Vegankost ingenting för oss

”Vi närmar oss den tipping point då konsumtion av djurs kroppar snabbt förpassas till historiens skräphög.”
Så skriver ”veganen” Jonas Norberg den 9 september under rubriken ”Växtbaserad mat standard”.
Då är det ju tur för honom att människan och hennes föregångare under årmiljoner även konsumerat animalier.
Utan en sådan konsumtion hade vi nämligen inte existerat idag, åtminstone hade vi inte haft de hjärnor som krävs bland annat för att skriva insändare i NSk. Så när Jonas Norberg skriver om sitt favoritämne finns där inte tillstymmelse till verklighetsförankring.
I stället dömer han ut naturens evolution, som skapat bland annat människan, som en historisk skräphög.

Evolutionen har gett oss våra kroppar, och de är definitivt inte anpassade för någon vegankost, det vill säga en helt växtbaserad kost.
I djurvärlden finns det herbivorer (växtätare) och karnivorer (köttätare), men till dem hör inte människan. Vi, och även Jonas Norberg, är omnivorer – allätare där både växt- och djurbaserat bör finnas som kompletterande delar på menyn.

Därför kan växtbaserat aldrig bli en standard eller norm, eftersom en sådan kost varken är naturlig eller optimal för människan.
Vi kan inte bygga vår kostordning på okunskap. Vegankost är en bristkost som kräver tillskott.
Djur har alltid funnits i människans närhet. Utan dem hade vi inte överlevt. Som allting annat ingår även vi i naturens kretslopp. Detta vill Jonas Norberg ändra på, utan att ha några som helst kunskaper om natur, miljö eller vår biologi och hälsa.
Hans egentliga motiv för propagandan är i stället en ogenomtänkt etisk hållning, grundad i ”ahimsa” – att inte döda andra levande varelser.

Djur bör behandlas väl och med respekt, men även människor har rätt att leva, och äta. Ett konsekvent införande av ”ahimsa” skulle få helt orimliga följder.

Dagens fråga

Har du vinylspelare hemma?

Loading ... Loading ...