Sport

”Krysset är alltid ledigt”

Michelle De Jongh gratuleras. Vittsjö GIK mot Örebro. Foto: Stefan Sandström
Sport
Sport Michellle de Jongh prickade in matchens enda mål mot Örebro – ett mål som naglar fast Vittsjö GIK i den allsvenska toppen.

Vittsjö fick jobba hårt för trepoängaren i en fysisk match där det smällde i duellerna på ett halkigt underlag. Matchen bjöd på två skickliga försvar med två av allsvenskans bästa mittbackar; Sandra Adolfsson i Vittsjö och Emma Kullberg (som brottades med Clara Markstedt i 90 minuter) i Örebro.

Vittsjö inledde starkast i en tajt första halvlek men det var Örebro som måljublade efter 25 minuter. Efter att den assisterande domaren påkallat huvuddomaren Sara Perssons uppmärksamhet dömdes dock Heidi Kollanens mål bort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Mästarlaget behöll glädjen – med paintball

Allsvenskan kan börja spela den 14 juni. Ett besked som välkomnas av klubbarna och förbundet. Arkivbild.
Allsvenskan kan börja spela den 14 juni. Ett besked som välkomnas av klubbarna och förbundet. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Tidernas längsta försäsong är över.
Om ett par veckor börjar allsvenskan och Djurgårdens försök att försvara guldet.
– Det har varit en supermärklig vår. Vi har gjort många andra saker för att hålla uppe glädjen – klättrat i träd, kört paintball och sådant, säger mittbacken Erik Berg.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten och regeringen lyfter en tung börda från den svenska fotbollens kollektiva axlar. Tre månader efter det att säsongen fick skjutas fram på grund av coronapandemin är det dags för omstart.

Men nu väntar nya utmaningar. En är att återuppta verksamheten utan publikintäkter. En annan att det inte ser ut att finnas möjlighet till träningsmatcher före premiären den 14 juni.

– Vi har inga problem med det, det är lika för alla. Det kommer att bli ett tajt spelschema ändå, så det är lika bra att dra igång så fort som möjligt, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

– Det betyder förhoppningsvis inte ett skit. Vi har ett bra fotbollslag och är redo att kicka igång den 14:e. Vi har en trupp med bra fotbollsspelare och vi tror att vi ska klara av att gå rätt in i det, säger mittfältaren Kevin Walker.

"Klokt att göra annat"

Mittbacken Erik Berg missade stora delar av fjolårets guldsäsong med Djurgården, men är nu redo för spel. Han medger dock att det har varit tufft att hålla uppe motivationen under den ovanligt långa försäsongen.

– Det har varit en supermärklig vår. Motivationen är såklart en stor faktor, men vi har mycket professionalitet i laget och vi har gjort många andra saker för att hålla uppe glädjen. Vi har varit uppe och klättrat i träd, kört paintball och spelat boule och sådant. När vi märkte att det blev en lång försäsong så var det klokt att göra lite annat, säger Berg.

Ingen motivationsbrist

Kevin Walker har inte känt någon motivationsbrist.

– Vi är professionella fotbollsspelare, och har man svårt med motivationen så kan man hålla sig till skogspromenader, säger Walker.

Spelprogrammet är ännu inte fastställt, men tanken är samtliga 30 matcher i allsvenskan ska spelas. Serien skulle ha inletts den 4 april men kommer nu i gång mer än två månader senare.

– Det känns oerhört skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi påbörjar en stegvis återgång till någon form av normalitet, även om utmaningarna är långt ifrån över. Vi måste fortsätta nu att ta stort ansvar för att följa regler och råd för att förhindra smittspridning, säger Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

"Enorm lättnad"

Alla klubbar i herrallsvenskan har haft stora intäktsbortfall utan publikintäkter och har korttidspermitterat både spelare och personal. Även om omstarten sker utan publik kommer nu ett tillfälle att få i gång verksamheten igen.

– Det är en enorm lättnad att äntligen få klartecken för start. Det här har varit något som jag aldrig tidigare mött i min karriär och hoppas att jag aldrig behöver möta igen, säger Helsingborgs klubbchef Joel Sandborg.

Mikael Forsell/TT

Marc Skogelin/TT

Bella Franzén/TT

Sport

Lövstrand stannar i OIK

Eric Lövstrand.
Fotograf: Foto: Stefan Sandström
Sport
Ishockey Nu är det klart att Eric Lövstrand fortsätter i Osby IK. OIK hoppas mycket på den 21-årige centern, som svarade för 20 poäng på 34 matcher i division två förra säsongen.

Redan i början av maj sa OIK:s värvaransvarige Ted Holmgren till Norra Skåne att allt talade för att Eric Lövstrand stannar i Osby IK.

Och nu är det klart. OIK har presenterat Lövstrand som den senaste biten i lagbygget inför kommande säsong i hockeytvåan.

”Vi är oerhört glada att vi får följa Erics utveckling, och glada att vi får göra det i OIK, även nästa säsong. Vi är säkra på att Eric kommer vara en stor tillgång även kommande säsong”, meddelar klubben

Nyköpingsfostrade Lövstrand kom till Osby förra säsongen och efter 20 poäng i division två (12 mål och 8 assists) hann Lövstrand även med tre poäng på fyra matcher i kvalet till division ett innan kvalserien avbröts på grund av coronautbrottet.

Sport

Schough: "Ovissheten har varit värst"

Djurgårdens Olivia Schough. Arkivbild.
Djurgårdens Olivia Schough. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Beskedet att damallsvenskan kan starta i slutet av juni var efterlängtat.
Djurgårdens anfallsstjärna Olivia Schough ser fram emot premiären.
– Ovissheten har varit värst, helt klart, säger hon.

Fotbollsmatcher kommer att tillåtas i Sverige från den 14 juni, samma dag som herrallsvenskan ska ha sin premiär. Damallsvenskan har siktat på 27–28 juni som premiärdatum och med dagens besked kommer serien att kunna starta som planerat.

Känns jättebra

– Nu har vi ett datum att ställa in oss på och det känns jättebra. Vi har hela tiden efterfrågat ett datum som har varit realistiskt. Vi vet att det har varit svårt med allt, men nu har vi ett datum, säger Therese Sjögran, sportchef i regerande mästarklubben Rosengård.

Eftersom regeringen öppnar upp för elitfotboll från mitten av juni hoppas Sjögran på att Rosengård kan spela träningsmatcher innan sin premiär.

– Vi hinner ju spela tre träningsmatcher. Det har inte riktigt framkommit vad som gäller. Vi väntar lite på det. Det borde komma ett förtydligande under dagen om det eftersom herrarna måste i gång tidigare, säger Sjögran.

Ovissheten värst

Rosengårdsspelarna fick nyligen en tio dagar lång semester, men drog i gång lagträningen igen i måndags. Mentalt har ovissheten varit jobbig för spelarna, säger Sjögran.

– Det är det som har varit spöket för dem. De är så vana vid att ha ett mål framför för sig. Allt är inrutat och alla veckor ser likadana ut. Det är klart att det här beskedet också kommer att lätta mentalt för dem, säger Therese Sjögran.

Djurgårdens lagkapten Olivia Schough delar den bilden.

– Ovissheten har varit värst, helt klart. Det har varit datum som har kommit, sedan har det ändå inte blivit av, det har varit mycket upp och ner. Det är det som har varit jobbigast. Sedan har det varit väldigt hård träning under lång tid, som man inte har varit van vid, säger Schough.

Någon rädsla för att bli smittad känner hon däremot inte.

– Jag känner inte den riktigt. Jag känner mest att kommer det så kommer det, och då får man tackla det då. Just nu ser jag bara fram emot starten och så får vi hoppas att det går bra.

Spelschemat för damallsvenskan är ännu inte spikat. Enligt Therese Sjögran blir detta klart nästa vecka.

Daniel Kihlström/TT

Bella Franzén/TT

Sport

”Melker har ett gällande avtal med Tyringe”

Filip Steensbjerre, sportchef i Tyringe Hockey.
Sport
Ishockey Melker Persson är klar för spel i Örnsköldsviks HF kommande säsong. I alla fall enligt Persson själv och hans nya(?) klubb. Men inte enligt Tyringe Hockey och sportchefen Filip Steensbjerre.

– Melker har ett gällande avtal med Tyringe Hockey, säger Steensbjerre.

Tyringes sportchef säger att det finns ett antal saker som måste lösas innan det kan bli aktuellt för backen Melker Persson att byta klubb.

– Vi har först och främst en del ouppklarade saker med Melker. Utan att gå in för mycket på vad det handlar om kan jag säga att det är ekonomiska aspekter från föregående säsong. Melker har skyldigheter till Tyringe Hockey och det har jag förklarat för honom och förmedlat till Örnsköldsvik.

Uppgifterna förvånade Steensbjerre

I fredagens tidning rapporterade Norra Skåne om att Melker Persson lämnar Tyringe och flyttar till Örnsköldsviks HF i den norra hockeyettan. ÖHF presenterade sitt nyförvärv på Facebook, där klubben skrev att Persson signerat ett tvåårskontrakt med Örnsköldsvik. Både Persson och ÖHF:s sportchef Patrik Edlund uttalade sig också om backens framtid som ÖHF-spelare.

Uppgifterna som Örnsköldsvik gick ut med förvånade Filip Steensbjerre. Enligt Tyringes sportchef har Persson fortfarande kontrakt med Tyringe.

– Han skrev ett tvåårskontrakt med oss och det gäller. Han hade möjlighet att häva avtalet, men det skulle gjorts senast 30 dagar efter avslutad serie. Det går inte att komma i maj och försöka göra det, säger Steensbjerre.

Har haft dialog med Persson och ÖHF

Att Persson ville flytta till Örnsköldsvik – och att ÖHF var intresserat av Tyringebacken – var dock ingen nyhet för Steensbjerre. Sportchefen säger att han har haft en dialog med både Persson och Örnsköldsvik efter säsongen och även nått en muntlig överenskommelse med ÖHF – förutsatt att man når en ekonomisk överenskommelse som gör det möjligt för Persson att byta klubb.

En sådan överenskommelse har man ännu inte kommit fram till – och att ÖHF då ändå går ut med att Tyringebacken är klar för Örnsköldsvik tycker Steensbjerre är minst sagt märkligt.

– Man måste ta det ett steg i taget, i rätt ordning. Vi har bollen och jag har varit tydlig med att vi kommunicerar ut det här när vi hittat en lösning. Och så gör de precis tvärtom, går ut med det innan det är klart. Det tycker jag är dåligt hanterat från deras sida. De försöker väl ställa oss mot väggen och tvinga fram en lösning, men jag sitter lugnt i båten. Det är upp till Melker hur han vill göra, säger Steensbjerre.

– Jag är öppen för att hitta en lösning. Men vill Melker inte spela i Tyringe Hockey kommande säsong kräver vi en ersättning för att bevilja övergången eller så förblir han vår spelare och får helt enkelt sitta av återstående tiden av kontraktet.

Kan det sluta med att Melker Persson spelar i Tyringe även kommande säsong?

– Nej, han kommer inte att spela i Tyringe Hockey. Jag vill inte ha en spelare som inte vill spela i Tyringe.

Sport

Vittsjötränaren: Stäng ligan

Thomas Mårtensson vill se en stängd serie där inga lag trillar ur 2020.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Det blir allsvenskt spel 2020 trots corona. Men det mörka coronamolnet kommer att hänga över serien – och då tycker Vittsjötränaren Thomas Mårtensson att de allsvenska klubbarna ska slippa nedflyttningshotet.

– Med tanke på att situationen är som den är och att coronan kan komma att slå olika hårt mot olika lag tycker jag att man i år ska ha en stängd serie där inget lag ramlar ur. Det skulle inte vara sportsligt rättvist, säger Thomas Mårtensson.

Helt vill han dock inte stänga allsvenskan. Mårtensson vill släppa upp två lag från elitettan till 2021 och utöka serien till 14 lag.

Vittsjötränaren utvecklar sitt resonemang:

– Damallsvenskan kommer ju troligen att utökas till 14 lag 2022. Elitettan är den liga som har det tuffast just nu ekonomiskt. Låt damallsvenskan utökas till 14 lag 2021 och elitettan bli tolv lag istället, så behöver man inte förändra seriepyramiden.

”Slår olika”

Han ser två vinster i en stängd allsvenska:

– Risken är att coronan slår olika och detta hade skapat ro i klubbarna. Klubbarna hade kunnat gå runt på mer folk och låta de unga (svenska) talangerna få speltid nu när det blir 22 matcher på betydligt kortare tid. Det hade varit utvecklande för svensk damfotboll.

De damallsvenska lagen behöver fler matcher och därför hade en 14-lagsserie redan 2021 varit önskvärd.

– Vi har 22 matcher i dag och för att bli konkurrenskraftiga internationellt, för att bli bättre fotbollsspelare, måste vi ha fler matcher. Då är detta ett ypperligt tillfälle.

Två träningsmatcher

Det blir en minst sagt annorlunda fotbollssäsong. När elitfotbollen nu får grönt ljus att sparka igång innebär det seriepremiär i slutet av juni för Vittsjö och de damallsvenska lagen.

– Bra för spelarna att få ett datum att förhålla sig till och bra att damallsvenskan valde slutet av juni, som det verkar kommer det inte bli några träningsmatcher före den 14 juni. Nu får vi möjlighet att spela två träningsmatcher, kommenterar Mårtensson.

Varför är det viktigt att ni hinner spela träningsmatcher?

– Träningsmatcher är ett sätt att förbereda sig. Det är en sak att träna, en annan att spela match där det är maxpåslag i varje duell. Man vill ju ha det så matchlikt som möjligt på träningar men av förklarliga skäl möter man medspelare och inte motståndare och det kan aldrig bli exakt detsamma. Den situationen måste kroppen vänja sig vid ur skadesynpunkt, förklarar Mårtensson.

Efter fredagsmorgonens besked inväntar Thomas Mårtensson och tränarkollegan Stefan Ekstrand vidare information från Svenska Fotbollförbundet innan de kan detaljplanera månaden fram till seriepremiären.

– Nu väntar vi på att ett protokoll för hur detta ska genomföras ska komma under dagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

Frölunda förlänger med Rönnberg

Roger Rönnberg. Arkivbild.
Roger Rönnberg. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Han har redan tränat Frölunda i sju säsonger – nu förlänger Roger Rönnberg sitt kontrakt till 2025.
"Jag känner för Frölunda och brinner för att fortsätta den resa vi är på", säger han till klubbens webbplats.

Roger Rönnbergs nuvarande kontrakt går ut 2022, men Frölunda meddelar nu att avtalet förlängs med tre år till 2025.

Blir Rönnberg, 48, kvar hela kontraktstiden skulle det innebära tolv säsonger i klubben.

I en bransch där tränare sparkas till höger och vänster vore det unikt.

”Vi har aldrig tvekat. Roger är rätt person för oss – hans personlighet, energi, engagemang och lojalitet passar föreningen. Vi startade en resa 2013 och är en bit på väg, men skall ännu längre. Vi är fantastiskt glada över att Roger stannar till 2025 och det visar att vi tror på det arbete vi gör. Det är viktigt med kontinuitet på ledarsidan med tanke på hur hög spelaromsättningen är", säger klubbdirektören Christian Lechtaler.

Frölunda och Luleåfödde Rönnberg har nått stora framgångar tillsammans. Under sju säsonger i klubben har det blivit sex titlar, två SM-guld och fyra CHL-vinster.

Den senaste titeln kom så sent som i februari när Frölunda på nytt vann CHL.

"Jag känner en oerhörd kraft i att få jobba i föreningen i ytterligare fem år. Vi vill vara bäst och vill hela tiden framåt. Frölunda tar fram det bästa ur mig. Frölunda som klubb har nått den nivån att vi alltid skall boka upp Götaplatsen. Vi vill alltid vinna och jag har fått fem chanser till", säger han om platsen i centrala Göteborg där Frölunda brukar fira sina SM-guld med supportrarna.

Göran Sundberg/TT

Sport

Liverpool får inte säkra titeln på hemmaplan

Liverpools Virgil van Dijk och Andy Robertson får inte fira en eventuellt Premier League-titel på Anfield Road. Arkivbild.
Liverpools Virgil van Dijk och Andy Robertson får inte fira en eventuellt Premier League-titel på Anfield Road. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport

Polisen kräver att flera av toppmatcherna spelas på neutral plan av säkerhetsskäl när Premier League återstartar i juni. Det innebär bland annat att Liverpool inte kommer att få säkra titeln på hemmaplan, uppger den brittiska nyhetsbyrån PA på Twitter.

Liverpool leder tabellen med 25 poäng, men så fort laget har möjlighet att säkra titeln kommer matchen att flyttas till neutral plan. Detta för att undvika stora att supporterskaror samlas för att fira – oavsett restriktionerna och oavsett om det rör sig om en hemma- eller bortamatch.

Åtminstone sex möten anses vara högriskmatcher, däribland Manchester C–Liverpool, Manchester U–Sheffield U och derbyt mellan Everton och Liverpool.

Premier League återstartar utan publik på läktarna den 17 juni. De flesta av lagen har nio matcher kvar att spela.

Sport

Inga träningsmatcher: Ska inte tänja på det

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, anser inte att det ska spelas träningsmatcher före den 14 juni.
Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, anser inte att det ska spelas träningsmatcher före den 14 juni.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Att det är klart för seriespel och tävlingar den 14 juni innebär inte att det är okej att spela träningsmatcher innan dess.
– Man bör respektera datumet 14 juni och inte försöka tänja på det som Folkhälsomyndigheten sagt, menar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

När beskedet kom från regeringen gick Malmö FF ut med information om att de tänker spela en eller två träningsmatcher före den allsvenska premiären den 14 juni.

– Jag ser att vi spelar träningsmatch nästa helg. Och det är allt. Men förhoppningsvis kan vi spela två matcher mot samma motstånd då, så att alla spelare får speltid, säger klubbens sportchef Daniel Andersson till Kvällsposten.

Men RF:s ordförande Björn Eriksson anser inte att träningsmatcher går under begreppet träning.

– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med det (träningsmatchande) av det enkla skälet att det är först den 14 juni som senioridrottstävlandet får starta, säger Eriksson.

– Om nu Folkhälsomyndigheten går med på att smittrisken medger seriespel, som de tidigare inte gjort, ska man vara försiktig med att försöka tänja på det för mycket. Har vi sagt 14 juni bör vi hålla på det.

Under en period tidigare i våras blev det diskussioner kring tolkningen av Folkhälsomyndigheternas rekommendationer gällande träningsmatcher. Det slutade i att inga träningsmatcher fick spelas utan att seniorspelare enbart fick träna.

Folkhälsomyndighetens besked om start för senioridrottande gäller alla idrotter. Och elitidrottare/proffs tillåts att resa till matcher och tävlingar även utanför gränsen för de reserestriktioner som finns (resa max två timmar) – eftersom det ses som yrkesutövning.

Eriksson säger att det är upp till varje specialidrottsförbund att ta beslut om vilka idrottare som kan tävla var.

– Vi väntar nu också på ändringen i resehänvisningen som ska komma i god tid före den 14 juni, säger han.

Ingela Ahlberg/TT

NÄSTA ARTIKEL