Annons

Möt litteraturen hos HAK

Hässleholm Sedan hösten 2010 har Hässleholms allmänna Kultursällskap, HAK, anordnat föredrag, musikunderhållning och kaffeträffar i församlingshuset. Nu är höstens program spikat.
Hässleholm • Publicerad 13 september 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Litteratur kan väl sägas vara temat för hösten där shahens Persien, nazism i svensk skönlitteratur och en skrivande familj ska locka.

Tisdag den 24 september inleds kultursällskapets höst med ett framträdande av författaren David M Perser som skrivit boken ”I påfågelns skugga – en iransk verklighet”. Så här beskrivs författarens liv: ”allt började i shahens Persien. Efter en lycklig barndom börjar allvaret för David M Perser som så småningom hamnar i Evinfängelset med lyckas fly till Turkiet och kommer slutligen till Sverige”. Föredraget inleds klockan 19.

Annons

Elvakaffe blir det lördag den 19 oktober. Då kommer Bibi Jonsson, docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och berättar om ”Bruna pennor. Nazistiska motiv i svenska kvinnors litteratur”. Bibi Jonsson berättar om Alma Hedin, syster till kände Sven Hedin, Annie Åkerhielm, Sigrid Gillner och Birgit Lange som hade det gemensamma att de beundrade Adolf Hitler. Hur det återspeglades i dessa kvinnors litteratur och hur de förhåller sig efter 1945.

Tisdag den 5 november är det åter kulturkafé. Denna gång är det Birgitta Berglund, professor i litteraturvetenskap vid Språk- och litteraturcentrum i Lund, som presenterar ”Familjen Brontê”. Hon berättar om de tre skrivande systrarna Emily, Charlotte och Anne, och den olycksalige brodern Branwell, konstnär och poet, och deras liv på hedarna i Yorkshire. Klockan 19.

Nytt elvakaffe serveras lördag den 23 november. Då besöks HAK av Helena Dådring från Föreningen Samer i syd, som berättar om samernas kultur och livsvillkor i ord och bild.

Höstens program avslutas tisdag den 17 december med ett julkulturcafé klockan 19. Då läser Brita Fribyter jultexter och Nina Wadbro-Strecha samt elever från kulturskolan framför julsånger.

Biljetter till HAK:s arrangemang säljs i Hässleholms bokhandel, och i priset ingår kaffe/te och lättare förtäring.

bild 1/3
Samisk kultur.
Om kvinniga författare som beundrade Adolf Hitler och om litterära familjen Brontê.
Samisk kultur.
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons