Djur i Europa ska slaktas humant

Belgien har sedan 1 september en ny lag om att djur måste bedövas innan slakt. Sverige och många andra EU-länder har redan sådana lagar.
Religiösa i Belgien vänder sig mot den nya lagen och muslimer och judar har gjort gemensam sak och tagit protesten till belgiska Högsta domstolen. Domstolen har i sin tur vänt sig till EU-domstolen i Luxemburg för vägledning. Normalt sett brukar inte EU och dess institutioner lägga sig i religiösa frågor och vill helst inte börja heller, men om de ställer sig på religionens sida i den här frågan kan andra EU-länder tvingas att ta hänsynt till detta, vilket vore olyckligt. Många djur inom unionen har redan lidit i onödan för religiösa konventioners skull. Utvecklingen mot ett modernare samhälle som inte låter varken djur eller människor lida kan inte bromsas för att någon menar att det kränker deras religionsfrihet att djur slipper smärta.
De olika lärorna menar att djuret ”skadas” av bedövning innan slakt, vilket bryter mot reglerna om att man bara får slakta fullt friska djur. Att bedöva ett djur innan slakt är motsatsen till att skada det. Det är redan från början en märklig tolkning. Andra läror ur bibel, Torah och koran har anpassats till moderna tider. Man avrättar inte folk för småbrott, man byter inte sin hustru mot boskap eller undviker menstruerande kvinnor som orena. Skriftlärde inom respektive religion har under hundratals år omvärderat hur utövandet av religionen bör ske. Mullor och rabbiner kan förklara för församlingsmedlemmar att att det är humant att bedöva djuret innan det slaktas. Det svenska fatwarådet har till exempel utfärdat modernare riktlinjer för muslimer så att de ska kunna följa svensk lag. Så kan man göra även i Belgien.
Det är dags att sluta tortera djur i religionens namn. Att äta kött är ingen mänsklig rättighet: om man inte tycker om slaktmetoderna kan man vara vegetarian. Det är många som blir vegetarianer just av det skälet. Förhoppningsvis ser även EU-domstolen det så.

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...