Annons

Svårt att hitta till Linnégläntan

krönika God Helg!
Publicerad 14 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

God Helg! Det känns härligt att kunna skriva denna spalt igen, efter ett par veckor i sjuksängen.

När man verkligen behöver sjukvård, finns den tillgänglig. Medicinsk rehabilitering på Hässleholms sjukhus har gjort susen, liksom en pågående vistelse på korttidsboendet Linnégläntan i stan. Folk saknas, men personalen gör varje morgon, dag, kväll och natt strålande insatser. Tack, alla vårdens hjältar!

Annons

Inte nog med att Hässleholms tingsrätt har fått en kvinna som ny chef och lagman: Kristina Andersson. Hela den ordinarie besättningen av domare består nu för första gången av kvinnor. Rådmännen Lena Berlin och Karin Månsson är ordinarie domare i Hässleholm. En trio som kommer att ha mycket med allmänheten att göra. En tingsrätt ger en ort och kommun ökad status.

När civilekonomen Nils Olof Sennmalm skulle söka jobb i mitten av 1970-talet, ville han arbeta i en kommun. Den allmänintresserade ekonomen från Linköping ville komma till en kommun, som hade tre speciella saker: en tingsrätt, en dagstidning och ett någorlunda bra fotbollslag. Sennmalm blev ekonomichef i Hässleholms kommun.

Det kommunala korttidsboendet Linnégläntan i Hässleholm är svårt att hitta, rent fysiskt, för många. ”Gläntan” ligger på sin kant, på sjukhus-området i stan, inte så värst långt från en stor, öppen parkering, Göingevallen och ambulansstationen. Vid själva entrén är det svårt för besökare att hitta rätt knapp att trycka på. Många skulle bli glada över bättre skyltning och vägvisning dit samt större och tydligare knappar att trycka på i själva entrén. Linnégläntan förtjänar ett bättre öde.

Många kvinnor och män vill hellre se yngre ut än vad de är. För en person inom vården i Hässleholm gäller – däremot – motsatt problem. Den glada, livliga och positiva undersköterskan är 37 år gammal, men hon ser mycket yngre ut. Fortfarande får hon ofta legitimera sig på Systembolaget, när hon går dit. Även på andra ställen krävs uppvisad ID-handling. Detta känns ibland problematiskt för henne.

Svenska kyrkan behöver spara pengar på olika håll och kanter. Då gäller det, bland annat, att genomföra sådana aktiviteter som kanske inte behöver präst, vaktmästare och klockare, det vill säga kantor. Kyrkan måste kunna spara in arbetsdagar. Ta Farstorp som ett exempel. Där leddes moderna tiders första kyrkogårdsvandring av enbart sakkunniga lekmän. Och fler sådana vandringar blir det, innan båda kyrkogårdarna är genom-gångna…

Tidigare kommunalrådet Bengt Andersson, 73, ägnade ett par dagar nu i veckan åt härligt höstliv i sin skog i gränsmarkerna mellan Skåne och Småland. Jaktlaget han ingår i fällde en älgtjur uppe i Härjedalen. Sedan fraktades kroppen hem för styckning. Under tre av jaktdagarna regnade det så kallt och kraftigt, att Bengt Andersson undrade, varför man som pensionär frivilligt utsätter sig för detta. Kärleken till jakten vann dock.

Det är verkligen synd om anrika Jägersborgs IF som nu tvingats dra sig ur seriefotbollen, sedan gulsvarta JIF inte fått ihop lag till två matcher. Föreningen fyller 80 till nästa år. Hoppas att föreningen kan komma tillbaka i seriespelet igen!

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons