Digitalt verktyg ska kapa vårdköer

hässleholm Artificiell intelligens (AI) ska kapa köer och minska väntetider i den skånska sjukvården.

Region Skåne provar nu den möjligheten, som ska öka patientsäkerheten och förbättra arbetsmiljön för personalen.
Med hjälp av ett nytt digitalt verktyg kommer primärvårdens patienter kunna fylla i ett digitalt formulär och ingående beskriva sina problem. Patienten får omedelbart besked om uppskattad väntetid för besöket och därefter träffa en sjuksköterska och vid behov en läkare.
I höst ska verktyget börja användas i liten skala på sju vårdcentraler.

Primärvårdsnämndens ordförande Birte Sandberg (C) och förste vice ordförande Caroline Hdenström (M) provade verktyget på vårdcentralen i Råå på onsdagen.
– Jag måste säga att jag blir imponerad av det här besöket. Det är så viktigt att vi tillsammans vågar arbeta på nya sätt och tar hjälp av ny teknik. De pengar vi tillför primärvården är ett viktigt smörjmedel för detta. Med digitaliseringen kan vi jobba smartare och se till att personalen får mer tid att göra det som de är bäst på – att vårda patienter. Följden blir bättre patientmöten och kortare väntetider, säger Birte Sandberg i ett pressmeddelande.

Caroline Hedenström fyller på med:
– För oss inom Allians för Skåne är det – förutom att kapa köer – särskilt viktigt att vi har nöjda medarbetare inom Region Skåne och inom primärvården. Vi hoppas att det här digitala verktyget kommer att bidra till en förbättrad arbetsmiljö, genom mindre administration och mer tid till patienterna. Vi vill tacka alla här på Vårdcentralen Råå för att ni har modet att prova nya saker. Vi ser fram emot att få se detta verktyg på fler vårdcentraler runt om i Skåne.
Det digitala verktyget har utvecklats i samarbete med den offentliga primärvården i Region Skåne och skånska läkaren, forskaren och entreprenören Damon Tojjar.

Dagens fråga

Har du tänkt köpa biljett till Helgeåfestivalen?

Loading ... Loading ...