Annons

Kusinerna fick fira i Hövdingeloppet

Sport • Publicerad 16 september 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I ett typiskt höstväder avgjordes Hövdingeloppet 2019 i skogarna runt Verum med omnejd. Det var liksom förra året flitigt deltagande då uppåt 200 löpintresserade laddade upp till skön musik vid startlinjen. Kärleksdalen, Skåneleden, skogsstigar och gruspartier på en kuperad bana skulle bemästras under de två sträckorna som mätte 4,8 respektive 10 km. En slinga med rejäl variation i vackra omgivningar som tävlingsansvarige Ola Johnsson var väldigt nöjd med.

– Det är nog den bästa rundan vi haft under tävlingens sexåriga historia. Möjligtvis är det lite blött i spåret men naturupplevelsen är magisk. Vidare har vi försökt hålla samma standard på tävlingen från förra året. Det är ett gott samarbete mellan Verum GoIF och vänliga sponsorer som gör att vi kan hålla hög kvalitet, säger Ola Johnsson som tror att Hövdingeloppet funnit sin storlek på kostymen.

Annons

– Vi kan maximalt vara 250 löpare sedan blir det logistiskt omöjligt för oss. Det viktiga är att få komma ut i naturen och njuta av upplevelsen.

Tävlingen innehöll en blandning av löpare i alla åldrar, med olika mål i sikte. En av de trognaste anmälda var Kristianstadsbon Örjan Carlsson, som gjorde sitt femte Hövdingelopp.

– Detta är mina barndoms stigar då jag vistades mycket i området och hade min sommarbostad där när jag var yngre. Arrangemanget är klanderfritt då allt sköts perfekt. För mig är det viktigast att ta mig runt idag, det sociala är prioriterat. Man känner så många som är med, avslutar Carlsson.

När det gällde slutsegern i de båda längsta klasserna fick vi se snabba tider. På herrsidan visade mästaren från 2018, Kim Lavesson, att formen var god även i år. Med en putsning av förra årets tid på 20 sekunder var han ohotad vinnare.

– Jag ville ju såklart försvara min titel men var osäker på om formen var lika bra som förra året. Banan var fin och jag trivs när det är kuperat. Årets stora mål för mig har varit Ironman i Kalmar och även Lidingöloppet som kommer längre fram i höst, förklarar Lavesson.

Damernas mil vanns av hans kusin Lina Bjelke.

– Loppet är lika bra arrangerat som vanligt. Man vill verkligen komma tillbaka och springa nästa år. Min tid är jag nöjd med och jag kunde hålla tempot hela vägen in i mål.

Liksom Kim har Lina haft ett av de stora långloppen som årets mål.

– Jag har i år fokuserat på Göteborgsvarvet. Ikväll firar jag och familjen med pizza, avslutar en lycklig vinnare.

bild 1/3
Ola Johnsson hejar på Kim Lavesson i Hövdingeloppet. Foto: Andreas Bergman
Det blev kusinseger i Hövdingeloppet där Lina Bjelke vann damklassen och Kim Lavesson tog hem segern i herrklassen. Foto: Andreas Bergman
Kusinerna Lina Bjelke och Kim Lavesson var snabbast i Verumsskogarna.                                                          Foto: Andreas Bergman
Ola Johnsson hejar på Kim Lavesson i Hövdingeloppet. Foto: Andreas Bergman
Det blev kusinseger i Hövdingeloppet där Lina Bjelke vann damklassen och Kim Lavesson tog hem segern i herrklassen. Foto: Andreas Bergman
Andreas Bergman
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons