver för­änd­ringar göras, men det finns stän­digt ett be­hov av nya in­satser.

Ge­nom M-för­sla­get skulle Sverige fort­fa­ran­de ligga över 0,7 pro­cent, men det är snarare sig­nalen som är pro­blemet, inte pro­cent el­ler sum­mor. I en värld där nya pro­blem be­höver lösas, som kli­mat­för­änd­ringar och epi­de­mier och brist på jäm­ställd­het, är det kan­ske inte klokt att Sverige kastar av sig ledar­trö­jan.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons