Annons

Alla fritidsgårdar i byarna stängs

Hässleholm De fyra fritidsgårdarna i byarna stängs från årsskiftet och bokbussen slopas för att rädda kvar hälften av anslagen till Mötesplats Ljungdala och studieförbunden.
Hässleholm • Publicerad 12 september 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Niclas Nilsson, Karina Larsson och Anna Persson arbetar på fritidsgårdarna i Hästveda, Vittsjö/Tyringe respektive Sösdala. De måste sluta efter jul.                              Stefan olofson/Arkiv
Niclas Nilsson, Karina Larsson och Anna Persson arbetar på fritidsgårdarna i Hästveda, Vittsjö/Tyringe respektive Sösdala. De måste sluta efter jul. Stefan olofson/Arkiv

Så ser det nya förslaget till sparbeting i kultur- och fritidsnämndens budget ut nu för nästa år.

Totalt måste nämnden spara 9,5 miljoner kronor.

Annons

Liberalerna i den styrande restalliansen slog bakut när det första sparförslaget las på bordet där mötesplats Ljungdala och studieförbunden blir av med sina anslag på totalt 4,6 miljoner.

Efter ett omtag initierat av nämndens liberala ordförande Winnie Aronsson lades det nya förslaget fram till nämndens presidiemöte på torsdagen.

– Vi beslutade att lägga fram det här förslaget för nämnden den 26 september, säger Winnie Aronsson.

Det innebär att 2,3 miljoner nu tas från bidraget till fritidsgårdarna i Vittsjö, Tyringe, Hästveda och Sösdala och 1,5 miljoner från biblioteken

Bokbussen, som såg ut att räddas, läggs definitivt ner från årsskiftet i det nya förslaget.

Varför prioriterar ni bort fritidsgårdarna och bokbussen på landsbygden?

– Vi har landat i dessa prioriteringar. Liberalerna kan inte stödja en nedläggning av Mötesplats Ljungdala och helt slopat bidrag till studieförbunden, säger Winnie Aronsson.

Restalliansens förslag ska mätas mot tre förslag till. Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Centern gör andra prioriteringar och har olika nivåer på sparbetinget.

SD är tungan på vågen.

Johan Peltonen (SD), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden är tydlig.

Annons

– SD kommer inte att stödja detta förslag. Fritidsgårdarna försvinner. Man offrar barn och unga på landsbygden. Vi vill även behålla bokbussen.

SD offrar hellre Mötesplats Ljungdala och studieförbunden.

– Vi planerar ett Ungdomens hus där Ljungdalas verksamhet kan rymmas, förklarar Johan Peltonen.

Socialdemokraten Connie Asterman, andre vice ordförande i nämnden ser fram mot ett spännande möte om budgeten i septembersammanträdet.

– Vi har lagt en annan budget där Ljungdala och studieförbunden finns kvar. Att lägga ner fritidsgårdar är uteslutet, säger hon.

Hur S kommer att rösta avgörs på gruppmötet i nästa vecka.

– Vi vet inte om hela förslaget tas i ett svep, eller punkt för punkt.

Fritidsgårdarna drivs av en gemensam förening sedan 2015. Föreningen får 2,3 miljoner i bidrag till verksamhet, hyror och löner och vill ha 600 000 till för att klara ökade kostnader.

Nämnden initierade en översyn av driftformen av fritidsgårdarna i Vittsjö, Tyringe, Hästveda och Sösdala i vintras. Slutsatsen är att ta bort en fritidsgård, minska öppethållandet och låta förvaltningen ta över ansvaret. Men att stänga alla var det inte tal om. Nu är det plötsligt en ny bit i sparpusslet.

– Vi pausar fritidsgårdarna under ett år för att studera hur de ska drivas vidare 2021, förklarar Winnie Aronsson.

Annons

Förvaltningschef Anders Rosengren beskriver sparförslagen som mycket radikala.

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons