Om vår skeva självbild

Hur är det att fylla 55 år och bli senior? Och hur står det egentligen till med självbilden hos oss? I humorföreställningen Selfie – en skev självbild som spelas på Victoriateatern i kväll, gräver Helsingborgskomikern Martin Svensson djupare i ämnena och han gräver där han själv står.

Selfie – en skev självbild kan du se på följande ställen i Skåne i höst:
• I kväll, 12 september på Victoriateatern i Malmö. 
• 20 september på Forum i Örkelljunga.
• 25 och 26 september på Teaterrestaurangen i Kristianstad.
• 17 oktober på Revyteatern i Ängelholm. 
• 17 november på Församlingsgårdeni Staffanstorp.
Medverkande: Martin Svensson och musikern Arja Jantunen.

När Martin Svensson en dag fick en broschyr om seniorboende med posten fick han en smärre chock. Han? Seniorboende? Vad hade egentligen hänt?
– Jag känner mig ju som 25 år! Jag vill ut och backpacka, jag är inte redo för seniorlivet med boule och allt vad det innebär. Jag har väldigt svårt att se mig själv där redan, skrattar Martin. 

Men med den till synes oskyldiga lilla broschyren föddes också idén till föreställningen Selfie – en skev självbild, där humor blandas med musik och finurliga låttexter.
– Det är en föreställning som handlar om att bli femtiofem-plus, men även mycket om hur man uppfattar sig själv, vilket jag tror att folk i alla åldrar kan relatera till. Vi har ju blivit ett projekt i vår egen lilla värld där vi ska sälja in oss själva. Men vem är det egentligen vi ska sälja in? 
Martin kommer med ett exempel. 
– Självbild är en sak och spegelbild en annan. När jag ser mig själv i spegeln kan jag tänka ”det där är inte jag”. Med sociala medier idag blir vi mer medvetna om det än någonsin. Vi ska ta selfies hit och dit och det räcker inte att ta ett foto. Vi tar massor. Sedan ska det läggas på ett snyggt filter och så vidare.

Ja det har ju hänt en hel del med tekniken som man får hålla sig uppdaterad med …
– Ja och det gör jag inte längre kan jag säga. I föreställningen pratar jag bland annat om hela emojisvärlden, vad betyder egentligen alla symboler? Det där har ju blivit så otroligt fel när jag har använt dem.
Martin berättar om hur han vid ett tillfälle skulle skicka ett sms och fråga en person om de skulle ha moussaka på kvällen och kompletterade med en emoji på en aubergine – som han sedan fick reda på anspelade sig på det manliga könsorganet. 
– Det blev ju lite konstigt, men japp true story, säger Martin och skrattar. 
Att gräva där han står och berätta om skedet i livet han befinner sig i är något Martin Svensson alltid har gjort under sina drygt tjugo år som komiker.
– Jag gjorde en föreställning tidigare som hette Femtio, frånskild och förvånad som handlade om hur jag plötsligt upptäckte att det fanns en femtioåring framför mig och att det var jag. Och hur mina barn plötsligt var vuxna. Men jag inser ju att jag har levt länge. Jag upptäcker saker hela tiden som jag kan relatera till som en ung människa inte kan förstå alls. Som att vi förr i tiden hade en filmrulle till kameror.

Eller att faktiskt spolade tillbaka filmer när man hade sett klart dem.
– Ja, haha. Det finns ju hur mycket som helst. Däremot är jag inte en sådan som tycker att det var bättre förr, det var det ju inte. Det var snarare annorlunda förr! Det har hänt massor som gör att det är bättre idag. Ta skolan som exempel. Det var inte så roligt att gå i skolan på 1970-talet kan jag säga. Det var hårt auktoritärt, och om någon blev mobbad tog man inte tag i det på samma sätt som man gör idag. Eftersom jag tar med sådana här exempel så blir det ganska stor igenkänningsfaktor hos publiken, jag får ofta höra att det är pricksäkert, vilket är väldigt kul.

Vad brukar du mer få för respons?
– Att det är roligt. Publiken får ju skratta åt eländet. Jag är en väldigt snäll och vass komiker, men jag blir aldrig elak i mina skämt. Jag är ingen mobbare. Jag tycker att alla ska kunna få vara med och skratta, det är det viktigaste för mig. Och just publikkontakten gillar jag. Jag spelade teater när jag var yngre men insåg snabbt när jag började med stand up och denna sortens föreställningar att det inte fanns den där fjärde väggen mot publiken som det kan finnas med teatern. Här får jag resonera med publiken hela tiden och det är det bästa.

Brukar publiken svara på något speciellt sätt?
– Jag har ett kul minne från Göteborg när jag gjorde den här föreställningen där. Jag pratade om telefoner och hur man förr i tiden när man bara hade en fast telefon i hallen alltid svarade med sitt nummer. Då blev det en ganska livlig diskussion i publiken där de skulle rabbla sina gamla telefonnummer. Så till slut fick jag avbryta och säga att det där fick de fortsätta med i pausen, haha.

Så vad bär då publiken med sig efter Martins föreställning förutom en massa telefonnummer?
– Det är en trösterik föreställning så förhoppningsvis tar de med sig att det trots allt inte är så farligt att bli äldre, man får bara acceptera och ha öppet sinnelag. Och så får man skratta. Väldigt mycket.

Selfie – en skev självbild kan du se på följande ställen i Skåne i höst:
• I kväll, 12 september på Victoriateatern i Malmö. 
• 20 september på Forum i Örkelljunga.
• 25 och 26 september på Teaterrestaurangen i Kristianstad.
• 17 oktober på Revyteatern i Ängelholm. 
• 17 november på Församlingsgårdeni Staffanstorp.
Medverkande: Martin Svensson och musikern Arja Jantunen.

Dagens fråga

Brukar du besöka badplatserna i Hässleholm?

Loading ... Loading ...