Annons

Drönarattack kan leda till storkrig

Opinion Två oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades i helgen med hjälp av drönare.
Opinion • Publicerad 17 september 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Två oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades i helgen med hjälp av drönare. Det var ingen liten attack, enligt beräkningar har mer än hälften av landets oljeproduktion slagits ut. Huthirebellerna från Jemen har tagit på sig ansvaret för attacken. Det finns all anledning att känna oro inför följderna av attacken i ett område som redan är en krutdurk.

Det ”lilla” problemet som dyker upp efter attacken är att det blir brist på olja och bensin och att priserna därmed stiger. Bensinbolagen i Sverige höjde snabbt priserna, vilket kanske eldar på det så kallade bensinupproret. Med tanke på att de gula västarna i Frankrike startade som en protest mot höga bensinpriser kan man kanske förvänta sig ökade oroligheter där.

Annons

Det allvarliga och stora problemet är att världen kan kastas in i ett krig när obetänksamma världsledare som Donald Trump och andra agerar med fingret mot avtryckaren. Eftersom Trump hittills mer eller mindre sökt konflikt med Iran kan drönarattacken bli ytterligare bränsle på brasan.

Huthirebellerna är shiamuslimer och stöds av Iran. De grupper i Jemen som är sunnimuslimer får däremot stöd av Saudiarabien, ett land som USA gärna stöttar. Det säger sig självt att området därmed blir en ännu större krutdurk än den var i förra veckan. Man får verkligen hoppas att ledarna tar ett djupt andetag och lugnar ner sig. Alla krafttag måste till från bland annat EU att försöka lugna ner situationen annars kan det snabbt eskalera till ett fullskaligt krig.

Priset på olja och bensin blir därför oväsentligt i det här läget om priset på en utökad konflikt skulle bli krig. Då lär det verkligen bli tal om höga bensinkostnader och ransonering. Hade det inte funnits risk för ett storkrig vore det en tjänst för klimatomställningen, men i en så här allvarlig situation med många parametrar inblandade i en möjlig eskalerande konflikt är det tyvärr läge att lämna parametern om klimatomställning åt sidan tills det lugnar ner sig.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons