Stefan Jakobsson. Foto: TT

Mer jante i riksdagen

Beteendet hos en antal riksdagsledamöter ställer frågan om riksdagens ekonomiska regelverk är tillräckligt hårt och tydligt. I Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” kartlägger de hur ledamöter med jämna mellanrum får för sig att använda riksdagen som ett slags bottenlöst kreditkort.
Listan över vad den nu åtalande Sverigedemokraten Stefan Jakobson tyckte att skattebetalarna skulle stå för är häpnadsväckande: taxinota på 330 000 kronor, bland annat resor till privata fester, hotellrum till Jakobsons familj, hyrbil under en golfresa. Jakobsson ska ha fått ersättning och traktamente för att åka på svensexa.
Det är överraskande att han trots att han fått lämna uppdraget jobbar som tjänsteman på SD:s kansli. Man kan hoppas att han inte har budgetansvar, eftersom han har visat att att han inte kan hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt.
Även Sverigedemokraten Patrick Reslow står åtalad för sju bedrägerier, bland annat för att ha använt skattebetalarnas pengar till en svit på ett lyxhotell i Singapore i åtta nätter för 32 000 kronor.
Moderaten Erik Bengtzboe och före detta Liberalen Emma Carlsson Löfdal tyckte båda det var en bra idé att fuska med ersättning för boende. Många har med rätta provocerats av att Carlsson Löfdahl vägrat avgå och fortfarande tickar pengar. I enstaka fall är den svenska jantelagens missunnsamhet rimlig: det ska inte gå att utnyttja riksdagen som generöst försörjningsstöd.
Kan man inte följa lagar bör man inte heller få stifta dem. Riksdagens kommande utredning av hur ersättningarna hanteras är viktig och brådskande. Inte minst bör man fråga sig hur orimliga ersättningar i framtiden kan stoppas innan de betalas ut. Det borde inte ha krävts en granskning av en kvällstidning för att man skulle sett behovet av att dra igång en utredning. Det visar på en farlig systemröta som urholkar förtroendet, vilket tyvärr är befogat i det här fallet.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...