Annons

Växellådan satte punkt för Stoffes skitsäsong

Sport • Publicerad 16 september 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Stoffe Nilsson körde bara en sträcka i TV-svängen innan han var tvungen att bryta på grund av en krånglande växellåda. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Stoffe Nilsson körde bara en sträcka i TV-svängen innan han var tvungen att bryta på grund av en krånglande växellåda. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

Stoffe Nilsson, Hässleholms MK, har haft en säsong där det mesta gått emot, men inför helgens TV-svängen var han smått optimistisk. Han trodde kanske inte på vinst, men om allt fungerade hade han en pallplats i sikte.

Och han såg ut att kunna infria de förhoppningarna. Efter första sträckan låg han trea, åtta sekunder efter ledande Joachim Grahn, men sen var det slut på det roliga.

Annons

– Jag tyckte att växlarna strulade lite på första sträckan, men självkritisk som man är tänkte jag att det var kanske för att jag inte kört så mycket. Men sen på andra sträckan började växlarna hoppa ur som de absolut inte får göra, och jag blev lite nojig och fick flashbacks från Simrishamn där vi kraschade så jag och min kartläsare (Jesper Johansson, reds anm.) bestämde oss vara för att rulla i mål på sträckan och sen bryta, säger Stoffe som tror att problemen med växellådan också är en följdskada från kraschen i Simrishamn.

– Jag är övertygad om det. Sen vi lagade bilen har det inte riktigt lirat som jag vill, men jag har tänkt att det är jag som inte varit ett med bilen ännu. Växellådan är australiensisk och helt nybeställd för säsongen så jag har skyllt på andra saker när det inte känts bra, men nu har vi kommit till den punkten att vi får montera ner den och analysera varenda detalj.

De kilometerna han hann köra av TV-svängen kändes ändå ganska bra tyckte Stoffe, även om det inte var helt på topp.

– Jag kom väl inte upp till normal nivå, men det var ingen katastrof. Var lite smågrejer som blir när man inte kört så mycket, säger Stoffe som trots att det gått emot hela året ser framåt.

– Jag har samlat all skit på en säsong. Det är tradigt, men vi vill ta utvecklingen framåt så det är bara att köra på.

Klassiska TV-svängen vanns av storfavoriten Joachim Grahn, som nu vann tävlingen för fjärde gången.

– Jag är skitstolt, säger Joachim efter utklassningssegern.

Efter de tre första sträckorna inför servicen på Linderöds idrottsplats hade Grahn tolv sekunders marginal ner till närmast jagande förare, Mattis Olsson från Gullabo RC.

Rallyt var mer eller mindre avgjort.

– Sedan bevakade jag bara ledningen. Jag hade kunnat gasa på bättre, men hade koll på läget och behövde inte göra det.

Annons

Han överlät en sträckseger till Mattis Olsson och en till totaltrean Robin Adolfsson, Wäxjö MS, men på fyra av rallyt sex sträckor var Joachim Grahn snabbast. I totalsammandraget var försprånget till andraplacerade Mattis Olsson drygt 17 sekunder.

– Jag tog i ganska rejält på de första sträckorna och fick direkt lite marginal. Sedan ökade det hela tiden.

Att Stoffe Nilsson fick bryta tror han inte hade så stor betydelse för utgången av rallyt.

– Jag tror jag vunnit rallyt även med Stoffe kvar i leken, faktiskt. Jag tog ju några av hans gamla rekord från sträckor han tidigare varit snabbast på, påpekar Grahn.

I den trimmade 2WD-klassen segrade Hässleholm MK:s Johan Green, vars sluttid var så snabb att den räckte till en femteplats i totallistan. Green tog i och med detta även hem DM-titeln före Hörbys Joachim Kristiansson som snurrade av och fick bryta på redan på första sträckan.

I C-klasserna plockade Hässleholms MK hem två klassegrar genom Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson och Tobias Ekelund/Gert Ekelund.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons