Annons

Anmält enligt lex Sarah

Hässleholm Enligt socialchefen Sus Lantz har det gjorts en lex Sarah-anmälan i det aktuella fallet. En utredning pågår men är ännu inte klar.
Hässleholm • Publicerad 16 september 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Familjen anser inte att omhändertagandet av Kevin gått rätt till.Foto. Hasse Holmberg/Scanpix
Familjen anser inte att omhändertagandet av Kevin gått rätt till.Foto. Hasse Holmberg/Scanpix

Sus Lantz förklarar att hon inte kan uttala sig om det aktuella fallet, men säger att verksamheten gjort en lex Sarah-anmälan för att ta reda på om man brustit i sin handläggning och därmed utsatt barnet för något missförhållande.

Vilka möjligheter hade funnits för familjen att fortsätta vara endast nätverksfamilj?

Annons

– Ett barn som placeras ska helst komma till en familj som är godkänd redan från första dagen. Tyvärr finns det för få familjehem vilket gör att vi ofta tvingas placera i jourhem. Om det inte finns jourhem tillgängliga undersöker man alternativa lösningar i barnets nätverk. Nätverksfamiljen kan fortsätta att vara familjehem i det fall man bedöms lämplig.

Är det vanligt att en familj har ett barn i ett halvår för att därefter behöva lämna det?

– Det är inte helt ovanligt att barnen är i en akut lösning i flera månader beroende på att det är svårt att hitta familjehem.

Hur kan en handläggare fatta ett beslut efter att ha träffat familjen under endast en och en halv timme?

– Det kan framkomma uppgifter som gör att det går att fatta beslut efter ett samtal som pågått under en och en halv timme. Ett barn som behöver bäras kan till exempel inte tas om hand av en som har en ryggskada.

– Ett annat exempel kan vara uppgifter i utdrag från belastningsregistret hos polis, socialtjänst och kronofogden som påverkar ärendet. Som familjehem behöver man också vara positiv till att samarbeta med socialtjänsten och även göra som de säger i syfte att ha barnets bästa framför sig.

Vad skulle det vara för problem om familjen och mamman har för tät kontakt även om inte barnet är inblandat?

Frågan är väldigt vid och svår att besvara. Så länge man gör bedömningen om att barnets bästa och barnets behov är i centrum, så ser jag inga hinder till att familjehemmet har tät kontakt med den biologiska föräldern.

Varför var poliser inblandade vid omhändertagandet av barnet? Är det ett vanligt förfarande?

Socialtjänsten gör alltid riskbedömningar. En orsak kan vara att man bedömt att det finns risk för att man inte kommer att lämna ifrån sig barnet på ett lugnt sätt eller en risk att man avviker med barnet.

Annons

Hur vanligt är det att kommunen går helt emot det som den biologiske föräldern önskar?

I de fall det finns ett trovärdigt samtycke från föräldrarna och att familjehemmet godkänns så samarbetar man med föräldrarna.

Hur ser du på bedömningen att en tiomånaders bebis ”visar upp en fasad” för att göra familjen det bor hos nöjda?

Små barn kan visa olika tecken på att de inte får sina behov tillgodosedda. Här hänvisar jag till anknytningsteorin som vi ofta har med oss när vi tittar på barnets samspel med sin eller sina anknytningspersoner.

Hur ser du på föräldrarnas misstankar att barnet hamnat hos ett familjehem där mamman är en gammal arbetskamrat till den som fattat beslutet?

Nämnden har en policy om att de som arbetar på socialförvaltningen i Hässleholm, inte tar någon form av uppdrag inom samma förvaltning. Om detta mot förmodan skulle vara det bästa för barnet så ska det enskilda ärendet beslutas i nämnden.

I detta fallet har det inte funnits några sådana relationer.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons